Sigtuna: Sveriges ældste by vinder på sin charme

I Sigtuna kan man slentre rundt blandt gamle kirkeruiner og hyggelige træhuse med udsigt til Sveriges tredjestørste sø, Mäleren

Sankt Per blev formentlig opført som domkirke, men nåede aldrig at stå helt færdig, før udviklingen i Sigtuna vendte, og det begyndte at gå ned ad bakke.
Sankt Per blev formentlig opført som domkirke, men nåede aldrig at stå helt færdig, før udviklingen i Sigtuna vendte, og det begyndte at gå ned ad bakke. . Foto: Morten Herlev.

Sigtuna er et stykke vaskeægte svensk idyl med træhuse i gule, orange og røde nuancer og smalle stræder ned mod søbredden.

Men byen er også noget mere, for de gamle kirkeruiner bag træhusidyllen fortæller historien om byens storhedstid for cirka 1000 år siden.

Sigtuna har titlen som Sveriges ældste bevarede by og er grundlagt af den svenske konge Erik Sejrsæl i år 980. Kongen ønskede at skabe en ny magtbastion, og det lykkedes, for allerede i 1010 fik Sigtuna købstadsprivilegier og udviklede sig i de følgende årtier til en vigtig handelsby og et centrum for både konge- og kirkemagt.

Faktisk oplevede Sigtuna sin storhedstid, inden der overhovedet var nogen, der havde tænkt på Stockholm. Den svenske hovedstad er først grundlagt i 1200-tallet, og der var udviklingen allerede på vej ned ad bakke i Sigtuna.

Et voldsomt angreb, hvor byen blev udplyndret af folk fra områder i det nuværende Estland og Letland i slutningen af 1100-tallet, satte en stopper for Sigtunas udvikling. Handelen og magten flyttede til andre byer, og byen skrumpede og indledte så småt sin tornerosesøvn.

I dag sørger tusindvis af turister for at vække Sigtuna fra sine søde drømme om fordums storhed.

Især i sommermånederne, hvor den livlige og næsten 1000 år gamle hovedgade, Stora Gatan, summer af liv. Her er indrettet hyggelige caféer og butikker med design og kunsthåndværk i mange af de gamle træhuse, og det er naturligvis til dels for at tækkes turisterne. Man skal dog ikke vandre mange skridt ned ad en af de mange smalle sidegader, før roen indfinder sig.

Det samme gælder, når man nærmer sig en af byens kirkeruiner, der emmer af historie og en smule dyster stemning.

Hvis man godt kan lide lidt uhygge, skal man besøge kirkeruinerne i mørkningen. For de virker uhyggelige med deres rå stenmure og åbne vindueshuller. Faktisk ligner de mere forladte ridderborge efter en voldsom kamp, end de ligner kirker. Men under alle omstændigheder er de væsentlige og meget synlige vidner om Sigtunas storslåede fortid.

Sankt Pers kirkeruin ligger på en høj i datidens vestlige bydel og er opført i etaper i 1100-tallet. Kirken med det massive tårn blev formentlig bygget som domkirke, men nåede aldrig at blive fuldført, før det gik ned ad bakke for Sigtuna.

Tårnet er ikke helt lige så velbevaret på den stemningsfulde Sankt Olofs kirkeruin, der ligger på kirkegården i selskab med Mariakirken, der ikke er en ruin, men en kirke i funktion. Kirken er fra 1200-tallet og skiller sig meget ud fra sine ridderborgslignende forgængere.

Den er bygget i teglsten i en overgangsstil mellem romantik og gotik og er bestemt et besøg værd for sit flotte murværk og sit fine inventar, der blandt andet tæller to døbefonde fra 1200-tallet og et rigt udsmykket alterskab fra 1400-tallet.

Hvis man vil sætte sig mere ind i Sigtunas fortid, kan man med fordel besøge museet i Stora Gatan 55. Det genåbner i januar 2017 med en nyindrettet fast udstilling med overskriften ”Sigtunahistorier”.

I vintermånederne er der fri entré til museet, mens et besøg i Sigtunas højsæson fra maj til september koster 50 svenske kroner.

Kunstinteresserede kan til gengæld sætte kurs mod nabobyen Märsta blot 10 kilometer fra Sigtuna, der i 2014 blev forsynet med en kunsthal, der udstiller samtidskunst af både nationalt og internationalt format. Märsta ligger desuden cirka halvvejs mellem Sigtuna og Stockholm Arlanda Lufthavn, så her er nemt at gøre et lille stop.

Faktisk ligger Sigtuna mindre end 15 kilometer i fugleflugtslinje fra den store lufthavn, men det tænker de færreste over, når de ankommer med fly og straks sætter kursen mod Stockholm.

De hyggelige stræder mellem den livlige hovedgade og søpromenaden oser af søvnig svensk provinsidyl.
De hyggelige stræder mellem den livlige hovedgade og søpromenaden oser af søvnig svensk provinsidyl. Foto: Morten Herlev
Mälaren er Sveriges tredjestørste sø efter Vänern og Vättern. Fra den lange søpromenade i Sigtuna har man en fin udsigt til en lille del af den enor.
Mälaren er Sveriges tredjestørste sø efter Vänern og Vättern. Fra den lange søpromenade i Sigtuna har man en fin udsigt til en lille del af den enor. Foto: Morten Herlev