Madspild er flovt, vær kreativ og brug, hvad der er i køleskabet

En støt stigende tendens i dag peger tilbage mod årene lige efter Anden Verdenskrig

Madspild bør stoppes, mener Lis M. Frederiksen.
Madspild bør stoppes, mener Lis M. Frederiksen.

Det var dengang, da der var én frikadelle til børnene og to til far og mor. Da resterne af den kogte torsk blev til plukfisk næste dag, og da et andeskrog og ikke meget andet kunne blive til den dejligste kråsesuppe. Sådan var det hjemme hos os i årene lige efter Anden Verdenskrig og sikkert også i mange andre familier. Vi fik to retter, grød, sagosuppe, frugtgrød og lignende for at maden kunne række. Der var ikke noget madspild, som var værd at snakke om, selv om vi ikke havde køleskab før år senere.

Nu skal vi ikke beklage os over, at de fleste mennesker i vores land heldigvis har fået det materielt meget bedre i løbet af de sidste 50-60 år og har råd til at købe ordentlig mad. Tværtimod. Men der er i den grad grund til at råbe vagt i gevær over, at så megen god og brugbar mad går til spilde. Det giver en dårlig smag i munden og er uansvarligt over for klimaet og CO2-udledningerne.

Jeg blev endnu engang mindet om det flove ved madspild, da jeg læste om Spisehuset Rub & Stub i København for nylig. Rub & Stub drives af over 100 frivillige, og det er aldrig til at vide, hvordan menuen ser ud før samme dag. Rub & Stub er blevet et tilløbsstykke med medieomtale i ind- og udland og mange prominente gæster, oplyser de selv.

Madvarerne kommer fra landmænd ved Lammefjorden og lokale fiskebutikker, fra Fødevarebanken og Københavns Fødevarefællesskab. Den lokale bager leverer det brød, der er tilbage om aftenen, og brødet bliver derefter forarbejdet til kuvertbrød, rasp, croutoner med mere. Kagerne bliver til trøfler og romkugler.

Men Rub & Stub modtager ikke fødevarer, som er gået over sidste salgsdato.

Sagen er jo, at vi producerer alt for meget mad. Vi danskere smider 237.000 ton mad ud hvert år, oplyser Fødevarestyrelsen. Det er da flovt! Fødevarer er en hel basal nødvendighed. Nogle har mere end rigeligt, mens andre mangler.En organisation, FødevareBanken, har siden 2009 fordelt overskudsmad til organisationer, der arbejder med de socialt sårbare og udsatte mennesker i vores samfund. Børn, hjemløse, kriseramte kvinder og mænd, stofmisbrugere og psykisk syge.

En af de første forudsætninger for at ændre på de dårlige vaner er, at vores børn og unge kan lave ordentlig mad. De skal lære at se i køleskabet, hvad der er, få et måltid ud af det og ikke starte forfra hver dag og gå ud og købe ind efter en ny opskrift ugens syv dage. Så kan madspild næsten ikke undgås.

De skal med i køkkenet, hjælpe til som mindre, og måske er det netop her, bedsteforældregenerationen kan gøre en indsats. Hvem kender ikke til de travle forældre, der kan lave middagsmaden meget hurtigere selv. Det er til at forstå, og derfor kommer der ingen bebrejdelser herfra. Men i stedet for at have middagen klappet og klar, så kunne børnebørnene få lov at være med hos os, der har bedre tid.

I en familie, jeg kender, har børnene altid fået opfordring til at være med. Forældrene har ikke været bange for at lade dem bruge skarpe knive, og de har hele tiden lært nye ting. I sagens natur er det især i weekenderne, det foregår. Børneopdragelse er så mange ting. Men det er også at lære børnene at lave mad. Jeg tror meget på at snuse, smage og se på madvarerne, om de er friske, i stedet for at stirre sig blind på en udløbsdato. På alt, hvor der står ”Bedst før“”, tager jeg det helt roligt. Mens jeg kender andre, der smider maden ud, hvis varerne er gået bare én dag over ”Bedst før”-datoen.

Vi skal ikke ønske os tilbage til tiden lige efter Anden Verdenskrig og den knaphed, der var på visse fødevarer. Men tiden nu er en anden end bare for 10-15 år siden, hvor jeg da har oplevet, at der blev trukket på smilebåndet, hvis jeg protesterede over, at brugbar mad blev smidt ud, det kunne være rester fra middagsbordet eller brød, som ikke fejlede spor, selv om udløbsdatoen var overskredet. Nu er det i langt højere grad ”tilladt” at tale om, hvordan en rest kan anvendes, eller hvad man kan bruge de grøntsager til, som er lige ved at se lidt kedelige ud. Brug fantasien sammen med et basalt kendskab til fødevarerne!

Madspild giver en dårlig smag i min mund, derfor glæder jeg mig til at spise på Rub & Stub, hvad menuen så end er den dag, vi vælger. Priserne er meget rimelige, og husk at bestille bord lyder opfordringen. Velbekomme!