Man kan møde stor verdenskunst i Danmark

Der er et imponerende udbud af malerier, tegninger og skulpturer fra mange lande herhjemme netop nu

Vore museer og udstillingsbygninger ligger tæt over hele landet, alene fordi vi er et lille land, og alle byer nærmest kappes om at tilbyde det allerbedste. Billedet er fra Louisiana.
Vore museer og udstillingsbygninger ligger tæt over hele landet, alene fordi vi er et lille land, og alle byer nærmest kappes om at tilbyde det allerbedste. Billedet er fra Louisiana. Foto: Polfoto.

Jeg kom til at tænke på med glæde, hvor vi dog er heldige og privilegerede her til lands lige nu i efteråret, når det gælder imponerende, berigende og udfordrende kunstudstillinger.

Vore museer og udstillingsbygninger ligger tæt over hele landet, alene fordi vi er et lille land, og alle byer nærmest kappes om at tilbyde det allerbedste. Det betyder, at der ikke skal en lang rejse til for at blive beriget. Mon ikke det er meget få lande, der med relativt få kilometers afstand, kan vise verdenskunst flere steder over et helt land, og hvor afstandene ikke behøver være en forhindring.

Jeg tænkte på det, da en god bekendt med begejstring fortalte om Hernings Heart-museums Warhol-udstilling. Den måtte jeg absolut tage af sted for at se, lød opfordringen. Og ja, selvom man bor i København, er det jo ikke uoverkommeligt, lige så lidt som jeg synes, det ikke burde være uoverkommeligt for min bekendt at tage til Københavns Ordrupgaard museum for at se Monet-udstillingen. Der havde jeg nemlig været og var opfyldt af det.

To verdenskunstnere præsenteret i samme efterår. Og der er flere muligheder.

På Heart, der viser den største Warhol-udstilling i mange år herhjemme, forsøger man at få et indblik i den på mange måder ejendommelige kunstner, som de fleste af os forbinder med popkunsten: Campbell-soup-dåserne og de farverige portrætter af kendte mennesker. ”Warhol – Manden bag myten” hedder udstillingen, der vil vise os også andre sider af kunstneren, og der er mange værker, der ikke tidligere har været i Danmark, og som er udlånt fra The Andy Warhol Museum i Pittsburgh.

Min bekendt fortalte ivrigt om ”The Last Supper” og kunstnerens bønnebog. Det var absolut et must .

Og på Ordrupgaard i Charlottenlund nord for København kan man se Nordens største Claude Monet-udstilling. Der er billeder af broer, katedraler og åkander udlånt fra store museer i London, New York og Paris. ”Monet ud af impressionismen” er titlen på udstillingen, der vil vise Claude Monets kunstneriske rejse fra impressionismen videre mod det moderne maleri.

Det er intet mindre end et kæmpe arbejde at stable disse udstillinger med udlån fra andre lande på benene. Ikke noget at sige til, at de på Ordrupgaard er stolte over deres indsats. Så det står slet ikke til diskussion: Selvfølgelig skal min bekendt tage turen fra Herning til den oplevelse.

Men der er mange flere tilbud af verdenskunst i lille Danmark. På Louisiana i Humlebæk er netop åbnet en udstilling af den kunstner, museet kalder ”en af samtidskunstens bedstemødre” Louise Bourgeois, der levede fra 1911 til 2010.

Museet ejer flere af hendes på en gang tiltrækkende og udfordrende store skulpturer. Så hvis man har været på Louisiana før, så vil Edderkoppeparret være et godt og stærkt gensyn. På den aktuelle udstilling vises celler, som Louise Bourgeois arbejdede med i de sidste 20 år af sit liv. Nogle kan man kigge ind i, andre er til at gå ind i og blive en del af. Celler var et mangesidet billede for kunstneren, et værelse, en fængselscelle, en af kroppens celler. Udstillingen har allerede været vist tre steder, og efter Louisiana spredes værkerne igen.

Louisianas anden store efterårsudstilling viser os en samtidskunstner, den tyske maler Daniel Richter, så igen har det store museum en overflødighed af tilbud fra verden omkring os.

Og inde i selve København på Ny Carlsberg Glyptotek springer vi 200 år tilbage i tiden til Théodore Rousseaus ”Ustyrlige natur”. I et samarbejde med Paul Getty-museet i Los Angeles præsenteres nu i to etager en af 1800-tallets mest markante, begavede og indflydelsesrige malere. Det er den første store præsentation af Rousseau i Skandinavien.

Som ung maler blev han mødt med kølighed og afvist på den parisiske Salon, men han valgte selv at afvise Salonen, blev taget til nåde, og så var han den kendte og skattede maler, der kom til at betyde så meget for de følgende generationer. Glyptoteket har flere af hans betagende billeder, så for dem, der har deres gang der, er han en elsket maler. Nu udvides mødet med ham og hans landskabsmalerier med billeder, vi ellers ikke ser her.

På Statens Museum for Kunst kan man springe lidt frem i tiden og se den franske billedhugger Auguste Rodins tegninger. ”Mine tegninger er nøglen til min kunst”, skal han selv have sagt. Rodin levede fra 1840 til 1917. Museets store efterårssærudstilling viser den ikke så kendte Rodin, nemlig hans arbejde med de tegninger, der gik forud for hans modeller i ler og sten. Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Musée Rodin i Paris.

Så vi er da heldige i vort lille land. Der er simpelthen meget at gå på opdagelse i, hvis man vil møde verdenskunsten herhjemme dette efterår.