Historien om Nybergsund i Norge

Nybergsund i Østnorge var centrum for tre dramatiske døgn, da Tyskland invaderede Norge i april 1940. Kongen og regeringen søgte tilflugt i den lille by, og da de sagde nej til kapitulation, blev byen bombet. Aktuel spillefilm handler om dramaet

 Symptomatiske sorte skyer over Nybergsund. Flere af bygningerne på billedet blev beskadiget under bombningen.
Symptomatiske sorte skyer over Nybergsund. Flere af bygningerne på billedet blev beskadiget under bombningen. Foto: Mogens Hansen.

Tunge sorte skyer hænger over landsbyen Nybergsund denne sommerdag. Skyerne giver en dyster stemning, som passer godt til den dramatiske historie fra Anden Verdenskrig, som den lille by gemmer på.

Nybergsund med få hundrede indbyggere ligger et par hundrede kilometer nordøst for Oslo og 25 kilometer fra grænsen til Sverige, og det var her, kong Haakon, kronprins Olav, regeringen og parlamentsmedlemmer søgte tilflugt, da tysk militær den 9. april 1940 invaderede Norge – samme dag, som Danmark blev besat.

Norge havde også dengang parlamentarisme, men kong Haakon fik en afgørende rolle i begivenhederne, da lederen af den tyske invasion, Curt Bräuer, den 10. april kaldte kongen og udenrigsministeren til møde i Elverum længere mod sydvest.

De tyske krav var klare: Norge skulle kapitulere, og nazilederen Vidkun Quisling skulle være statsminister. Tyskerne gjorde kongen personligt ansvarlig for den blodsudgydelse, der ville følge, hvis Norge ikke føjede sig.

Kongen var rystet, da han tog tilbage til Nybergsund for at holde statsråd. Her overlod han til regeringen at træffe en afgørelse, men han sagde klart, at han ikke kunne acceptere de tyske krav, og at han ville abdicere, hvis kravene blev imødekommet. Regeringen fulgte kongen og afviste enstemmigt de tyske krav.

Nordmændene forberedte sig på en tysk militær reaktion, og da kongen, kronprinsen og regeringen den 11. april ved aftenstid sad ved middagsbordet på turisthjemmet i Nybergsund, lød alarmen. Den bestod ret primitivt i, at folk, som så fly i luften, skulle trykke deres bilhorn i bund.

11 bombefly fra Luftwaffe var på vej mod Nybergsund. Kongen, kronprinsen og de fleste ministre løb mod et nærliggende skovområde, hvor de gemte sig i det, der i dag hedder Kongeparken.

15 store bomber og et antal mindre blev kastet over Nybergsund, flere tæt på det sted, hvor kongen befandt sig. På mirakuløs vis blev ingen mennesker dræbt ved angrebet, men der var store materielle ødelæggelser. Enkelte bygninger, blandt andet skolen og telefoncentralen, blev totalt ødelagt, og flere andre fik store skader.

Kongen og regeringen flygtede videre op i Nordnorge og drog senere i eksil i London. Fra juni 1940 og til Anden Verdenskrigs slutning i maj 1945 var hele Norge besat af Tyskland.

Den 16. juni 1946 var kong Haakon tilbage i Nybergsund for at være med til afsløringen af den bautasten i Kongeparken, der markerer de tre dramatiske døgn i april 1940. Senere har Kongeparken også fået opstillet buster af kong Haakon og hans søn og efterfølger, kong Olav.

Kongeparken er et oplagt besøgsmål, og man kan gå rundt i Nybergsund og flere steder se fotostater, som viser, hvad der skete i aprildagene i 1940. De bombede bygninger er selvfølgelig renoverede, men på en guidet tur med de lokale guider Roar Vingelsgaard og Jon Storfjord får man hele historien. De to skriver på en bog om krigen i området, og de er kilde til de fleste oplysninger i denne artikel.

Kristeligt Dagblad var inviteret af Innovasjon Norge.

En fotostat viser den dramatiske flugt ind i skoven fra tyskernes bomber. Midt i billedet kong Haakon, til venstre kronprins Olav.
En fotostat viser den dramatiske flugt ind i skoven fra tyskernes bomber. Midt i billedet kong Haakon, til venstre kronprins Olav. Foto: Mogens Hansen
I Kongeparken er der buster af kong Haakon (til højre) og hans efterfølger kong Olav.
I Kongeparken er der buster af kong Haakon (til højre) og hans efterfølger kong Olav. Foto: Mogens Hansen