Stilhed og dramatisk natur

Kontrasterne er store på den portugisiske kyst. Her er både den charmerende by Tavira, kaldet Algarves Venedig, og Cabo de São Vicente ved det frådende Atlanterhav

Fyrtårnet på Cabo de São Vicente er Europas mest lysstærke. Lyset herfra kan ses af de søfarende fra en afstand af 95 kilometer. -
Fyrtårnet på Cabo de São Vicente er Europas mest lysstærke. Lyset herfra kan ses af de søfarende fra en afstand af 95 kilometer. -. Foto: Niels-Henrik Jensen.

Feriebyen Albufeira kaldes også porten til den portugisiske Algarvekyst. Den ligger perfekt for udflugter til den øvrige del af Algarve.

Mod øst er der rig lejlighed til at se og beundre de dekorative og historiefortællende kakler i blåt og hvidt, de såkaldte azulejos, som Portugal er så berømt for. De kan ses i den smukke slotshave i landsbyen Estoi, hvor en forfalden kopi af Portugals mest fornemme rokokobygning Palácio de Queluz ligger i sit maleriske forfald. Orginalen kan ses ved Lissabon.

I al deres overdådighed kan kaklerne også beundres i kirken i byen São Louren-co, hvor hver eneste kvadratcentimeter er beklædt med azulejos.

Portugals dramatiske historie bliver særdeles nærværende i Silves, der var maurernes hovedstad i Algarve-området, indtil de tabte kampen mod korsridderne i 1189. Byens maurerborg bygget i røde sandsten er et imponerende visitkort, efterladt af det nordafrikanske folkeslag efter 538 års herredømme.

Algarves Venedig kaldes Tavira, der ligger på begge sider af Rio Gilão og af mange regnet for den smukkeste by i Sydportugal. Foruden at være smuk har byen en særlig charme, der opleves bedst på en slentretur langs floden og i de stille, smalle gader. Den maleriske bro med de syv buer er en af flere broer, der binder byen sammen.

Vinden er strid på det yderste vestlige hjørne af Algarve. Nu og da pisker en regnbyge hen over Cabo de São Vicente, hvis stejle klipper som et andet fartøj skyder sig ud i Atlanterhavet og trodser de frådende bølger.

Her er det europæiske kontinents alleryderste forpost, kaldet Verdens Ende. Om få timer tændes lyset i det 24 meter høje fyrtårn, hvis lyskegle er Europas kraftigste og vejviser for de søfarende så langt som 95 kilometer borte.

Men sådan så verden ikke ud for 1400-tallets portugisiske opdagelsesrejsende, da de tog bestik af kursen mod den nye og ukendte verden. Tre portugisere vandt berømmelse i de år: Vasco da Gama, der sejlede syd om Afrika og fandt søvejen til Indien, Fernão de Magellan, der som den første sejlede Jorden rundt. Og endelig Henrik Søfareren, der var hjernen bag opdagelsesrejserne.

Han rejste ikke meget selv, men grundlagde den berømte søfartsskole i Sagres, tæt ved Cabo de São Vicente.

rejser@kristeligt-dagblad.dk