Klostret i Montserrat, hvor børn også er velkomne

Lidt nord for Barcelona ligger klostret Montserrat, hvor man kan trække sig tilbage fra storbyen, vandre, høre korsang eller gå på museum

48 kilometer fra Barcelona troner Montserrats takkede bjerge. Oppe i bjergene ligger det kloster, som hvert år tiltrækker over to millioner besøgende. - Alle fotos: Scanpix.
48 kilometer fra Barcelona troner Montserrats takkede bjerge. Oppe i bjergene ligger det kloster, som hvert år tiltrækker over to millioner besøgende. - Alle fotos: Scanpix.

Kan en børnefamilie holde ferie i et kloster? En tidlig søndag morgen gjorde vi forsøget og sagde farvel til hotellet med bademuligheder og satte kurs mod Abadia de Montserrat i Catalonien i det nordlige Spanien. 48 kilometer fra Barcelona troner Montserrats takkede bjerge. Oppe i bjergene ligger det kloster, som hvert år tiltrækker over to millioner besøgende. For nogle er turen en valfart, for andre er komplekset omkring klostret base for en vandreferie, og for andre er stedet begge dele.

Det er svært ikke at blive imponeret, når man går mod det lille samfund, som er bygget op omkring klostret på Montserrat. Ser man ud, er der en storslået udsigt, ser man op, møder øjnene bjergene, og inden man når klostret, er man således flere gange blevet mindet om, hvor lille et menneske er.

Klostre forbindes med stilhed, men denne søndag er der et lille marked ved klostret. Et større opbud af lokale producenter tilbyder smagsprøver på forskellige lokale produkter som ost og honning til den stadige strøm af menesker, som går mod klostrets bygninger. Indre billeder af klostre som stille og afsidesliggende er svære at holde fast ved her i højsæsonen, hvor turistbusserne med grupper af rejsende holder på række på parkeringspladsen.

Mennesker er søgt til disse bjerge langt tilbage. Romerne indrettede et tempel til Venus her. Siden blev bjergene erobret af maurerne, men i år 875 blev Montserrat befriet fra de muslimske erobrere, og der blev opført et kapel for Jomfru Maria.

Klostrets historie går tilbage til omkring 1030, hvor de første benediktinske brødre flyttede ind. I dag lever der omkring 80 munke i klostret.

Med to millioner besøgende er højsæson lig med trængsel, og vil man se ”Den Sorte Madonna” i kirken, så er det godt at gøre det som noget af det første. Køen bliver længere i løbet af dagen. Efter godt en times ventetid kan vi gå op til ”Den Sorte Madonna”, som ses som patron for Catalonien. Hun er beskyttet af en glasmontre, men man kan røre hendes højre hånd. I denne del af Spanien er der en udbredt tro på, at bønner ved madonnaen kan få mirakler til at ske.

Munkene er med rette berømmede for deres kommunikation, hvor de dels formidler den kulturelle, men også den åndelige historie, som er knyttet til dette sted. Når man går fra ”Den Sorte Madonna”, kommer man til en hal, hvor man kan tænde et lys, og så kan man forsyne sig med foldere, hvor man bliver introduceret til bønner, man kan bede efter at have været ved ”Den Sorte Madonna”. Sidste stop, inden man er ude, er et rum viet til hilsener fra mennesker, som mener at have oplevet mirakuløs indgriben efter at have bedt Santa Maria de Montserrat gå i forbøn.

Mange kommer til Montserrat med vandrestøvler. Og der er god grund til traveegnet fodtøj. Klostret er et godt sted at vandre ud fra, for herfra er mange gode stier at følge.

Har man tid og kræfter, så er Den Hellige Grottes Kapel et godt bud på en gåtur. Turen er på knap tre kilometer, men man skal nok beregne halvanden time. Den Hellige Grottes Kapel er fra det 17. århundrede, og man siger, at det var på det sted, man fandt Santa Maria de Montserrat.

For mange er Montserrat en dagstur, som kombineres med et ophold i Barcelona. Man kan for omkring 150 kroner komme fra storbyen til bjerget ved hjælp af offentlig transport og tilbage til Barcelona.

Vil man se klostrets museum, kunstmuseet og tage del i munkenes bønner i kirken og vandre mere end én tur, så bliver tiden hurtigt knap.

Men man kan vælge at bo på bjerget, hvor munkene har en lang tradition for at modtage både turister og pilgrimme: Pave Johannes Paul II og pave Benedikt har været her, men det har også Columbus og Frankrigs Ludvig XIV.

Afhængig af årstiden skal man betale mellem 700 og 1000 kroner for et dobbelt- værelse, og så får man lov til at overnatte i et hus, som har huset pilgrimme i over 400 år.

Messerne i kirken er velbesøgte året rundt og berømmede for musikken. Klokken 12 og klokken 18.45 kan man høre kirkens drengekor. Der har været drengekor i klostret siden det 14. århundrede, så koret, L'Escolania Boy's Choir, som består af 50 drenge, som alle er elever på klostrets korskole, er blandt Europas ældste.

Koret har medvirket på over 100 indspilninger og er så populære, at de er at finde på nogle af de store, internetmusiktjenester. Drengene holder dog ferie i juli, ligesom de ikke synger i julen.

Mange spørgsmål melder sig, når man besøger Montserrat. Børn er ikke nødvendigvis til de mange foldere, som deles ud. Men klostret gør sig umage med at formidle også til en yngre målgruppe. Mod beskeden betaling, kan man besøge et moderne klostermuseum, hvor man med 3D- og lyd- og lyseffekter får åbnet øjnene for stedets historie og den særlige verden, som er her: fra munkenes hverdagsliv til livet på korskolen.

Montserrat La Moreneta the patron saint of Cataluna
Montserrat La Moreneta the patron saint of Cataluna