Walaker Hotell er Norges ældste hotel

For nylig kom Walaker Hotell med det bedste årsregnskab i flere århundreder. Det lille hotel har eksisteret siden 1690 og er dermed Norges ældste familiedrevne hotel

Tre generationer på Walaker Hotell. Familien har drevet hotellet siden 1690. Privatfoto.
Tre generationer på Walaker Hotell. Familien har drevet hotellet siden 1690. Privatfoto.

Sognefjorden er Norges længste og dybeste fjord, der strækker sig fra Atlanterhavets munding i vest og skærer mere end 200 kilometer dybt ind gennem landet. Visse steder forgrener fjorden sig, og langt inde i en af disse små fjordarme, nærmere bestemt Lustrafjorden, finder man den lille bygd Solvorn. Her ligger Walaker Hotell i et naturområde så unikt, at dele af det er med på Unescos Verdensarvsliste.

Hotellet, der kun råder over 22 værelser, havde i 2011 en omsætning på 8,5 millioner norske kroner. Det bedste resultat nogensinde for Nitter Walaker-familien, der har drevet hotellet siden 1690.

LÆS OGSÅ: Den prominente alpevej

I maj, når æbletræerne blomstrer og breder sig som et hvidt tæppe ud over dalen, kommer de første turister til den lille bygd. Walaker Hotell hører i dag til i kategorien mærkevarekvalitet og er et sted, hvor velbeslåede nordmænd og turister fra især USA er villige til at betale, hvad det koster for at komme på det, som på nynorsk kaldes for en romantisk getaway.

Dele af hotellet blev totalrenoveret i 2000, men det er fortsat de klassiske værdier, som er i højsædet. Sådan har det været i mere end 300 år på Walaker Hotell, der ligger langt fra alfarvej, og er man som gæst villig til at tilbringe nogle sommerdage uden tv, radio og Wi-Fi på værelserne, så er Walaker Hotell stedet at tage hen.

Nostalgien råder i de små saloner, der er indrettet med malerier, nipsfigurer, lysekroner og reoler fyldt med bøger. Stedet tiltrækker en særlig type gæster, som sætter pris på naturen, og som vil opleve noget så værdifuldt som roen i en ellers hektisk og fortravlet hverdag.

De romantiske værelser, der er opkaldt efter tidligere generationer af Walaker-familien, er udstyret med kostbare antikke møbler. Væggene er dækket af smukke tapeter, og badeværelserne i old english style er indrettet med smukke badekar med løvefødder. Fra værelserne er der den mest fantastiske udsigt til rosenhaven og fjorden, og iblandt høres begejstede udbrud gennem de åbne vinduer, når gæsterne ser fjordens sæler stikke hovedet op over vandoverfladen.

Første gang Solvorn er nævnt, er i år 1322, hvor bygden fungerede som tingplads.

Allerede dengang har der formentlig været overnatningsteder, hvor sognets borgere kunne overnatte, når de var forsamlet på tinget. Men det er først i 1640, at man kender til eksistensen af en skysstasjon eller et gæstgiveri, som var et sted, hvor rejsende kunne få skiftet hest, få et måltid mad og en seng at sove i for natten.

Gæstgiveriet lå ved bredden af Lustrafjorden, og bønderne overnattede her, når de kom til Solvorn fra de nærtliggende bygder med varer, som skulle med robåden ud til kysten.

Fra begyndelsen af 1800-tallet sås de første tegn på turisme i området. Det var især engelske rigmænd, der yndede at tage på hjortejagt i fjeldskovene, men det var først, da den svensk-norske kronprins og senere kong Carl XV tog på rejse gennem Sognefjorden, at udviklingen for alvor tog fart.

Med sig havde kronprinsen en fotograf, som tog de første billeder af Solvorn og Walaker Hotell og dermed blev ophavsmand til den første egentlige markedsføring af området.

I 1893 etableredes den første hurtigrute fra Bergen og ind til bunden af fjordene. Nu begyndte der også at komme kunstnere til området, som blev tiltrukket af det særlige lys, som opstod i samspillet mellem fjorden og de stejle fjeldsider, der rejste sig brat op mod himlen.

De seneste 20 år har Sol­vorn oplevet en udvikling, som ingen havde turdet drømme om. Turisterne strømmer til området, og ikke mindst takket være ottende generation af Walaker-familien, personificeret ved 80-årige Hermod Nitter Walaker og hans hustru Odlaug, har Walaker Hotell formået at følge med tiden.

Det hyggelige hotel er i dag et sted, hvor gæsterne oplever wellness på en anderledes måde. I den parklignende have står blomsterbedene i fuldt flor, og gæsterne slår sig ofte ned i de hyggelige havemøbler bevæbnet med en god bog.

Det er den slags stille stunder, man betaler for på Walaker, og så skeles der ikke til, at prisen for et ophold nemt sniger sig op på 1500 kroner pr. person for en enkelt overnatning.

I stedet glæder man sig over, at der på Walaker følger en ægte norsk gourmetoplevelse med i prisen.

Der er nemlig ikke meget husmandskost over hotellets restaurant.

Nogle af Norges bedste kokke har takket ja til at tilbringe sommeren på fjeldet, og derfor har Walaker Hotell noget så usædvanligt som en gourmetrestaurant med egen vinkælder.

Naturen virker som ét stort spisekammer, og fjordrejer, friskfanget laks, rådyr fra fjeldet, kantareller samt forskellige bær, hjemmelavede oste, æblesaft og meget mere er en del af køkkenets repertoire.

Præcis klokken 19.30 serveres aftenens fire-retters menu med tilhørende vine.

Menuen afhænger af, hvad fiskerne har bragt ind fra fjorden, men når æblerne kan plukkes fra havens træer, så afsluttes middagen som regel med Walakers gamle dessertopskrift.

Det er den tidligere hotelvært Hermod Nitter Walaker, som har kreeret den klassiske norske dessert tilslørte bondepiker, som i en dansk udgave svarer til mormors æblekage med flødeskum på toppen. En lækkerbisken baseret på økologiske lokale råvarer, og som tilmed får de nationalromantiske klokker til at ringe.

Det er måden, man tænker på på Walaker Hotell.

Strategien er langsigtet og rækker længere ud i fremtiden end blot et år eller to. Det gælder om at holde fast i værdierne, som niende generation af Walaker Hotell, Ole Henrik Nitter Walaker, udtrykker det.

Nitter Walaker familien på Walaker Hotell:

Det skal man opleve:

Rejsen dertil

Ophold på Walaker Hotell

En scientolog hjælper en såret på hospitalet i Haitis hovedstad Port-au-Prince. -
En scientolog hjælper en såret på hospitalet i Haitis hovedstad Port-au-Prince. - Foto: Esten Borgos