Nyt museum går under jorden

Underjordiske udstillingssale skal beskytte skrøbelige genstande fra den danske frihedskamp mod lys, vind og vejr i det nye Frihedsmuseum. Tegningerne for genrejsningen af museet blev offentliggjort i dag

Det nye Frihedsmuseum er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Billedet er venligst udlånt af museet og Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Klik på pilen for at se flere billeder.
Det nye Frihedsmuseum er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Billedet er venligst udlånt af museet og Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Klik på pilen for at se flere billeder. .

Siden Frihedsmuseet i foråret 2013 blev hærget af en voldsom brand, der kun lod en enkelt fritstående murvæg tilbage, er der blevet arbejdet målrettet for at genrejse museet for den danske frihedskamp.

I dag kom man et afgørrende skridt videre, da arkitekttegningerne for den ny museumsbygning blev offentliggjort. 

Det er tegnestuen Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, står bag det vindende projekt.

Og det ny museum bliver afgørende anderledes end det museum, der brændte, blandt andet fordi udstillingsarealerne befinder sig under jorden, hvor højtloftede sale skal beskytte de skrøbelige genstande mod dagslys, mens solide konstruktioner skal værne mod tyveri, vandskader - og ikke mindst brand.

”I vores firma sker det ofte, at den, der får den gode idé, ikke er klar over det selv. I dette tilfælde husker jeg tydeligt, at vi var nogle stykker, der kort efter at vi havde fået opgaven snakkede om den over en kop kaffe. En af vores samarbejdspartnere kom forbi og kommenterede morgensurt: ’Der skal sgu ikke ligge nogen bygning!’. Replikken blev hængende," fortæller arkitekt Peter Thorsen.

I stedet består projektet af en diskret lille bygning, en rotunde, med indgang, café og nedgang til selve udstillingen, som ligger under jorden som symbol på modstandsbevægelsens behov for at agere i det skjulte.

Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, er imidlertid ikke bange for, at publikum skal overse det fremtidige Frihedsmuseum.

”Vi skal nok sørge for blikfang. Selvom der ikke kommer en stor bygning, vil der blive opstillet monumenter og anlægges en grusplads, som både kan bruges til ophold og til udstillingsaktiviteter. Hvem ved, om ikke den kampvogn, som stod foran det gamle museum, kan komme frem igen?” siger Per Kristian Madsen og tilføjer:
 

”Museet vil være meget tilstede i byrummet, og udstillingsmæssigt ser vi mange fordele i, at man tager elevatoren ned fra den flakkende dagligdag til den helt anden verden, som udstillingen vil være.”

Vinderforslaget og de fire øvrige forslag vil blive udstillet på Nationalmuseet fra den 6. maj til den 16. august. Det nye Frihedsmuseum forventes at stå færdigt og kunne åbne for besøgende i 2018.