Seniorer flytter efter børn og børnebørn

Mange ældre rykker deres liv op med rode for at bo tættere på deres børn, så de kan hjælpe til i en stresset hverdag. Men det kan ende galt, hvis man ikke sørger for at skabe sit eget liv, siger eksperter

Der findes ingen tal på, hvor mange danskere over 60 år der flytter for at være tættere på deres børn. Men de ældre danskere er blevet mere mobile, og i 2014 flyttede knap 16.000 danskere fra 60 år og opefter til en anden kommune. Modelfoto.
Der findes ingen tal på, hvor mange danskere over 60 år der flytter for at være tættere på deres børn. Men de ældre danskere er blevet mere mobile, og i 2014 flyttede knap 16.000 danskere fra 60 år og opefter til en anden kommune. Modelfoto. Foto: Monkey Business - Fotolia.

Det er efterhånden en generation eller to siden, at man blev i det område, hvor man var vokset op, når man selv stiftede familie. I dag er familier spredt over hele Danmark med bedsteforældre, der bor i Jylland, børn på Sjælland og børnebørn på Fyn.

Især for småbørnsfamilier kan hverdagen være stressende, og derfor er der en del bedsteforældre, der flytter tættere på børnene, så de kan hjælpe til.

En af dem er 77-årige Ian Gordon Shapley, der med sin kone i 2011 skiftede andelslejligheden ved Søerne i København ud med et træhus i Hornbæk i Nordsjælland.

Her kunne de være tættere på datteren, børnebørnene og svigersønnen i Fredensborg.

”Vi snakkede om at købe hus lige ved siden af dem, men det ville alligevel være for tæt på. Selvom man gerne vil være sammen, skal begge parter også have privatliv, og det ville være forkert at kunne holde øje med, hvornår de kom og gik,” siger Ian Gordon Shapley.

Han fortæller, at beslutningen om at flytte tættere på familien kom meget hurtigt og ikke krævede den store overvejelse. Og det er da også gået rigtig godt.

”Nu går vi ind i en efterårsferie, og der passer vi for eksempel de to børn. Det kunne man ikke så meget før. Vi spiser også mere sammen, og hvis vi er på vej hjem fra byen i bilen, kører vi tit forbi Fredensborg og spiser med. Vi ser mere til hinanden end tidligere, og det synes jeg kun er en fordel,” siger han.

”Jeg tror også, at min datter har mere behov for sine forældre, end min kone og jeg havde brug for vores. De unge har mere travlt, og så kan vi hjælpe til. Børnebørnene overnatter tit her, og så kører jeg dem i skole og børnehave.”

Der findes ingen tal på, hvor mange danskere over 60 år der flytter for at være tættere på deres børn. Men de ældre danskere er blevet mere mobile, og i 2014 flyttede knap 16.000 danskere fra 60 år og opefter til en anden kommune.

Det er omkring 3000 flere end i 2010. Og selvom man ikke kan sige præcis, hvor mange der flytter for at være tættere på deres børn, er der en tendens til, at det er familien, der trækker.

Sidste år lavede ejendomsmæglerkæden EDC en spørgeskemaundersøgelse blandt 1400 ældre over 60 i deres kundekartotek. Her svarede en ud af tre, at de gerne ville flytte for at komme tættere på familien.

Men selvom det er en fin tanke gerne at ville træde til og hjælpe, skal man overveje det grundigt. Sådan siger flere eksperter. For det er ikke gnidningsfrit at rykke sit liv op med rode og starte forfra i den tredje alder.

”Man siger farvel til en god bid af sin identitet, når man flytter væk fra sine vante rammer. Man mister en god bid af omgangskredsen, naboskabet og venskaberne. Det er et kvantespring, det er der ingen tvivl om,” siger Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældresagen.

”Det er et spring, man kun skal tage, hvis man er virkelig sikker på, at man har en råstyrke i sig selv og et godt forhold til sin familie. Ellers kan det blive en stor frustration for begge parter, og de ældre kan føle sig svigtet.”

Ifølge Margrethe Kähler er det oftest enlige ældre, der flytter tættere på børnene. Typisk er man blevet alene efter at have mistet sin ægtefælle, og så mangler man nogen at udfylde tomheden med.

Hun forklarer, at hvor familien for langt de fleste danskere indtager den absolutte førsteplads på prioritetslisten, skal man ikke undervurdere sine venskaber. Især ikke hvis de går langt tilbage.

”Rigtige venner er meget værdifulde. De hjælper en gennem kriser, de ved, hvad man tænker og mener, de ved, hvilke problemer man har. Og det tager tid at opbygge sådanne venskaber,” forklarer hun.

Margrethe Kähler råder ældre, der overvejer at flytte tættere på børnene, til at tænke sig godt og grundigt om.

”Man skal overveje nogle af de samme ting, som når man går på pension. Man skal sørge for at have sin egen eksistensberettigelse, så det ikke er familien, der skal udfylde hele ens sociale liv,” forklarer hun.

”Hvis man ikke er på bølgelængde med sine børn omkring beslutningen, risikerer man, at det kan gå rigtig galt. Især fordi man måske har ladt netværket bag sig. Jeg plejer at sige, at man skal se realistisk på sig selv og ikke udstråle noget, der giver børnene dårlig samvittighed. Begge parter skal have et liv i sig selv og et sammen. Hvis man bare hægter sig på børnene, vil de hade det,” siger hun.

Anne Leonora Blaakilde er forskningslektor ved Københavns Universitet og har forsket i aldring og mobilitet. Hun understreger, at man også skal huske, at ældre sommetider har nogle vilkår, der gør det sværere at rykke livet op med rode.

”Det er sværest for dem, der er svækket. Man skal have ressourcer til at flytte, og hvis man ikke hører eller ser så godt, eller hvis man har svært ved at komme rundt selv, bliver det vanskeligere at begynde et nyt netværk i et nyt område,” siger hun.

Hun peger på, at der findes et utal af foreninger og ældrecentre rundtom i landet, som fungerer som sociale guldgruber.

”Men det kræver jo, at man er i funktion og i en position, hvor man kan noget stadigvæk,” siger hun.

Hun foreslår, at hvis man overvejer at flytte - uanset om det gælder på plejehjem eller for at være tættere på sine børn - kan man prøve at opholde sig på det pågældende sted i nogen tid for at få en fornemmelse af, hvad mulighederne er. Og man kan måske kigge ned i et ældrecenter eller undersøge netværksmulighederne.

”Det er vigtigt, at man får en fornemmelse af stedet, så man undgår overraskelser. Når først man er flyttet, er det ikke lige sådan at flytte tilbage igen,” siger hun.

Margrethe Kähler fra Ældresagen understreger, at selvom der kan være nogle sociale omkostninger og nogle udfordringer ved at flytte, når man er senior, er der også potentiale for et stort udbytte. Hun opfordrer til, at man finder en nyttig funktion, for eksempel ved at lave nogle aktiviteter med børnebørnene, der kan være noget særligt, eller som kan aflaste forældrene.

”Man kan gå ind og løse nogle opgaver med at hjælpe. Man kan læse lektier med de store børn, tage dem med til sjove ting, rejser eller højskole, men mindre kan også gøre det. Det handler om at finde nogle nicher, hvor man kan bore sig ind og skabe et forhold, netop fordi man er fysisk tæt på,” siger hun.

For Ian Gordon Shapley og hans kone har det været den rigtige beslutning at flytte tættere på familien.

Og selvom det har været et bevidst valg at have 20 minutters transportafstand, er der blevet mere familietid. Det er noget, alle parter nyder godt af.