Wismar: Tre kirker du skal se

Den nordtyske by Wismar har tre enorme kirker, der alle er bygget i den særlige nordeuropæiske stil ”murstensgotik”

Store dele af Georgienkirche er blevet genopbygget efter næsten at være blevet jævnet med jorden under Anden Verdenskrig.
Store dele af Georgienkirche er blevet genopbygget efter næsten at være blevet jævnet med jorden under Anden Verdenskrig. Foto: Jesper Møller.

Besøgende med interesse i smukke gamle kirker har noget at se på og studere nærmere i den nordtyske by Wismar, der ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Her finder man nemlig en stribe af slagsen, hvoraf især tre er værd at stifte nærmere bekendtskab med.

De tre kirker, Nikolaikirche, Marienkirche og Georgienkirche, er alle resultatet af byens storslåede fortid.

I middelalderen var Wismar nemlig en af de såkaldte hansestæder, hvor de lokale købmænd tjente store formuer på handel med fisk, salt og en række andre varer.

Købmændende holdt af at skilte med deres rigdom, og det gjorde de blandt andet ved at få opført stribevis af ekstravagante bygninger samt flere prægtige kirker – heriblandt Nikolaikirche, Marienkirche og Georgienkirche.

Der blev således ikke sparet på noget, da opførelsen af Marienkirche begyndte i første halvdel af det 14. århundrede. Og da man godt et århundrede senere sluttede byggeriet med at opføre kirketårnet, blev det 80 meter højt, hvilket var ganske voldsomt på den tid. Marienkirche lå tæt på markedspladsen og var tidligere byens rådhuskirke.

Ganske tæt derpå blev Georgienkirche i det 15. århundrede opført som den sidste af de tre kirker. Ud over at være den yngste var den også den største. Kirken blev viet til håndværkere og næringsdrivende, hvilket kunne ses på de detaljerede gavludsmykninger.

Et stykke fra de to andre lå Nikolaikirche tæt på havnen, og den var da også oprindelig søfolkenes og fiskernes kirke. Det afspejler sig blandt andet i kirkens store såkaldte ”skipperalter” og de mange flot udskårne figurer.

Nikolaikirche blev bygget i perioden 1380-1403 med Marienkirche som model, så de to kirker mindede en del om hinanden. Også Nikolai-kirche var stor – således var det mellemste skib 37 meter højt, hvilket gjorde den til en af datidens højeste kirker i Tyskland.

De tre kirker var og er byens fremmeste vartegn, og det skyldes ud over størrelsen også den særlige byggestil.

Hansestads-købmændene lod sig nemlig inspirere af gotikken, der er kendt for at være skarp, spids og kantet. Samtidig er den præget af høje søjler samt buer og hvælvinger, der tvinger blikket opad – ikke mindst i forbindelse med kirkebyggerier.

Men i Wismar benyttede man som byggemateriale røde mursten. Den højtstræbende gotiske stil med høje tårne og sirligt ornamenterede facader er intakt i bedste franske katedral-stil, men synet er et ganske andet på grund af de røde mursten.

Denne særlige byggestil har senere fået tilnavnet ”murstensgotik”, og i forbindelse med kirker kaldes den også for ”den sakrale murstensgotik”. Det er nemlig ikke kun religiøse bygninger, der er opført som murstengotik – i Wismar er der en stribe andre eksempler, blandt andet de mange gavlhuse.

De tre murstensgotik-kirker i Wismar har udviklet sig til kulturhistoriske vartegn, og de var bestemt en medvirkende årsag til, at hansestadens gamle bydel i 2002 blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

De tre sengotiske kirker var solide bygningsværker, og de holdt fint frem til Anden Verdenskrig, som til gengæld blev fatal for to af dem.

Under de allieredes bombetogter i krigens slutfase blev Marienkirche den 14. og 15. april 1945 ramt af flere fuldtræffere, så kun kirketårnet til sidst stod tilbage. Også Georgienkirche blev mere eller mindre skudt i smadder, hvorimod Nikolaikirche som den eneste overlevede krigen uden skader.

Efter krigen endte Wismar som en del af DDR, hvor renovering af kirkelige bygninger ikke just havde den højeste prioritet. Derfor besluttede myndighederne først i 1960 at fjerne resterne af Marienkirche, men at lade kirketårnet stå. Her spiller klokkeværket i øvrigt stadig tre gange om dagen en ud af 14 forskellige melodier.

Georgienkirche fik lov at ligge i ruiner helt frem til 1990, hvor man i forbindelse med den tyske genforening satte gang i et storstilet renoveringsprojekt. Det varede frem til foråret 2010, hvor Georgienkirche genåbnede som kombineret kirke og kulturhus, hvor der ud over gudstjenester også er udstillinger og koncerter.

På toppen af kirken er der et udsigtsdæk, som man ikke må snyde sig selv for en tur op på. Herfra har man nemlig en fremragende udsigt ned over den gamle hansestad. Tæt på står Marienkirches tårn, og længere væk rejser Nikolaikirche sig stor og mægtig tæt på havnen. På den vis kan man nyde Wismars tre store vartegn på én og samme tid.

Bag Wismars havn ser man Nikolaikirche – kirken for fiskere og søfolk.
Bag Wismars havn ser man Nikolaikirche – kirken for fiskere og søfolk. Foto: Jesper Møller
Marienkirche blev den 14. og 15. april 1945 ramt af flere bomber, og kun kirketårnet stod tilbage.
Marienkirche blev den 14. og 15. april 1945 ramt af flere bomber, og kun kirketårnet stod tilbage. Foto: Jesper Møller