Til spring og leg med bedste

Hver torsdag eftermiddag tager en gruppe børnebørn og deres bedsteforældre i Nordjyske Arena i Aalborgfor at lege og motionere sammen. Analytiker vurderer, at det er en tendens, der vil brede sig

Kirstine Langagergaard vil hellere lave noget aktivt med sine børnebørn end rejse sydpå og ligge ved en pool. Fireårige Liam, som hun her ses med, er yngste skud på stammen. De andre børnebørn har hun været på højskole med, og de har været på fælles cykel- og løbeture. -
Kirstine Langagergaard vil hellere lave noget aktivt med sine børnebørn end rejse sydpå og ligge ved en pool. Fireårige Liam, som hun her ses med, er yngste skud på stammen. De andre børnebørn har hun været på højskole med, og de har været på fælles cykel- og løbeture. - . Foto: Cathrine Ertmann.

Musikken brager ud af højttalerne og signalerer, at nu går opvarmningen i gang.

”Så tager vi lige den her,” råber instruktør Jane Fjeldgaard Andersen, mens hun går på stedet med høje energiske benløft.

Straks slipper børn og bedsteforældre hinandens hænder og følger trop.

22 børn er med denne dag sammen med deres 12 bedsteforældre, som har været omkring flere af byens børnehaver for at samle de små op. Susanne og Per Hansen fra Aalborg går til ”Spring og leg” med de fireårige børnebørn Frida og Anne, som er kusiner født med fire dages mellemrum.

”Vi glæder os til torsdag. Efter gymnastikken tager vi sommetider pigerne med os hjem til aftensmad og hygge. Det er fantastisk at have noget sammen med dem og at røre sig. Anne har udviklet sig meget motorisk siden sidste år, hvor vi også var med,” fortæller Susanne Hansen.

Og udfordringer er der masser af i Aalborg Idrætsgymnastiks (AIG) veludstyrede sal. Efter opvarmningen løber børnene med bedsteforældrene lige i hælene hen til ribberne og kravler i højt tempo til tops og ned igen, hvorefter de løber over i modsatte ende af hallen for at gå på balancebommen.

Når kusinerne begynder i skole og bliver for store til at være med i ”Spring og leg”, der er målrettet børnehavebørn fra tre til seks år, planlægger Hansen-ægteparret at fortsætte med det næste hold børnebørn - Fridas lillesøster og Annes lillebror.

Aalborg Seniorsport står bag tilbuddet, som nu kører på tredje sæson. Kirstine Langagergaard, sportschef i foreningen, har sammen med barnebarnet Liam på fire år også stor fornøjelse af udfoldelserne i ”Spring og leg”.

”Vi har et frirum uden forældre, hvilket styrker vores indbyrdes forhold. Er vi bedsteforældre der, mens børnene er små, er de der også for os, når de bliver ældre,” mener Kirstine Langagergaard.

Liam er hendes yngste barnebarn. De ældre i flokken har hun lavet alt muligt andet med - de har for eksempel været på højskoleophold, ski- og cykelture sammen. Og i efterårsferien er hun og børnebørnene faste deltagere i Aalborg Seniorsports årlige lejrskole for bedsteforældre og børnebørn i Juelsminde, hvor der er bål, idræt og strandture på programmet.

Kirstine Langagergaard er glad for sport og vil gerne give interessen videre til børnebørnene. Hun fremhæver, at ”Spring og leg” virker som fødekæde for AIG. Når børnene stopper på holdet, får de en indmeldingsblanket til AIG, og fordi de er blevet glade for at tumle i hallen, har flere meldt sig ind.

Omfanget af bedsteforældres og børnebørns fælles idrætsaktiviteter på landsplan kendes ikke, men tilbuddene findes rundt omkring i idrætsforeningerne, siger analytiker Trygve Laub Asserhøj fra Idrættens Analyseinstitut. Han tror, det er en tendens, der vil brede sig de kommende år.

”Gode idrætsvaner går i arv, men undersøgelser viser, at forældre til småbørn ofte har så travlt med at få hverdagen til at hænge sammen, at de ikke har tid til at motionere sammen med børnene. En del forældre vælger at gå i fitnesscentret om aftenen, når børnene sover, eller på andre tidspunkter, hvor det lige kan passe ind. Derfor, men også fordi børn og bedsteforældre ofte har stor glæde af at være sammen, er det fint, at foreningerne er begyndt at lave tilbud målrettet børne- og ældregenerationen,” mener Trygve Laub Asserhøj.

Han fremhæver gymnastikken som en særlig velegnet sportsgren for seniorer og mindre børn, idet den kan tilpasses og udøves af kroppe i forskellige aldre, og fordi gymnastik i forvejen er populært blandt både børn og ældre.

Tilbage til hallen i Aalborg, hvor julemanden i skikkelse af bedstefar Per Hansen er ankommet med en sæk med godter og pixibøger. Holdet har juleafslutning. Men inden uddelingen af de søde sager skal alle på en løbetur.

”Er der en, der vil løbe med mig?”, spørger julemanden.

En lille rødhåret gut iler til og lægger sin hånd i julemandens, og med en hale af børn og bedsteforældre går det hu-hej rundt i salen.

Tre af dagens seniorer er stadig på arbejdsmarkedet, mens de øvrige er efterlønnere og pensionister. Flere er garvede medlemmer af Aalborg Seniorsport, der med 1700 medlemmer er en af byens største foreninger og i stadig vækst. Foreningen tilbyder en bred palet af forskellige sportsgrene, blandt andet badminton, stavgang, motionsløb og vandgymnastik. Plus aktiviteter som sangkor, fællesspisning, museumsbesøg, foredrag og en årlig udlandstur. Det sociale islæt har ifølge Kirstine Langagergaard, som er initiativtager til Aalborg Seniorsport, der har 20 år på bagen, høj prioritet.

”Det er vigtigt, at vi kommer hinanden ved. Mange medlemmer har nået en alder, hvor de har oplevet forskellige tab. Nogle har mistet ægtefællen, andre har været nødt til at flytte til noget mindre, fordi de ikke mere magter eller har råd til den tidligere bolig, og så er der alle dem, der savner kollegafællesskabet efter at være holdt op på arbejdsmarkedet,” siger hun.