En træby bygget på kobber

Guds fingre over Tanganyikasøen. Efter en fantastisk, utrolig og oplevelsesrig rejse gennem Tanzania, med bus sammen med den lokale befolkning endte vi ved Tanganyikasøen hvor vi næsten hver aften kunne se den smukkeste solnedgang, hvor solens stråler var så markante, at der ikke kunne være nogen tvivl om at der måtte være noget større end os.

Røros bymidte består af to gader, den ene med butikker, som ovenstående viser. De fredede træhuse bliver holdt i live af befolkningen, som bor i husene og sørger for, at byen bliver en særlig blanding af vejskilte, nye biler og gamle træhuse i alskens farver. Røros Kirke kan ses i baggrunden. – Foto: Marianne Luna Røndal.

Findes der engle? Det gør der i hvert fald på Færøerne, hvor de kører i bil. I Torshavn så vi denne bil med nummerpladen "Rafael". Rafael er en af de 7 ærkeengle, og  betyder: "Gud læger".

Foto: Marianne Luna Røndal.

Hjemløs i forgrunden sidder og kikker, imens folk vender hovedet væk fra ham og fotografer St Paul's Cathedral i London. Billedet viser stor kontrast fra fattig, overklassen og den heldige kirke.

Rørosmuseet ”Smelthytta” i midten viser, hvordan man engang udvandt kobber. Bag museet ligger slaggebjergene med hullede sten, som kobberet er smeltet ud af. – Foto: Jon Holm Lillegjelten/Destinasjon Røros.

Røros

Transport: Man kan flyve fra Oslo til Røros med en af de to daglige flyafgange, eller taget toget fra Oslo eller Trondheim, der begge har flyforbindelse til Danmark. Røros ligger tæt på Sverige, så en afstikker til nabolandet er en mulighed. Det er også muligt at tage turen i bil og samtidig opleve noget af Norges fabelagtige natur undervejs.

Læs mere på www.roros.no.

relevante temaer

Røros i Midtnorge blev bygget på grund af store kobberforekomster i de norske højfjelde. Unesco har fredet de gamle træhuse, hvor minearbejderne boede dengang, og hvor Røros-borgere stadigvæk bor

Langt inde i Norge gemmer sig en lille mineby, der har sneget sig ind på Unescos liste over verdens kulturarv. Byens midte består af gamle, fredede træhuse, som den dag i dag er bolig for byens indbyggere.

Byen Røros opstod efter et kobberfund i 1644. Ifølge legenden blev kobberet opdaget af bonden Hans Olsen Aasen, der var på jagt og skød et rensdyr.

LÆS OGSÅ: Moskéen i Cordoba, der blev til en katedral

Før rensdyret faldt om, nåede det at sparke en skinnende sten op, som viste sig at være kobbermalm. Om legenden er sand, ved man ikke, men to år efter blev Røros bystad grundlagt, og samme år stod den første smeltehytte klar.

Smeltehytten er det hus, hvor kobberet i gamle dage blev smeltet ud af stenene, og den var en af de vigtigste arbejdspladser på Røros Kobberværk. Det resulterede i massevis af sten med små ostelignende huller, som i dag er bunket op i et bjerg lige ved siden af smeltehytten.

Slaggebjerget giver et godt overblik over byen, og det er en gåtur værd at begive sig et smut op på stenene.

Landskabet omkring Røros ligner højfjeld, selvom området kun ligger 600 meter over havets overflade. Det skyldes dels træfældninger til kobberudsmeltningen og dels sur nedbør, fordi svovl-udledningen ved kobberproduktionen bremsede vegetationens vækst.

Røros beliggenhed skyldes ikke kun fundet af det kostbare metal. Også tilgængeligheden af træ, der blev brugt til brænde i smeltehytten, og strømmende vand, der blev brugt til vandkraft, har spillet en stor rolle for, at kobberet ikke blev udvundet et andet sted. For både brænde og energi er nødvendigt for at udvinde metallet.

De fredede træhuse blev bygget for at huse minearbejdere og deres familie, der arbejdede med kobberudvinding i minerne og i smeltehytten. Så samtidig med kobberværkets tilblivelse opstod der en by, som i dag bebos af 3700 indbyggere i centrum. I stedet for at lade centrum af Røros være et dødt museum bor indbyggerne stadig i de velbevarede træhuse.

Selvom byen ligner noget fra et frilandsmuseum, bliver billedet brudt af biler og andet moderne grej, der fra tid til anden dukker op i bybilledet sammen med de lokale. Byen har en hovedgade og en parallel gade, der nærmest tæller som hovedgade, fordi de fleste butikker holder til her. Herfra stikker små sidegader ud, og når man kommer længere væk fra centrum, ligger der huse af nyere dato, som ikke er fredet af Unesco.

Træhusene er malet i alskens farver fra mintgrøn til gul og rød. Flere af husene er bygget af råt, ubehandlet træ, der bliver sort med tiden på grund af solen. Går man helt tæt på, ser det nærmest ud, som om der har været brand i husene.

Ildebrand har faktisk plaget træbyen et par gange, så de fleste af husene er yngre end fra Røros grundlæggelse i 1600-tallet. På grund af det tørre klima holder husene holder sig dog bedre og længere, end træhuse i regnvåde Bergen gør.

Røros Kobberværk spillede gennem sin 333-årige lange historie en dominerende økonomisk rolle i regionen. En rolle, der trækker tråde til dengang, da Norge hørte til Danmark, og kobberminerne blev grundlagt.

Christian IV var hurtig og udstedte allerede i 1646 privilegier på Røros Kobberværk. Faktisk tog han rettighederne over alle mineraler, træer og vandveje i en omkreds af 40 kilometer fra kobberfundet.

Røros blev på grund af sin beliggenhed tæt ved grænsen til Sverige ofte udsat for brande under krige. I 1678 og igen i 1679 blev byen brændt ned af den svenske hær under Den Skånske Krig. Igen i 1718 under Den Store Nordiske Krig kom svenskerne forbi.

Da meldingen om, at kong Karl XII var skudt, og krigen var ovre, kom, tog den svenske general Armfeldt en skæbnesvanger beslutning. Han beordrede de svenske soldater tilbage over Tydalsfjeldet, hvor 3000 af dem frøs ihjel i de vinterfrosne bjerge i 1719.

Siden 1994 er det udendørs skuespil Elden blevet opført hvert år i Røros for at mindes denne tragedie.

I dag er der ingen kobberudvinding. Den stoppede i 1977, da firmaet gik konkurs. Smeltehytten er genopbygget efter sidste brand og fungerer i dag som museum med modeller i miniformat af kobberminerne, så man får en idé om, hvordan det var at arbejde under jorden.

Hvis man vil vide mere om minedriften i Røros, kan man også besøge to af de gamle miner. Det er muligt at se minen Nyberget fra 1600-tallet og minen Olavsgruva på en guidet tur ind i kobberminernes historie.

Røros handler dog ikke om kobber alene. Hvis man begiver sig væk fra bystaden Røros og ud i Røros-regionen, er der mulighed for alskens udendørs aktiviteter. Den lille by i det smukke kulturlandskab gemmer ud over den gamle smeltehytte på flere potteværksteder og andet kunsthåndværk, butikker og caféer med lokal mad og en af de største kirker i Norge.

Bergstadens Ziir, som betyder bjergstadens pryd og er en betegnelse for kirken i Røros, blev bygget i kobberværkets glanstid og stod færdig i 1784. Kirken har 1600 siddepladser, for der skulle være plads til alle byens indbyggere, når der var gudstjenester og generel information til byboere. Røros Kobberværk finansierede kirken, hvilket både kan ses indefra og udefra.

Den anderledes kirkebygning i barokstil med rokokointeriør har flere minesymboler. Flere steder kan man se korslagt feisel og jern, der er redskaber til minedrift, og det klassiske kvindesymbol, der også symboliserer Venus og kobber. De korslagte minevåben er sammen med kobbersymbolet Røros kommunevåben.

Fordi Røros ligger langt inde i Norge, ganske tæt på Sverige, er klimaet koldt og tørt. Om vinteren er der snegaranti, fordi temperaturen aldrig når over 0 grader.

Det betyder også, at et besøg i Røros om vinteren giver gode muligheder for at løbe på langrendski, og inden for en times kørsel kan man finde løjper til alpinski.

De tørre og kolde vintre med masser af sne omkring de gamle træhuse giver en skøn vinterscene, der blandt andet er brugt til at optage nogle af vinterepisoderne fra Pippi Langstrømpe-filmene.

De fleste turister kommer dog om sommeren, hvor temperaturen sniger sig op omkring 15 grader. På trods af de lave temperaturer har den tidligere mineby besøg af omkring en million turister om året.

Kristeligt Dagblad var inviteret til Norge af Innovation Norway.

 

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.