10 ting, der vakte vores spørgelyst i år

Hvad har hundeloven, folkeskolereformen og giraffen Marius tilfælles?

Aflivningen og obduktionen af giraffen Marius var en af de begivenheder, der fik flest til at henvende sig til Folketingets Oplysning i folketingsåret 2013-14. Arkivfoto.
Aflivningen og obduktionen af giraffen Marius var en af de begivenheder, der fik flest til at henvende sig til Folketingets Oplysning i folketingsåret 2013-14. Arkivfoto. Foto: Kasper Palsnov.

I denne uge udkom beretningen ”Året, der gik, i Folketinget”, der kaster et tilbageblik på Folketingets politiske arbejde i det forgangne folketingsår, der strækker sig fra oktober 2013 til oktober 2014.

Udover at ridse de vigtigste debatter på Christiansborg op og præsentere læserne for nøgletal om Folketingets arbejde – der blev holdt 109 møder i folketingssalen, der i alt varede 430 timer og to minutter -, så giver årsberetningen også en indsigt i hvilke politiske emner, der har prikket til befolkningens spørgelyst.

I hvert fald kan man i årsberetningen finde en top ti over de temaer, der har fået flest borgere til at henvende sig til Folketingets Oplysning med spørgsmål. På top ti-listen finder man både forudsigelige emner som digital post, folkeskolereformen og sygedagpengereformen, men også ændringen af hundeloven og aflivningen af giraffen Marius har kastet mange spørgsmål af sig. 

Men det er ifølge Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen, ikke overraskende:

"Generelt er det meget borgernære emner, som folk har stillet spørgsmål til. Politik om eksempelvis kørekortkrav og sygedagpengeregler påvirker folks hverdag. Derudover kan man være sikker på, at sager om dyr – hundeloven og giraffen Marius – næsten altid medfører en kæmpe interesse. Så på den måde undrer det mig ikke, at der er stillet mange spørgsmål til de sager," siger Henrik Hoffmann-Hansen, der nærmere er betænkelig ved, hvorfor man i nogen af sagerne har søgt svar hos Folketingets Oplysning:

”Det, der måske er lidt overraskende, er, at folk ringer til Folketingets Oplysning og spørger om nogle af de her emner. Folketinget som institution har jo ikke noget at gøre med, hvordan reglerne bliver. Der burde man måske i stedet ringe til ministre eller folketingsmedlemmer. I tilfældet med giraffen Marius har Folketinget absolut ikke noget med sagen at gøre. Der er ikke altid en klar logik bag henvendelserne," siger han.

Top ti over henvendelser til Folketingets Oplysning

Kørekortkrav for ældre

Foto: Allan Lundgren

De borgerlige partier rejste i december 2013 et forslag om at lempe kørekortkravene for ældre mennesker, så det ville blive lettere at få sit kørekort fornyet. Regeringen mente ikke, at der var det rette grundlag for at ændre på de nuværende regler, og forslaget blev derfor ikke vedtaget. Alligevel henvendte især ældre mennesker sig til Folketingets Oplysning for at få reglerne opklaret.

Dobbelt statsborgerskab

Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik har kaldt justitsministeren Mette Frederiksen i samråd for at redegøre for tilblivelsen af Udlændingestyrelsens fact-finding-rapport "Eritrea - Drivers and Root Causes of Emigration, National Service and the Possibility of Return", det nærmere indhold og rapportens troværdighed. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 18. december 2014, kl. 08.15 i lokale 1-133.
Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik har kaldt justitsministeren Mette Frederiksen i samråd for at redegøre for tilblivelsen af Udlændingestyrelsens fact-finding-rapport "Eritrea - Drivers and Root Causes of Emigration, National Service and the Possibility of Return", det nærmere indhold og rapportens troværdighed. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 18. december 2014, kl. 08.15 i lokale 1-133. Foto: Thomas Lekfeldt

Regeringen foreslog, at vi i Danmark skulle tillade dobbelt statsborgerskab. Behandlingen af lovforslaget blev dog udskudt til folketingsåret 2014-15, hvor det netop blev vedtaget i går. Også dette spørgsmål fik mange til at henvende sig til Folketingets Oplysning med spørgsmål.
 
 


Hundeloven

Flere tusinde demonstrerede søndag d. 13. oktober 2013 imod den omstridte hundelov i København, hvor starten gik på Blågårds Plads med retning mod Christianborgs Slotsplads.De mener, at alt for mange hunde er blevet aflivet, siden loven trådte i kraft i 2010. Særligt sagen om schæferhunden Thor, der blev forsøgt aflivet efter at have bidt en anden hund, satte fokus på loven. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2013)
Flere tusinde demonstrerede søndag d. 13. oktober 2013 imod den omstridte hundelov i København, hvor starten gik på Blågårds Plads med retning mod Christianborgs Slotsplads.De mener, at alt for mange hunde er blevet aflivet, siden loven trådte i kraft i 2010. Særligt sagen om schæferhunden Thor, der blev forsøgt aflivet efter at have bidt en anden hund, satte fokus på loven. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2013) Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

I december 2013 rejste daværende fødevareminister Karen Hækkerup et lovforslag om ændring af hundeloven, der skulle præcisere reglerne om aflivning af hunde, der havde skambidt mennesker eller andre hunde. Forslaget rejste stor debat og mange proteser, men endte med at blive vedtaget d. 11. juni 2014.


Digital post

ARKIVFOTO. 10 procent af danskerne er fritaget for at modtage post digitalt. Alle andre tilmeldes automatisk lørdag. (se Ritzau historie 311312) SE RITZAU PLUS Kun hver anden er tilmeldt digital post Fra 1. november skal alle danskere modtage digital post fra det offentlige. Ny kampagne skal sætte gang i tilmeldingerne. Foreløbig er 250.000 frameldt. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2014)
ARKIVFOTO. 10 procent af danskerne er fritaget for at modtage post digitalt. Alle andre tilmeldes automatisk lørdag. (se Ritzau historie 311312) SE RITZAU PLUS Kun hver anden er tilmeldt digital post Fra 1. november skal alle danskere modtage digital post fra det offentlige. Ny kampagne skal sætte gang i tilmeldingerne. Foreløbig er 250.000 frameldt. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2014) Foto: Sophia Juliane Lydolph

Loven om Offentlig Digital Post, som netop er trådt i kraft, skabte stor debat og mange spørgsmål i folketingsåret 2013-14. Loven medfører, at det offentlige har ret til at sende digitale meddelelser til alle borgere og virksomheder og gør det svært for modtagerne at fravælge den digitale post. Mange af henvendelserne til Folketingets Oplysning drejede sig om, at flere ældre eller svage borgere havde udfordringer ved at møde op på borgerservicekontorer og dermed opnå fritagelse fra ordningen.

Folkeskolereformen

Undervisningsminister Christine Antorini besøgte mandag morgen Sofiendalskolen i Aalborg. På dagen hvor den nye skolereform startede var Antorini først sammen med alle elever, forældre og lærere på skolen,  hvorefter hun deltog i en naturfaglig klasse på 9. årgang hvor hun talte med forskellige elever og deltog i undervisningen. Her taler hun til de nye og gamle elever
Undervisningsminister Christine Antorini besøgte mandag morgen Sofiendalskolen i Aalborg. På dagen hvor den nye skolereform startede var Antorini først sammen med alle elever, forældre og lærere på skolen, hvorefter hun deltog i en naturfaglig klasse på 9. årgang hvor hun talte med forskellige elever og deltog i undervisningen. Her taler hun til de nye og gamle elever Foto: Henning Bagger

Ændringer af folkeskolen påvirker mange borgere, og derfor modtog Folketingets Oplysning mange spørgsmål om folkeskolereformen. Mange af henvendelserne drejede sig om uklarheder i forhold til den længere skoledag og lektiecaféerne. Henvendelserne stilnede af i løbet af folketingsåret.
 


Sygedagpengereform

-Arkiv- RB PLUS Radikale: Nej til job skal koste dagpenge BV.: -Arkiv- Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om en ny rapport fra SFI SE RITZAU BV.: ARKIVFOTO 2009 af Jobcenter i København- Se RB 26/8 2014 07.48. Beskæftigelsen stiger, og det skyldes regeringens reformer, siger økonomi- og indenrigsministeren. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2014)
-Arkiv- RB PLUS Radikale: Nej til job skal koste dagpenge BV.: -Arkiv- Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om en ny rapport fra SFI SE RITZAU BV.: ARKIVFOTO 2009 af Jobcenter i København- Se RB 26/8 2014 07.48. Beskæftigelsen stiger, og det skyldes regeringens reformer, siger økonomi- og indenrigsministeren. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2014) Foto: Michael Bothager

Fra den 1. juli 2014 er sygemeldte sikret forsørgelse under hele sygdomsforløbet, og indsatsen for at få den sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet bliver målrettet den enkeltes behov. Denne reform af sygedagpengesystemet affødte også mange spørgsmål til Folketingets Oplysning.
 


Giraffen Marius

ARKIV. Dette billede, hvor giraffen Marius bliver slagtet i Københavns Zoo, optaget af fotograf Kasper Palsnov fra Scanpix, er blandt årets 100 bedste 2014-billeder udvalgt af amerikanske Time. Alle 100 billeder kan ses på http://time.com/3599787/top-100-photos-of-2014/ (Den unge og efterhånden verdenskendte giraf Marius fra Københavns Zoo blev søndag formiddag 9. februar 2014 aflivet og bliver her obduceret i overværelse af havens gæster inden han bliver foder for kødædere i den zoologiske have....
ARKIV. Dette billede, hvor giraffen Marius bliver slagtet i Københavns Zoo, optaget af fotograf Kasper Palsnov fra Scanpix, er blandt årets 100 bedste 2014-billeder udvalgt af amerikanske Time. Alle 100 billeder kan ses på http://time.com/3599787/top-100-photos-of-2014/ (Den unge og efterhånden verdenskendte giraf Marius fra Københavns Zoo blev søndag formiddag 9. februar 2014 aflivet og bliver her obduceret i overværelse af havens gæster inden han bliver foder for kødædere i den zoologiske have.... Foto: Kasper Palsnov

Da København Zoo inviterede parkens gæster til at overvære obduktionen af giraffen Marius, som skulle aflives, da den ikke passede ind i parkens avlsprogram, vakte det stor forargelse i både ind- og udland. Og protesterne nåede helt ind til Folketinget via henvendelser til Folketingets Oplysning.


Indfødsret

Årets Statsborgerskabsdag blev i går, søndag, fejret på Christiansborg. Det er sjette gang at Folketinget åbner dørene og inviterer de nye danske statsborgere inden for. 2672 personer over 18 år blev danske statsborgere i 2010 og havde dermed modtaget en invitation til festen. Cirka 900 af dem var i går mødt op for at fejre deres nyerhvervede statsborgerskab og stemmeret. Mercy Nsabimana på to år fra Rwanda har netop fået sit danske statsborgerskab. Sammen med sin far og søster var hun heldig i ....
Årets Statsborgerskabsdag blev i går, søndag, fejret på Christiansborg. Det er sjette gang at Folketinget åbner dørene og inviterer de nye danske statsborgere inden for. 2672 personer over 18 år blev danske statsborgere i 2010 og havde dermed modtaget en invitation til festen. Cirka 900 af dem var i går mødt op for at fejre deres nyerhvervede statsborgerskab og stemmeret. Mercy Nsabimana på to år fra Rwanda har netop fået sit danske statsborgerskab. Sammen med sin far og søster var hun heldig i .... Foto: Sigrid Nygaard/Dagbladet Information

To gange om året behandler Folketinget lovforslag om såkaldt indfødsrets meddelelse, hvor Folketinget tager stilling til, hvem der skal have dansk statsborgerskab. Op til dagen, hvor forslaget behandles, myldrer det ind med henvendelser til Folketingets Oplysning fra personer eller pårørende til personer, der har søgt om statsborgerskab. 


Salget af Dong-aktier til Goldman Sachs

Demonstration på Christiansborg Slotsplads imod salget af Dong til Goldman Sachs. Onsdag 29.01.2014
Demonstration på Christiansborg Slotsplads imod salget af Dong til Goldman Sachs. Onsdag 29.01.2014 Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Finansudvalgets aktstykke 37, som indebar, at 19 procent af Dong Energys aktier blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, udløste en sjælden lang række af henvendelser rettet mod beslutningstagerne. 
 


 


Tilhørsforhold og vederlag

Astrid Krag fotograferet dagen efter hun røg ud af Vild med Dans på en flot tredie plads.
Astrid Krag fotograferet dagen efter hun røg ud af Vild med Dans på en flot tredie plads. Foto: Bax Lindhardt

Når et medlem af Folketinget bliver udnævnt til minister, bliver valgt til noget nyt eller skifter parti, er der altid megen offentlig debat om nedlæggelse af mandat, vederlag, eftervederlag og pensionsforhold. I folketingsåret 2013-14 var der både kommunalvalg og Europa-parlamentsvalg, og en del tidligere SF’er skiftede folketingsgruppe, hvilket i alt skabte stor interesse og mange spørgsmål om de folkevalgtes rettigheder og forpligtelser.