Spørg ikke, hvad dit land kan gøre ...

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, finder stor inspiration hos John F. Kennedy

"Jo mere privilegerede vi bliver både i forhold til rettigheder og materielle goder, jo dårligere bliver vi til at værdsætte det," siger Pia Kjærsgaard.
"Jo mere privilegerede vi bliver både i forhold til rettigheder og materielle goder, jo dårligere bliver vi til at værdsætte det," siger Pia Kjærsgaard. Foto: Linda Henriksen.

John F. Kennedy har altid været en stor person hjemme hos os. Jeg tror, vi har alt stående, hvad der er sagt og skrevet om ham, ja om hele Kennedy-familien, i bogreolen, siger lederen af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, om den nu afdøde amerikaner, der var USAs præsident i årene 1961 til 1963 og døde ved et skudattentat.

Det er særligt John F. Kennedys evne til at tale til sit land og finde de rette ord til de rette lejligheder, der fascinerer Pia Kjærsgaard.

LÆS OGSÅ: Se med i familien Kennedys private fotoalbum

Han havde i den grad ordet i sin magt og var en fremragende retoriker, og jeg bruger ofte nogle citater af ham i mine taler, siger hun og fortæller, at hun blandt hans mange gode ord især har taget én sætning til sig:

Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land.

De ord siger så mange ting. Man kan kalde det en mellemting mellem en opsang og en opmuntring, og det er en rigtig statsmand, der bruger sådanne ord, siger Pia Kjærsgaard, der synes, at udsagnet også i dag er højaktuelt.

Vi er så privilegerede at have et fædreland. Og vi bør tænke lidt mere over de frihedsrettigheder, vi har, og ikke bare stille os på bagbenene og kræve ind, siger hun og uddyber:

Jo mere privilegerede vi bliver både i forhold til rettigheder og materielle goder, jo dårligere bliver vi til at værdsætte det. Vi bor i et land, hvor vi har masser af rettigheder her er ytringsfrihed, demonstrationsfrihed og ingen undertrykkelse af kvinder, siger Pia Kjærsgaard.

Den 65-årige leder af Dansk Folkeparti mener selv, at hun som politiker har til opgave at råbe folk op og få dem til at yde en aktiv indsats for Danmark, så de ikke blot læner sig tilbage i sofaen med krævementaliteten siddende behageligt på skødet. Men hun mener også, at vi som borgere hver især bør være mere årvågne.

Det kunne jo være, at man skulle sige til sig selv og til hinanden: Hold nu op med at tænke alt for meget på dig selv, det kunne jo være, at du i dit privilegerede liv havde overskud til at tage nogle pligter på dig og gøre noget for dit land eller for de mennesker omkring dig, som har brug for hjælp.