Oplev jugendstilen i norske Ålesund

Ålesund på den vestnorske kyst er præget af fiskeri og olieindustri, men byen er også en af de flotteste repræsentanter for jugendstilen, der havde sin storhedstid i Europa cirka 1890-1910

Aksel Holms Plass med en af Ålesunds mange bygninger i jugendstil. -
Aksel Holms Plass med en af Ålesunds mange bygninger i jugendstil. - . Foto: Mogens Hansen.

Når man går rundt i Ålesunds sirligt rene gader blandt statelige bygninger i jugendstil, er det svært at forestille sig, at dette sted for godt 100 år siden var én stor rygende brandtomt.

I januar 1904 opstod en brand blandt Ålesunds træhuse, og på kun 16 timer blev den centrale bydel lagt i aske. 850 huse var ødelagt, kun 230 stod tilbage, og 10.000 mennesker var hjemløse. På mirakuløs vis omkom kun én person i branden.

Tysklands kejser Wilhelm havde ofte ferieret i området ved Ålesund, så han sendte fire krigsskibe med materiel, så de hjemløse kunne få midlertidigt tag over hovedet i vinterkulden. For den indsats har kejseren fået opkaldt en af Ålesunds vigtigste gader efter sig.

Efter en kort planlægningsperiode begyndte genopbygningen, ledet af omkring 30 arkitekter og 20 bygmestre, hvoraf en del var uddannet i Berlin og derfor i nærkontakt med datidens centraleuropæiske arkitektur-strømning, jugendstilen, der også kaldes art nouveau. Sten, mursten og mørtel afløste det brandfarlige træ som byggemateriale. Der blev taget fat, både af de lokale og af hjælpere udefra, så allerede i 1907, tre år efter branden, stod Ålesunds centrum genopbygget.

Den helhjertede indsats og den korte byggeperiode er årsag til, at Ålesund centrum kom til at fremstå usædvanligt harmonisk og sammenhængende. Dette præg har byen stadig, og kan man lide at kigge på pæne huse, er det en fornøjelse at gå rundt i Ålesund og studere jugendstil på klos hold: organiske former, inspireret af naturens kurver; mange tårne, spir og fantasifulde, farverige ornamenteringer. Der blev kælet for detaljen, og detaljerne er ligesom det overordnede arkitektoniske udtryk bevaret. Ålesund er vokset, og nye bygninger i andre stilarter er skudt op, men byen fremstår stadig som en flot repræsentant for jugendstilen, og den indgår i et fortrinsvis europæisk jugendstil-netværk med 24 byer, blandt dem Barcelona, Bruxelles, Budapest, Helsinki, Riga og Wien.

Anvendelsen af bygningerne er fulgt med tiden, så de i dag huser butikker, caféer, restauranter, gallerier og indkvarteringssteder. Brosundet, byens gamle fiskerihavn, er kranset med bygninger, som oprindeligt blev brugt til modtagelse, opbevaring og forarbejdning af fisk, men i dag anvendes de til hoteller, kontorer og butikker.

Jugendstil er andet og mere end arkitektur, og målet var at forene det arkitektoniske med dekorativ kunst, begge dele med fokus på høj kvalitet i udførelsen. Håndværksmæssige traditioner skulle genoplives, og der blev lagt afstand til industrialismens masseproduktion.

Hvordan det udmøntede sig i Norge, kan man orientere sig om på Jugendstilsenteret i Ålesund. Centret - eller museet - er indrettet i en bygning fra 1907, som regnes for en af de fineste i jugendstil i Norge, og som frem til 2001 husede Svaneapoteket og desuden var privatbolig for apotekerfamilien.

Man kommer ind via apotekets butikslokale, og bortset fra, at piller og salver er skiftet ud med billetsalg (75 kroner), bøger, brochurer og souvenirs, er det flotte træinteriør med diske og reoler intakt. Museet fortæller om Ålesunds brand, genopbygningen, viser håndværk og arkitektur, gennemgår byggeteknik, har et børneområde, en café og fortæller om jugendstilens internationale netværk, men for undertegnede var det mest interessante at liste rundt på førstesalen, hvor apotekerfamilien boede. Spisebordet er dækket op til selskab med farvede glas, ornamenterede lysestager og blomsteropsats. Alt i rummet er originalt og designet af bygningens arkitekt, Hagbart Schytte-Berg. Lidt udefra har han dog ladet indgå i jugendstilen, idet træarbejdet har inspiration fra norske stavkirker, dekorationer er med vikingemønstre, og tapetet er japansk. Tre andre rum på førstesalen viser møbler, tekstiler, glas, keramik, sølv, porcelæn, smykker og kunst i jugendstil, mest fra Norge, men også med eksempler fra det øvrige Europa.

Så når man forlader det gamle apotek og Ålesund, har man et bredt indtryk af, hvad jugendstil er. Og det er nærmest nødvendigt at rejse udenlands for at få dette indtryk, for jugendstilen slog aldrig rigtigt igennem i Danmark.

Dog har Sønderjylland, især Sønderborg, en del bygninger og udsmykninger i jugendstil, fordi landsdelen var tysk i stilartens korte storhedstid omkring år 1900.

NORGE ÅLESUND
Fra højdepunktet Aksla får man et godt overblik over Ålesund og kyststrækningen med mange øer. Foto: Mogens Hansen
NORGE ÅLESUND
Fra højdepunktet Aksla får man et godt overblik over Ålesund og kyststrækningen med mange øer. Foto: Mogens Hansen Foto: Mogens Hansen