På skitur med fjeldpræsten

På den velkendte Sorte Muld boplads fra det 6. århundrede gjorde en detektoramatør et opsigtsvækkende fund af en guldskat bestående af romerske mønter, filigranperler samt brakteater fra folkevandringstid. Genstandene var stoppet ind i den sammenrullede bund af et romersk sølvfad og nedgravet i udkanten af bopladsen.

Flere par er allerede blevet viet ude på pisterne af den norske fjeldpræst Sjur Atle Furali. – Foto: Ola Matsson.

Boeslunde-skatten består af i alt seks guldringe fra det fundrige område Borgbjerg Banke syd for Korsør. Ringene stammer fra omkring 800 f.kr. (yngre bronzealder) og har en samlet vægt på knap tre kilo guld. De er sandsynligvis blevet ofret samlet i en lille moselavning og blev fundet over en periode på 18 år begyndende med de første ringe i 1081.

Trysil er kendt for at være et skisportssted, hvor både børn og voksne kan slå sig løs. – Foto: . / Scanpix

Trysil

Trysil ligger cirka 200 kilometer nordøst for Oslo, tæt på grænsen til Sverige, og er Norges største og mest populære skisportssted. Fra Oslo tager turen 3 timer og 30 minutter med Trysil-ekspressen, som kører dagligt. Skistedets højeste punkt er 1100 meter over havets overflade.Området består af 31 lifter og 66 pister, der sammenlagt dækker 71 kilometer. Den længste strækning er 5,4 kilometer.

relevante temaer

På grænsen til Sverige ligger Norges mest populære skisportssted, Trysil, hvor ny teknologi skaber sjove konkurrencer, og fjeldets skipræst gerne tager en snak ude på pisterne

Bevæger man sig 200 kilometer nordøst for Oslo langs de bugtede norske veje forbi klipper og søer, ender man ved Norges største og mest populære skisted, Trysil, der ligger tæt på den svenske grænse og blot en time fra den svenske pendant, skisportsstedet Sälen.

Selvom den norske natur egentlig gør turen seværdig, går de to skisteder med seriøse planer om at bygge en lufthavn, der lettere og hurtigere skal fragte de mange skiglade gæster til pisterne på begge sider af grænsen.

Og det er slet ikke så tosset, som det måske lyder, for Trysil har vokseværk og er i hastig udvikling. Så meget at der inden for de seneste år for eksempel er bygget to store, moderne hoteller til især at rumme alle de børnefamilier, der hvert år valfarter til stedet.

Trysil er nemlig anerkendt som Norges mest børnevenlige skisportssted som belønning for sit særlige tag på de mindste.

Langs de børnevenlige løjper støder de små på forskellige opstillede figurer, som via en højttaler fortæller hver deres særlige historie for børnene. Desuden klæder deres skilærere sig jævnligt ud og præmierer børnene med medaljer, når de gennemfører små forhindringsløb.

Skisportsstedet har mange steder også indført faste priser på udvalgte spiser, så det er overkommeligt for børnefamilier at holde tiltrængte pauser.

En kop varm kakao koster for eksempel blot 10 norske kroner.

Børn og voksne skal dog slå ørerne godt ud, hvis de ikke er ferme til skandinavisk; de fleste medarbejdere på skiskolen, lifter og forskellige hoteller og restauranter er nemlig ikke nordmænd, men derimod svenskere.

Er man for gammel til børneområdet, kan man i stedet kaste sig ud i en hård, rivaliserende konkurrere med sine venner ned langs de norske pister.

Området anvender et nyt program fra MySkiStar, som via ens liftkort registrerer samtlige ture og samler det hele i en detaljeret statistik, som løbende kan ses via en smartphone ude på pisterne eller foran hotellets computerskærme om aftenen.

Undertegnede opnåede således i løbet af tre dage at tage 37 skilifter og tilbagelægge 9768 meter i faldhøjde på pisterne. Bedrifterne præmieres løbende med diverse pins, en slags mærkater, som gør konkurrencen sjovere og samtidig giver kulør til talstatistikken.

Her erhvervede undertegnede 17 såkaldte pins, heriblandt en Speedy Gonzales for at være ekstra hutig på pisterne, en Dolly Parton for at glide ned langs pisterne en tidlig morgen eller sen eftermiddag samt en Selma Lagerlöf for at have rundet 20 ture. Mindre bedrifter giver også pins, for eksempel for at stå på ski om morgenen, aftenen eller samtlige tre dage i en weekend. Ja, såmænd for blot at tilmelde sig programmet.

Pisterne bruges også flittigt af fjeldpræsten Sjur Atle Furali, der er tilknyttet skisportsstedet og gerne tager en snak med skigæster. Han kan også træffes i KirkeStua, som er en lille hytte, der ligger midt på bjerget. Den er åben hver dag, så skigæster for en tid kan stille skiene og gå ind og tænde et lys, have en stille stund eller blot varme sig lidt. Hver lørdag inviterer fjeldpræsten på bålhygge og varme drikke, og om vinteren holder han gudstjenester både ude og inde.

Bliver man helt forelsket i området, kan man sågar blive viet af præsten ude på de smukke, hvide løjper, mens sneen fyger omkring. Det har flere par allerede gjort.

Undervejs findes der også restauranter, hvor priserne er knap så familievenlige. For eksempel elgkød i fondue i det charmerende træhus KnettSetra, der ligger langs pisterne, eller en fornem treretters menu hos restauranten Kong Vinter.

Skal tiden på pisterne udnyttes til det maksimale, kan man med fordel leje sig ind på områdets nyeste hotel, Park Inn Mountain Resort, der ligger så tæt på pisterne, at den første lift ikke er mere end 50 meter fra døren.

På hjemturen kan man glide direkte fra liften ned forbi hotellets bar, hvor et liveband underholder med evergreens, mens der danses livligt i skistøvler.

Musikken er dog knap så festlig, når man forsøger at sove efter midnat. Derfor kan et værelse i god afstand fra baren anbefales, da lyden går direkte igennem etagerne ovenover.

Trænger kroppen i stedet til lidt afslapning oven på en udmattende dag, kan man få massage i hotellets spa- og wellness-afdeling. Eller få kroppen varmet op i et af de to udendørs boblebade, mens kulden hiver i ørerne.

Trysil

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.