Beskyttelse på tværs af lande

Hvis du bliver chikaneret af en person i Danmark og får et polititilhold, betyder den europæiske beskyttelsesordre, at du kan tage tilholdet med til et andet EU-land og få den samme beskyttelse der

Beskyttelse på tværs af lande

Til december skal danskerne stemme om det danske retsforbehold.

Vi skal kort fortalt sige ja eller nej til at tilslutte os 22 specifikke EU-retsakter.

Her kan du blive klogere på et af de 22 regelsæt: 

Direktivet om den europæiske beskyttelsesordre
Bruddet med din ekskæreste har udviklet sig dramatisk, og efter flere trusler har du nu fået et polititilhold, så din kæreste har forbud mod at opsøge dig.

Du har gennem længere tid tænkt på at søge job i Frankrig for at starte på en frisk, og pludselig viser den helt rigtige mulighed sig. Direktivet om den europæiske beskyttelsesordre sikrer, at du ikke behøver at frygte ekskæresten, selvom du forlader Danmark.

”Hvis jeg får tilhold mod en voldelig fyr i København og bosætter mig i et andet EU-land, kan han i princippet stalke mig over grænserne. Men med det her direktiv i hånden, kan jeg få den samme beskyttelse i et andet EU-medlemsland uden at gå til det pågældende lands myndigheder og forklare mig igen,” forklarer Trine Thygesen Vendius, der er postdoc ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling med udgangspunkt i Europol-samarbejdet.

"Hele det her samarbejde er et spørgsmål om at sige, at vi anerkender de regler, der er fastsat i ét land i et andet EU-land," tilføjer hun.

Læs hele direktivet om den europæiske beskyttelsesordre he

Den 3. december skal vi stemme JA eller NEJ til, at retsforbeholdet ændres til en tilvalgsordning.  

Dermed kan regeringen og Folketinget bestemme, hvilke af EU’s retsakter, Danmark skal følge.

Et JA vil være et ja til i hvert fald 22 EU-retsakter.

Hvad går de ud på?

Klik på opslagstavlen