Psykolog: Vejen er alt, målet er intet

I børne- og ungdomspsykolog John Halses optik er der på den politiske scene en uheldig tendens til ofte at mene, at målet helliger midlet

Især på det politiske område kunne John Halse ønske sig et større fokus på vejen og ikke så ensidigt på målet.
Især på det politiske område kunne John Halse ønske sig et større fokus på vejen og ikke så ensidigt på målet. . Foto: Anette Tinghus/Polfoto.

”Er det ikke lige meget, at vi ikke er socialister, hvis der er tale om socialisme som i Kina og Sovjet?”.

Spørgsmålet stiller John Halse, børne- og ungdomspsykolog. I hans øjne sker det alt for tit, at man er så optaget af et givent mål, at processen på vejen dertil bliver ligegyldig. Målet kommer med andre ord til at hellige midlet – uanset hvad dette måtte være.

Den 70-årige John Halse, der i en årrække var formand for Børns Vilkår, er i stedet tilhænger af at vende sætningen på hovedet – præcis som den danske filosof Søren Kierkegaard (1813-1855) gjorde det med sin sætning:

”Vejen er alt, målet er intet”.

Det er især på det politiske område, at John Halse kunne ønske sig et større fokus på vejen og ikke så ensidigt på målet. Det er svært at have tillid til politikere, der kun har blikket rettet mod et bestemt mål, mener han, og bruger den seneste EU-afstemning som eksempel.

”Jeg havde jo ikke tid til at læse hele grundlaget for afstemningen igennem, så jeg var nødt til at sætte min lid til nogle, som jeg stoler på. Hvis man som politiker har et mål med et samfund, så kan det godt være idealistisk, men der må være et krydsfelt, så målet ikke bare er bundet op på, hvad jeg mener og tror. Der ligger en enorm magt i at have viden, og jo mere magt, du har, jo større er din pligt til også at have viden,” siger han.

Det er samme udfordring, mener John Halse, der er tale om i forhold til flygtninge- og indvandrerdebatten. Det er naturligvis fair at debattere de nyankomnes tilstedeværelse og drøfte, hvilke mål der bør være i forhold til dem, men det bør foregå på et sagligt niveau.

”Når danskerne nu synes, at det største politiske tema er flygtninge og indvandrere, så bør vi ikke bare have nogle fastlagte mål. Vi er nødt til at diskutere ud fra nogle facts, som blandt andet er, at der altså ikke er kommet 45.000 flygtninge i 2015, men snarere 14.000,” siger han.

John Halse mener i det hele taget, at mange mål i dag formuleres alt for luftigt. Det resulterer i, at man står med målsætninger, som man ikke kan andet end være enige i, men som ikke anviser den gode vej.

”Det er ikke nok for eksempel at sige, at mit mål er, at danske familier er lykkelige. Det går alle jo ind for. Ingen vil vel sige: ’Jeg går ind for den dysfunktionelle familie.’ Men med sådan en formulering er der bare ingen, der ved, hvad den lykkelige familie er. Alle de her floskler svækker. De er et udtryk for, at jeg måske ikke helt ved, hvad vej jeg skal gå, og hvad målet er. Derfor skal man være skarpere til at beskrive, hvad målet er. For eksempel at lykkelige familier indebærer, at forældrene er integreret på arbejdsmarkedet, og at børnene trives fagligt og socialt i skolen,” siger John Halse.