Kendte hælder isvand over hovedet for en god sag

De seneste uger er der blevet samlet næsten 23 millioner dollars ind til nervesygdommen ALS på grund af en yderst effektiv kampagne på de sociale medier, hvor en kæde af folk hælder iskoldt vand over sig

En verdensomspændende viral sensation har sommeren over sat fokus på nervesygdommen ALS og givet kendte som Bill Gates (billedet) og Oprah Winfrey et koldt gys. Foto: YouTube
En verdensomspændende viral sensation har sommeren over sat fokus på nervesygdommen ALS og givet kendte som Bill Gates (billedet) og Oprah Winfrey et koldt gys. Foto: YouTube.

Hvad har en af verdens mest forfærdelige nervesygdomme, ALS, til fælles med en spand koldt isvand?

Umiddelbart ikke det helt store, men en viral sensation har nu fået de to tingtil at hænge uløseligt sammen.

De seneste uger har tusindvis af mennesker deltaget i en kampagne, der handler om at hælde en spand med isvand ned over sig og dele billeder af det på de sociale medier. Kampagnen, der har fået navnet#IceBucketChallenge,har indtil nu indsamlet mere end 22,9 millioner dollars og fået masser af kendte til at skabe opmærksomhed omALS-sygdommenpå sociale medier som Twitter og Facebook.

Kæden kører på den måde, at man tager en video eller billede af sig selv, samtidig med, at man udfordrer tre eller flere af sine venner til at gøre det samme - eller donere 100 dollars til den amerikanske ALS Association, der forsker i nervesygdommens udbredelse og en mulig kur.

Kæden blev oprindelig startet af en ukendt mand fra Californienmidt i juli og spredte sig herefter som en steppebrand, helt af sig selv. Det var først den 4. august, at den amerikanske ALS Association blev opmærksomme på kampagnen, da donationerne begyndte at rulle ind.

Siden har en lang række kendte været med til at sætte yderligere skub i internetsensationen - fra talkshowværten Oprah Winfrey til mangemillionæren Bill Gates og popsangeren Justin Timberlake. Selv USAs præsident Barack Obama er blevet udfordret til at hælde isvand over hovedet - men har dog takket nej. Bill Gates blev udfordret af facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg, som du kan se hælde isvand over hovedet her:

Her kan du se mangemillionæren Bill Gates tage Mark Zuckerbergs udfordring op på sin helt egen Ole Opfinder-måde.

Den populære amerikanske talkshowvært Oprah Winfrey er også med. Hun giver lidt mere lyd end de to datamillionærer fra sig, da vandet rammer hende:

Fodboldspilleren Cristiano Ronaldo har klogt nok valgt at tage udfordringen op iført badebukser.