Kan du klare danskprøven, udlændinge skal kunne bestå?

Regeringen vil indføre nye danske sprogkrav til ansøgere om et statsborgerskab, som vil være blandt Europas strengeste, mener eksperter. Se eksempel på prøven her

Ansøgere til dansk statsborgerskab skal på 20 minutter kunne danne sig et overblik over en længere tekst og derefter besvare en række spørgsmål som: Hvad er navnet på den person, som følgende citat stammer fra: Hvad udad tabes, må indad vindes? -
Ansøgere til dansk statsborgerskab skal på 20 minutter kunne danne sig et overblik over en længere tekst og derefter besvare en række spørgsmål som: Hvad er navnet på den person, som følgende citat stammer fra: Hvad udad tabes, må indad vindes? - . Foto: Thomas Vilhelm.

Er det rimeligt, at man skal kunne forstå dansk som en akademiker for at blive statsborger?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter regeringen har besluttet at skærpe sprogkravene til en ansøger, som ønsker statsborgerskab. Kravene i den såkaldte "Prøve i Dansk 3", som regeringen ønsker indført, er blandt Europas strengeste og henvender sig til højtuddannede mennesker, siger eksperter til DR. 

Hvordan ser den omdiskuterede prøve så ud, og hvor omfattende er den?
 
Prøven består både af en skriftlig og en mundtlig del.

Skriftlig prøve

Den skriftlige prøve består af flere dele. Blandt andet skal ansøgeren danne sig et overblik over en længere tekst, for eksempel en turistbrochure fra Herning på 50 sider.

Derefter skal ansøgeren besvare 15 spørgsmål på baggrund af brochuren. Det hele skal klares på 20 minutter.

Det kan være spørgsmål som: ”Hvad er navnet på den person, som følgende citat stammer fra: ’Hvad udad tabes, må indad vindes’?”

Eller: ”Ved Karup Ådal er det godt at kigge på stjerner, fordi der er meget mørkt om natten. Hvorfor er der så mørkt?”

Ansøgeren skal også løse andre skriftlige opgaver på tid – for eksempel besvare en mail fra en fiktiv ven, som foreslår at tage sammen på højskole, og aflæse og forklare et diagram, der viser, hvilke aldersgrupper der bruger danske biblioteker oftest.

Mundtlig prøve

Til den mundtlige prøve går ansøgerne op to og to. De får fem minutter til at vise, at de kan diskutere et emne på dansk. Emnet trækkes lige inden eksaminationen. 

Det kan for eksempel være emnet stress, og eksaminatoren viser dem så nogle billeder af stressede personer, som de får et halvt minut til at kigge på. Derefter skal de tale med hinanden om, hvilke situationer, de mener, kan føre til stress, og hvordan man kan undgå stress.