Socialdemokrat vil ikke stemme om Palæstina-anerkendelse

Når Folketinget i morgen skal førstebehandle et forslag om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat, vil Yildiz Akdogan (S) ikke deltage i afstemningen

"Israel-Palæstina-konflikten er en græsk tragedie i alle dens facetter," siger Yildiz Akdogan (S), der undlader at stemme til behandlingen af forslaget om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat.
"Israel-Palæstina-konflikten er en græsk tragedie i alle dens facetter," siger Yildiz Akdogan (S), der undlader at stemme til behandlingen af forslaget om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Foto: Martin Stampe.

Når de danske folketingspolitikere i morgen skal debattere og førstebehandle et beslutningsforslag om anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat, så kommer der på et tidspunkt til at mangle mindst et folketingsmedlem i salen.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogan har nemlig valgt at udeblive fra afstemningen, der er skemalagt til i morgen formiddag.

Hun ønsker ikke at stemme imod forslaget om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat, hvilket resten af Socialdemokraterne ellers har tænkt sig at gøre.

Hun ønsker dog heller ikke at stemme imod sin egen regering ved at stemme for forslaget, som blandt andet er stillet af folketingsmedlemmer fra Enhedslisten og SF.

Og derfor bliver Yildiz Akdogan altså helt væk.

Hendes egen forklaring lyder, at hun undlader at stemme for at udnytte momentum og holde debatten om Israel-Palæstina-konflikten i live. 

”Jeg tror ikke, man kan løse konflikten uden at presse lidt på. Og her er der de seneste måneder opstået et momentum: Sverige anerkender nu Palæstina, og det britiske Underhus har for nylig også besluttet at støtte en anerkendelse. Der er valg i Israel til foråret, og Folketinget har for nylig fået et brev fra fremtrædende israelere, der opfordrer os til også at anerkende en selvstændig palæstinensisk stat. Jeg så allerhelst, at man med en samlet europæisk stemme vedtog, at der nu skulle ske noget på det her område. Men under alle omstændigheder har vi fået et momentum, og det må vi udnytte,” siger hun.

Hvis du føler så stærkt for det, hvorfor stemmer du så ikke bare for forslaget om en anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat?

”Af princip vil jeg ikke stemme imod min regering. Jeg synes, det er vigtigt at tage debatten i folketingsgruppen, og det har jeg også gjort. Som parti går vi ind for en to-statsløsning, og det arbejder jeg også hen imod. Tingene løser sig ikke ved at stemme enten imod eller for forslaget. Det er en proces, der skal holdes i live for at komme begge befolkninger til gode. Og jeg vil gøre mit for, at vi udnytter momentum og bliver ved med at tage debatten,” fortæller Yildiz Akdogan. 

Hun understreger, at hendes udeblivelse fra afstemningen ikke er et udtryk for, at hun er for eller imod nogle bestemte grupper i konflikten:

”Israel-Palæstina-konflikten er en græsk tragedie i alle dens facetter. Der er blødende sår på begge sider. For mig er der ikke nogle entydige good guys eller bad guys i denne konflikt. Jeg mener, at man kan gøre en indsats for begge sider,” siger hun.

Det er ikke mere end en måned siden, at det fynske folketingsmedlem Jan Johansen (S) gik mod partilinjen ved at stemme for et forslag stillet af Enhedslisten på dagpengeområdet. Det betød ifølge Jan Johansen, at der blev ”rigtig koldt” nogle steder på Christiansborg, og hans beslutning kostede ham i øvrigt de syv områder inden for arbejdsmarkedspolitikken, som han plejede at være talsperson for.

Men de to situationer kan ifølge Yildiz Akdogan slet ikke sammenlignes.

Hun frygter ikke, at udeblivelsen vil få konsekvenser for hende i den socialdemokratiske folketingsgruppe, som hun på forhånd har haft en ”saglig og sober” debat om sagen med:

”Nej, der burde være højt til loftet, og det er der også hos os. Principielt synes jeg ikke, det er god stil at stemme imod sin egen regering. Men emnet er også for vigtigt til, at jeg ville stemme imod,” siger hun.