Jurister: Politikeres krav om lukning af Grimhøjmoské holder ikke

Selvom man kan være uenig i Grimhøj-imamens holdninger til stening og piskeslag som straf for utroskab, så er det langt fra nok til at lukke moskéen, vurderer eksperter i strafferet

Grimhøjmoskéen og imam Abu Bilal er igen kommet i søgelyset, efter en TV2-dokumentar ved hjælp af skjult kamera har afsløret, hvordan imamen underviser muslimske kvinder om islams voldelige regler for utroskab.
Grimhøjmoskéen og imam Abu Bilal er igen kommet i søgelyset, efter en TV2-dokumentar ved hjælp af skjult kamera har afsløret, hvordan imamen underviser muslimske kvinder om islams voldelige regler for utroskab. Foto: Brian Rasmussen .

Politikerne er ikke i tvivl: Grimhøjmoskéen i Aarhus skal lukkes.
 
Sådan lyder det fra flere politikere, blandt andre udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter en TV2-dokumentar i weekenden kunne afsløre, at Grimhøjmoskéens imam Abu Bilal har undervist kvinder i muslimsk sharia-praksis, hvor utroskab straffes med piskeslag eller stening.

Støjberg mener, det er "fuldstændig uhørt, at der findes mennesker i Danmark, der prædiker den slags" og udtaler, at hun har "lyst til at få jævnet Grimhøjmoskéen med jorden."

Men selvom imamens udtalelser kan være forargelige, er det langt fra nok til, at en lukning af moskéen kan komme på tale. Det vurderer flere strafferetseksperter.
 
"Retten til at forsamle sig er en grundlovssikret rettighed. Derfor skal der være tale om meget alvorlig kriminalitet, før at man vil skride til eventuel lukning. I en tilsvarende debat om rockerklubber har Rigsadvokaten tidligere vurderet, at foreninger kun kan lukkes, hvis de direkte er stiftet for at fremme kriminalitet," siger professor i strafferet ved Aalborg Universitet Jørn Bo Langsted.

Han har ikke haft lejlighed til at vurdere de enkelte udtalelser i TV2-programmet, men umiddelbart vurderer han ikke, at der er tale om meget alvorlige strafbare forhold.

"At undervise i sharia-praksis vil jo strengt taget også kunne forekomme på Københavns Universitet. Og selv om der her muligvis er tale om en form for billigelse af sharia, så har jeg svært ved at se, at det i sig selv skulle være kriminelt. Derfor kan man jo godt være uenig i de holdninger, der tilkendegives. Men derfra og til at det skal være strafbart, er der meget langt," siger han. 

Heller ikke lektor i strafferet på Københavns Universitet Trine Baumbach mener, at de aktuelle udtalelser fra Grimhøj-imamen kan føre til en lukning af moskéen. Hun henviser til den såkaldte rockerlov, som tilbage i 1996 skulle give politi og anklager bedre mulighed for at bekæmpe rockerne, og som også blev kritiseret for at være i strid med den grundlovsikrede forsamlingsfrihed. 

”Vi vedtog i sin tid rockerloven, fordi der var tale om en konkret fare for folk, som boede i samme område, hvor der blev skudt. Men jeg har svært ved at se, hvordan man lige skulle forbyde en moské. Vi har jo både forsamlingsfrihed og religionsfrihed, som vejer tungt. Det er klart, at det ikke giver en ret til at forsamles om noget ulovligt. Men så må myndighederne konkret gribe ind. Og de kan jo altid gå hen i en anden bygning og forsamles igen, hvis det er bygningen, man forbyder.” 

Østjyllands Politi har oplyst, at de nu vil undersøge, om udtalelserne i programmet kan være strafbare. 

Grimhøjmoskéen har tidligere været i søgelyset for sine forbindelser til flere Syrienskrigere og for at udtrykke støtte til Islamisk Stat.