Er gammel et skældsord?

Kan vi give ordet gammel ny værdighed og forbinde det med glæde og livskraft? Eller skal vi stadig sige, at du ser meget yngre ud?

Det er ingen skam at være gammel! Modelfoto.
Det er ingen skam at være gammel! Modelfoto.

”Du er virkelig gammel,” udbrød den fireårige, da vi mødtes i hans børnehave forleden. Jeg havde været bortrejst, så vi havde ikke set hinanden i en uges tid, og det må have slået ham, at her kom gamle mormor.

Det var i hvert fald det første, han sagde. Ikke, at han ikke var glad for at se mig igen, jeg fik mit kærlige knus, det var faktisk bare en nøgtern konstatering.Og det er man da, når man er i 70'erne. De fleste af os har bare et pudsigt forhold til ordet gammel. Men, kære læsere, mange af jer er gamle! Sådan er det bare, når man hygger sig med en seniorside. Og det er vel ingen skam.

En engelsk tv-vært på 59 år skrev forleden, at ordet gammel burde være et ord, der fylder folk med stolthed, selvrespekt og glæde.

Og det der med at komplimentere andre for at ”se meget yngre ud” end deres alder eller rose dem for deres udseende ved at sige, at ”man skulle sandelig ikke tro, at du nu runder de 70 (eller 75 eller 80)”, synes hun, er en af de underligste dobbeltheder i vores kultur.

Tv-værten Mary Beard vil ligefrem lave en kampagne for at rehabilitere ordet gammel. Det skal ikke automatisk forbindes med en krumbøjet dame eller herre, der støtter sig til en stok og slæber sig langsomt af sted.

Sikke en god idé. For selvfølgelig har hun ret i, at gammel ikke bør være et skældsord, og at der er mange flere nuancer til dette at være gammel end folks eventuelle skrøbelighed. Ældre udgør en større og større procentdel af befolkningerne i Europa, og selvfølgelig skal alle disse stemmer ikke ignoreres.

70 er det nye 60, eller 80 er det nye 70, hører man undertiden. Og måske ligger der ikke nødvendigvis en flugt fra ordet gammel, men snarere en konstatering af, at levealderen stiger, og mange ældre (gamle?) er i fuld fart til konferencer og løbeture og møder og foredrag og fitness og afhentning af børnebørn, og at deres formåen er så meget større, end den var for samme alderstrin for to og tre generationer siden.

Men måske netop derfor trænger ordet gammel til at blive diskuteret, opfundet på ny, redefineret og få en anden klang.

Den engelske vært ser gerne, at energi og livsmod er indeholdt i ordet gammel, og at gammel bliver synonymt med livskraftig. Gammel underforstået fuld af gå-på-mod. Gammel underforstået aktiv.

Ikke noget med at være flov over at blive gammel. Den flovhed opstod nok mest, fordi gammel tidligere især betød gammel og affældig eller gammel og træt. Næsten i et ord.

Men ”det nye gammel” skal altså forbindes med stolthed over at have levet et langt liv. Kunne man tænke sig, at man kunne få en kompliment, der lød ”Neej, hvor er du gammel”, og at man så underforstået var klar over, at det var positivt ment, og at der lå stor anerkendelse i det?

Nok ikke lige med det samme! Selvom ordets betydning langsomt skulle ændre sig, må vi sikkert erkende, at der kommer til at gå en rum tid, før noget sådant sker. Men vi har jo før oplevet, at ord har ændret betydning og fået en ny klang.

Og en lille bevægelse vil jeg da mene, der er sket. Tidligere optrådte ordet gammel meget sjældent. Hvis man var gammel, blev man kun omtalt som ældre. Nogle kunne næsten opfatte ordet gammel som et uartigt ord, og sådan tror jeg ikke, det er mere.

Og der er ingen tvivl om, at den større viden om kost og motion har sat sig sine spor i hverdagen også for mennesker oppe i årene.

Og mens jeg gik og spekulerede over brugen af ordet gammel, kom Ældre Forums fine, nye julekalender.

Og hvad er dens tema? Bevægelse og motion, selvfølgelig. Der er 24 låger, som det hører sig til, men i stedet for chokolade eller et fint lille nissebillede gemmer der sig bag hver låge en tegning af en let øvelse, som alle vil have godt af at gøre, og som alle vil kunne gennemføre.

Kalenderen er sendt ud til cirka 800 plejehjem og plejecentre over hele Danmark, og de første to låger er forhåbentlig allerede åbnet og arme og ben i massevis løftet og vippet i et minut. Kalenderen følger smukt og utraditionelt op på Ældre Forums tidligere initiativer om fysisk aktivitet og understregningen af, at kroppen er som en maskine, og den skal bruges og vedligeholdes, ellers ruster den.

Cand.scient., ph.d. Lis Puggaard står for øvelsesforslagene - hun har tidligere lavet meget brugte motionsprogrammer for Ældre Forum.

Gammel og i god form. Det er der, vi vil hen. Så kommer ordet gammel til ny værdighed. Og så er det virkelig en sej kompliment, når det udbrydes spontant af den fireårige!