Og han har aldrig levet, som klog på det er blevet...

Hvis man virkelig skal blive klog på sit felt, skal man have hjertet og følelserne med. Et Grundtvig-citat har fulgt overlæge og psykiater Jes Gerlach det meste af livet

"Hvis man virkelig vil være dygtig til noget, skal man følge sit hjerte og sin interesse, og jeg har været heldig at finde det område i tilværelsen, som talte til mig," siger overlæge og psykiater Jes Gerlach.
"Hvis man virkelig vil være dygtig til noget, skal man følge sit hjerte og sin interesse, og jeg har været heldig at finde det område i tilværelsen, som talte til mig," siger overlæge og psykiater Jes Gerlach. Foto: Leif Tuxen.

Det er slet ikke svært for 72-årige overlæge og psykiater Jes Gerlach at vælge de ord, der gennem livet har sagt ham mest. For han har fået betydningen af et Grundtvig-citat bekræftet mange gange i løbet af livet: Det, man ikke interesserer sig for, bliver man aldrig klog på.

Det var i forbindelse med Jes Gerlachs realeksamen og skoleafslutning fra en grundtvigiansk kostskole i Himmerland i 1950erne, at han hørte citatet første gang. Rektor, som Jes Gerlach satte stor pris på, holdt en dimissionstale til eleverne og citerede så fra Grundtvigs digt Nu skal det åbenbares. Citatet lyder: Og han har aldrig levet, som klog på det er blevet, han først ej havde kær.

LÆS OGSÅ: Ingen har nogensinde set Gud

Rektor var en klog mand og en dygtig formidler, og han ville, at vi forstod, at man ikke kan få viden til at sætte sig fast og blive tilfreds med sit liv, medmindre man har følelserne og hjertet med, siger Jes Gerlach.

Og det var med følelserne, at han valgte at blive læge med speciale i psykiatri, ligesom det var interesse, følelser og deraf drivkraft, der gjorde, at han i 1996 i samarbejde med Jens Elbirk oprettede PsykiatriFonden, der arbejder for at gøre det mere accepteret at leve med en psykisk sygdom i Danmark. I begyndelsen en lille, privat humanitær organisation, i dag en stor organisation med over 50 medarbejdere.

Jeg valgte psykiatriens vej med hjertet og har aldrig siden kunnet skille arbejde og fritid fra hinanden. Nu har jeg eksempelvis brugt 15 år i PsykiatriFonden og arbejdet med formidling af viden. Jeg kunne have gjort så meget andet, men jeg gjorde det, fordi jeg har en stor kærlighed til området. Hvis man virkelig vil være dygtig til noget, skal man følge sit hjerte og sin interesse, og jeg har været heldig at finde det område i tilværelsen, som talte til mig.

Det har selvfølgelig også noget med talent at gøre. Eksempelvis malede jeg meget som ung, men konstaterede, at det ikke var min vej. Jeg kunne godt lide det, men jeg kunne også se, at jeg simpelthen ikke havde talent nok. Og har man ikke talent, kan man heller ikke få hjertet til at brænde nok for det, og så er der ingen begejstring.

duus@k.dk