60-årige Bente er frivillig på mere end fuldtid

60-årige Bente Schjødt fra Aalborg stiftede i oktober sidste år Nordjysk Fødevareoverskud. Hun kører ud efter overskudsmad og fordeler det til sociale organisationer og private

En halv time hver onsdag aften uddeler Bente Schjødt mad til socialt udsatte aalborgensere. Der kommer i gennemsnit 25-30 mennesker. -
En halv time hver onsdag aften uddeler Bente Schjødt mad til socialt udsatte aalborgensere. Der kommer i gennemsnit 25-30 mennesker. - . Foto: Henning Bagger.

Onsdag aften henter socialt udsatte aalborgensere brød, frugt og grøntsager ganske gratis.

Fødevarerne uddeles fra klokken 18 og en halv time frem hos Frirummet, der er et værested for psykisk sårbare unge.

Da Kristeligt Dagblad er på besøg, har initiativtager Bente Schjødt og et par frivillige netop slæbt 11 store plasticsække med franskbrød, rugbrød, boller og kager ind i det lille køkken.

Tjept hjælper de hinanden med at fordele kagerne i små poser med fire styk i hver, ”for dem er der altid rift om, og der skal gerne være, så alle kan få,” forklarer Bente Schjødt.

Et par minutter i 18 dukker en kvinde op i døråbningen. ”Vil du gerne have brød?”, spørger Tore Christophersen, som er frivillig hjælper.

Kvinden takker ja og går derfra med fire fyldte poser. I en jævn strøm kommer unge, ældre, kvinder og mænd og får fyldt i rygsække, indkøbsnet og plasticposer, som de har taget med hjemmefra.

På gaden udenfor holder Nordjysk Fødevareoverskuds lejede varebil med endnu flere gode sager til uddeling. 15 mennesker står i kø for at få del i dagens udvalg af frugt og grønt. Der er blandt andet blomkål, hvidkål, auberginer, peberfrugter og vindruer.

Flere organisationer i Aalborg nyder også godt af de indsamlede fødevarer, for eksempel Frelsens Hærs morgenmadsklub, KFUM og K's værested Parasollen og Kirkens Korshærs gårdprojekt.

Tre asylcentre i Vrå er ligeledes aftagere af maden, som Bente Schjødt og frivillige samler ind hos fem bagere, to SuperBrugsener, en frugt- og grøntgrossist og en privat avler.

Hun er glad for at være bindeleddet, der sørger for at hjælpe udsatte mennesker, samtidig med at madspildet mindskes.

”Alt for meget god mad havner i skraldespanden, og der er så mange, der har brug for en håndsrækning og muligheden for at spise lidt mere varieret,” siger hun.

I februar i år kørte hun den første tur ud til bidragyderne, og siden dengang har hun samlet 25 tons fødevarer ind. Hun vurderer, at der er basis for at indsamle langt mere, og at behovet for at modtage er til stede i flere nordjyske byer ud over Aalborg. Problemet er manglen på ressourcer i projektet. Bente Schjødt arbejder mere end fuldtids helt ulønnet.

En donation på 25.000 kroner fra Sparbank Nord i Vejgaard og 10.000 kroner fra Aalborg Kommune bliver brugt til leje af bil, men pengene rækker kun til årsskiftet.

”Jeg er optimist og sætter min lid til donationer, som jeg på sigt håber også kan give mig en løn for mit arbejde. Det behøver ikke være noget stort beløb, bare så min økonomi kan løbe rundt,” siger Bente Schjødt, som klarer sig med en beskeden pensionsopsparing.

Hun lever alene, er mor til fire børn i alderen 17-33 år, hvoraf den yngste, en datter, bor hjemme. Da den yngste skulle begynde i skole, gik Bente Schjødt i gang med at uddanne sig i udvikling og internationale relationer på Aalborg Universitet, og i 2011 var kandidatuddannelsen i hus.

Hundredvis af jobansøgninger har hun sendt af sted, uden at det dog er lykkedes hende at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Først røg dagpengene, så arbejdsmarkedsydelsen og til sidst kontanthjælpen. Kontanthjælpssystemet kalder hun ”formynderisk, for de må snage i alt” og ”rædselsfuldt”.

”Det er vanskeligt at leve uden et minimalt forsørgelsesgrundlag. Men i det mindste er jeg nu fri til at lave alt det frivillige arbejde, jeg har lyst til,” siger Bente Schjødt.

Mandag, onsdag og fredag er hun på farten fra tidlig morgen til omkring klokken otte om aftenen for at samle mad ind og aflevere det rundt omkring. Dertil kommer en del administrativt arbejde hjemme ved sofabordet. Sammen med en frivillig softwareingeniør har Bente Schjødt udviklet en app kaldet ”Nofo-foodtracking”.

Under vareturene registreres alle varerne i appen, og efterfølgende bearbejdes alle data i et regneark. Det giver præcis sporing af en vare, som krævet af myndighederne. Endelig bruger hun også en del tid på at søge penge hos fonde og andre mulige bidragydere.

Tilbage i 1980'erne var hun frivillig i U-landsimporten, en organisation, der importerede fødevarer på fairtrade-vilkår. At engagere sig i indsamling og uddeling af fødevarer, der ligeledes kommer andre mennesker til gode, ligger i naturlig forlængelse heraf.

Det er vigtigt for Bente Schjødt, at modtagerne også engageres og involveres i Nordjysk Fødevareoverskud, der har status af socialøkonomisk virksomhed. Flere af de cirka 15 frivillige er modtagere af mad og er med ude for at hente og aflevere fødevarer. På den måde bliver det også et meningsfuldt projekt for dem.