Vi har brug for symbolske billeder til at sove ind med

Lisbet Marschner med et udvalg af de billeder, der efter hendes mening kan give beskueren en indre fred og en ...

Lisbet Marschner med et udvalg af de billeder, der efter hendes mening kan give beskueren en indre fred og en opfattelse af at være omfattet af kærlighed. – Foto: Bo Amstrup/Scanpix / Scanpix Denmark

Gamle mennesker, som dør på plejehjem, har brug for mere skønhed og rum til åndelig fordybelse, mener kunsthistoriker og psykoterapeut Lisbet Marschner. Hun har udviklet et materiale til plejehjem, som består af smukke, fredfyldte billeder, der kan udlånes til de døende

En tidlig oktobermorgen, mens det endnu var helt mørkt, døde 88-årige Lise Albertsen roligt og udramatisk i sin seng på Søkilde Plejehjem i Ry. Hun lagde et langt og rigt liv bag sig præget af tætte familiebånd og sov ind med et mildt blik hvilende på sig: Rafaels ”Den Sixtinske Madonna” med Jesusbarnet i favnen fra 1513 stod på hendes natbord i lamineret udgave.

Lise Albertsen var dybt rodfæstet i sin kristne tro, så madonnaen var et naturligt valg, da hendes datter, kunsthistoriker og psykoterapeut Lisbet Marschner, tilbød hende billeder til fordybelse i den sidste tid på plejehjemmet.

Det var billeder, som efter Lisbet Marschners mening er egnede til at give beskueren en indre fred og oplevelse af at være omfattet af kærlighed, som den døende har brug for. Hendes egen mor var dog et menneske, der både havde givet og modtaget megen omsorg og kærlighed hele livet igennem også fra plejehjemspersonalet i den sidste fase, men mange andre er mindre heldigt stillet.

”På plejehjemmene er der meget fokus på de fysiske plejebehov og medicinering, men i et menneskes sidste tid må det hele ikke gå op i praktisk foretagsomhed. Der skal også tages hensyn til de

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.