Svenske Ystad er Skånes bedst bevarede middelalderby

I Skånes bedst bevarede middelalderby kan man også gå i romanfiguren, kriminalkommissær Wallanders fodspor. Han er hovedperson i Henning Mankells populære krimier

Med de mange smukke detaljer i kirkerummet er Mariakirken et besøg værd. Samtidig er der især i turistsæsonen ofte koncerter. -
Med de mange smukke detaljer i kirkerummet er Mariakirken et besøg værd. Samtidig er der især i turistsæsonen ofte koncerter. - . Foto: Morten Herlev.

Mange danskere kender mest Ystad af navn og får udelukkende set byens havn, når de sejler med færgen til Rønne på Bornholm. Men der er flere gode grunde til at kigge nærmere på den sydsvenske by, der blandt andet rummer 300 velbevarede bindingsværkshuse og et seværdigt kloster med rødder tilbage i 1200-tallet.

Foruden sine historiske bygninger har Ystad en behagelig atmosfære af skånsk provinshygge. Med sine 18.000 indbyggere er byen lille nok til at være både overskuelig og hyggelig, men stor nok til også at rumme et rimeligt udbud af butikker, hoteller og restauranter.

Små, glinsende sild fra Østersøen er en del af forklaringen på Ystads rige historie. Byen voksede nemlig op omkring havnen i middelalderen, hvor store forekomster af sild i Østersøen skabte rigdom hos de købmænd, der forstod at tjene penge på fiskeriet.

Allerede i 1244 blev Ystad nævnt i skriftlige dokumenter - dog under det danske navn Ysted. De gamle bindingsværksgårde, man kan nyde synet af i dag, har dog ikke helt så mange år på bagen. Pilgrändshuset fra 1480 på hjørnet af Pilgränd og gågaden Stora Östergatan tager dog titlen som Nordens ældste bindingsværkshus, mens flere af de andre gamle bindingsværksbygninger i byen blot er 300-400 år gamle.

Det mest seværdige bindingsværksbyggeri er nok det helstøbte gårdmiljø ved navn Per Helsas Gård. Det store, aflange kompleks tæt ved enden af gågaden er udnævnt til bevaringsværdigt kulturminde, og i 2007 besluttede Ystad Kommune at gøre det idylliske gårdmiljø til et kreativt centrum.

Det betyder, at en god håndfuld kunsthåndværkere, designere og andre kreative sjæle driver værksted og butik i de gamle længer. Der er også café på området, og gårdspladsen med toppede brosten indrammet af røde bindingsværkslænger er måske det mest idylliske sted at nyde kaffen i Ystad.

Generelt skorter det ikke på kaffe- og kagesteder i Ystad. Byens begrænsede størrelse til trods er der masser af konditorier og caféer i en lidt gammeldags stil at vælge mellem, når kaffetørsten melder sig.

En person, der også er glad for at ”fika”, som det at drikke kaffe med lidt sødt til også kaldes i Sverige, er byens berømte romanfigur Kurt Wallander.

I bøgerne og tv-serierne frekventerer den lidt vrisne, men alligevel elskelige kriminalkommissær blandt andet Fridolfs Konditori ved torvet over for togstationen. Her tager han en kop kaffe eller måske endda en sildemad med en letøl til.

Det omtalte konditori er blot en blandt mange Wallander-lokaliteter i byen. Til glæde for de mange turister og bogelskere, der hvert år besøger Ystad for at gå i deres yndlingsromanfigurs fodspor, har turistbureauet udgivet en Wallander-guide med bykort, hvor alle stederne er markeret. Heriblandt byens stilfulde Hotell Continental, hvor Wallander har et stambord i restauranten.

Andre hyggelige steder at overnatte i byen omfatter blandt andet Sekelgården på Långgatan. Det bevaringsværdige bindingsværksmiljø fra 1793 er kåret til et af Sveriges mest romantiske hoteller af magasinet Gourmet. Et skønt sted at nyde frokosten blandt gamle bøger og marskandiserfund er caféen Hos Morten i den lille gyde Gåsegränd. Stedet er populært blandt de lokale, og man sidder tæt ved de let vakkelvorne borde.

I sommersæsonen er der også servering i det stemningsfulde gårdmiljø.

Med kaffe, kage og mad i maven er der energi til at se nærmere på byens historiske seværdigheder. Gråbrødreklostret fra 1267 er et af de mest velbevarede middelalderklostre i hele Sverige. Munkene blev tvunget ud efter Reformationen, og i de følgende århundreder blev klostret blandt andet brugt til hospital, alderdomshjem og lagerbygning. I dag er der museum med skiftende historiske udstillinger i en del af klostret. Det fine klosterkompleks rummer også en smuk have samt en klosterkirke.

Den ældste bygning i hele byen er Mariakirken, der ligger tæt på Stortorget i centrum. Den store rødstenskirke gemmer på et flot indre med et stort barokalter i træ og et alterskab med malerier fra 1400-tallet.

En kuriøs tradition fra det 18. århundrede har overlevet til i dag i form af en tårnvægter, der hvert kvarter mellem klokken 21.15 og 01.00 blæser i sin kobberlur fra kirketårnet.

Signalet betyder, at alt er roligt i byen, så hvis man bliver vækket af det under sit hotelophold, kan man trygt lægge sig til at sove igen!