Trysil i Norge: Når børnene skal med på ski

Trysil skisportsområde i Norge er et godt valg, når de mindste skal med på ski. Her er børnevenlige faciliteter, skandinaviske skilærere og gode, varierede udfordringer også for de lidt ældre skiløbere

Trysil er Norges største skisportscenter med flere og lange pister. De er alle flettet sammen på det samme bjerg, så man undgår transporttid i skibusser. Pisterne ligger lige uden for døren fra de fleste hytter. -
Trysil er Norges største skisportscenter med flere og lange pister. De er alle flettet sammen på det samme bjerg, så man undgår transporttid i skibusser. Pisterne ligger lige uden for døren fra de fleste hytter. - .

Trysil skisportsområde er ikke kun Norges største, det er også et af de mest børnevenlige.

Læs også: Seks familievenlige skisportssteder i Norge

Her er særlige børneområde, hvor de mindste kan øve sig, og tæt på er der placeret toiletter, varmestuer og kiosker med en fast kakaopris på 10 kroner.

I det hele taget gøres der meget for børnene. Et nyt såkaldt børnekoncept, der blev taget i brug forrige vinter, er centreret rundt om snemanden Valle, som er bygget af magisk sne, der aldrig smelter, og som uddeler chokolade-guldmedaljer til børn, optræder i teater og arrangerer skatteløb og konkurrencer for de mindste. Ja, selv børne-afterski med sang, dans og pølser er på programmet.

Ifølge World Ski Awards er skisportsområdet ved Trysil, som officielt hedder SkiStar Trysil, nu også Norges bedste (kåret i november 2013). Blandt alle skisportssteder i Norge - og der en del - er der flest kilometer pister i Trysil, så der er en god chance for, at man ikke kan nå at blive træt af at køre ned ad de samme pister.

I forhold til andre steder i Norden er nedfarterne desuden forholdsvis lange - den længste er på 5,4 kilometer - og pisterne har alle en god bredde. For de øvede er der flere sorte pister (de sværeste) samt gode muligheder for at tage nogle afstikkere uden for pisterne, hvor man kan pløje igennem tyk, nyfalden sne under forholdsvis sikre forhold.

For børnene tilbydes der børneskiskole helt ned til tre år og børnepasning til dem, der er for små til at stå på ski.

Fra fireårsalderen og op tilbydes skiskolen i fire forskellige niveauer, og der er særlige skiskoler for dem, der ønsker at bruge ekstra tid på nogle af de mere avancerede stilarter. Som noget nyt har Trysil opsat syv forskellige arenaer langs pisterne, hvor man eksempelvis kan måle sin tophastighed eller konkurrere med vennerne om at nå først igennem et slalomløb. Arenaerne er særligt tilrettelagt for familier og kan være en god variation til det almindelige skiløb.

Alle pisterne er sammenflettet på samme bjerg, så man undgår transporttid i skibusser, og pisterne ligger lige uden for døren fra de fleste hytter, så man slipper for at trave langt i skistøvler og med skiene på nakken.

Det samme gælder de to nye luksuøse hoteller, hvor komforten er i højsædet. Den ene, Radisson Blu Resort Trysil, som ligger ved bjergets fod, blev i november 2013 også kåret til Norges bedste skihotel af World Ski Awards for sine luksuøse rammer.

Hotellet er indrettet med en 1600 kvadratmeter stor svømmehal inklusive klatrevæg og indendørs bølgepool, hvor man kan surfe mod bølgerne, et fitnessrum, en stilfuld natklub og en amerikansk inspireret Diner med indbygget bowlinghal.

Længere oppe ad bjerget ligger hotellet Mountain Resort Trysil, som har en udbygget spa-afdeling med to udendørs boblebade, en hyggelig afterski-bar og en lokal bagerbutik. Her er værelser med eget køkken, så man selv kan kokkerere sin aftensmad.

Søger man andre oplevelser end dem på ski, bydes der på kanefart fra Trysil Hestesenter, der ligger lidt uden for skiområdet.

I skæret af fakler og til lyden af bjældeklang bliver man kørt ud i skoven, tildækket med tæpper af rensdyrskind. Endemålet er et samisk inspireret telt, hvor man serveres en så hjemmelavet elggryde, at elgen med stor sandsynlighed er nedlagt af ejeren selv. Trysil er den kommune i Norge med størst elgbestand. Børnene kan varme pølser over det bål, der blafrer i midten af teltet. Trods bål og gasvarmere er der dog ikke meget varmere inde end udenfor, så man bør være iklædt fuldt skitøj, handsker og hue for at holde varmen!

Er man ikke selv i bil til Trysil, er der mulighed for at blive hentet og bragt ud til hestecenteret. Turen skal helst bestilles mindst tre-fire dage i forvejen.

I området er der også restauranter, hvor sulten kan stilles både under og efter skiløbet.

Fondue er en af specialiteterne i det charmerende gamle tømmerhus Knettsetra.

Eller man kan få en sjov og anderledes madoplevelse ved at bestille frokostspecialiteten ”suppegjøk” på Skihytta. Det er en suppe, der er hældt i et halvt, udhulet franskbrød, som står på højkant i en særlig træholder. Velbekomme!