Alle kan bade på private strande i Danmark

Der er mange eksempler på misvisende "privat strand"-skilte, der skræmmer folk væk. Men man kan stort set bade, hvor man vil langs de danske kyster

"På både offentlige og private strande er det tilladt at færdes til fods, trække cyklen, gøre ophold og bade, men der er mange eksempler på skilte, som er misvisende, og som derfor afskrækker folk fra at opleve naturen der," siger Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet.
"På både offentlige og private strande er det tilladt at færdes til fods, trække cyklen, gøre ophold og bade, men der er mange eksempler på skilte, som er misvisende, og som derfor afskrækker folk fra at opleve naturen der," siger Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet.

Ved stranden på Jarlens Grund i Espergærde står et skilt som fortæller badegæsterne, at stranden på den anden side af skiltet er privat og dermed et signal om, at der er adgang forbudt. Det er der imidlertid ikke, og du kan i det store hele blæse på skiltet og slikke sol og bade på den private strand fra solopgang til solnedgang, hvis du vil. Det dikterer naturbeskyttelsesloven, skriver Helsingør Dagblad. 

Der skal dog være mindst 50 meter fra stranden til beboelseshuset. En anden undtagelse forudsætter, at haven har været der konstant lige siden 1916, og at haven går helt ud til vandet!

Under alle omstændigheder skal alle have mulighed for at passere stranden til fods, for, som der står i naturbeskyttelsesloven, "Offentlighedens adgang må ikke forhindres eller vanskeliggøres".

Det er dog ikke tilladt at overnatte i telt på de private strande - derimod er der i praksis ikke noget til hinder for, at du anlægger bål på den privatejede strandbred.

"På både offentlige og private strande er det tilladt at færdes til fods, trække cyklen, gøre ophold og bade, men der er mange eksempler på skilte, som er misvisende, og som derfor afskrækker folk fra at opleve naturen der," siger Jan Eriksen, som er direktør i Friluftsrådet.

Også i de private skove findes der også eksempler på misvisende skilte, selvom det er tilladt at færdes til fods og cykle på veje og stier fra klokken seks morgen til solnedgang. Et skilt med teksten "Privat vej" siger kun noget om ejerforhold og ikke, om du må færdes der eller ej ligesom skilte med teksten "Adgang forbudt for uvedkommende" ikke siger, at netop du er uvedkommende. De fleste steder kan du altså lovligt gå eller cykle videre.

"Desværre kan skilte som disse hindre folk i at opleve naturen, fordi folk bliver utrygge og ikke føler sig velkomne. Det er et problem. Det forhindrer folk i at få gode oplevelser i naturen ikke bare én, men måske rigtig mange gange," siger Jan Eriksen og fortsætter:
 
"Naturoplevelser giver folk glæde, livskvalitet og ro i en ellers travl hverdag. Det er vigtigt både i ferier og i dagligdagen."