Madens rejsetid igennem din krop har betydning for din sundhed

Jo hurtigere, maden kommer igennem dig, desto sundere er det

Jo hurtigere, maden når gennem systemet, des bedre, lyder budskabet. Modelfoto
Jo hurtigere, maden når gennem systemet, des bedre, lyder budskabet. Modelfoto.

Tarmens bakteriesamfund skal være mangfoldigt. Sådan har budskabet i de seneste år lydt, når det handler om tarmbakteriers indflydelse på vores helbred.

Men en høj diversitet i tarmbakterierne er ikke nødvendigvis den endegyldige sandhed. Det skriver Videnskab.dk. 

Et nyt dansk studie publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology viser, at madens rejse gennem os - nærmere bestemt rejsens varighed - har betydning for vores sundhed.

Jo hurtigere, maden når gennem systemet, des bedre, lyder budskabet.
 
"Transittiden har væsentlig større betydning end faktorer som taljeomkreds og alder, som tidligere har været sat i forbindelse med anderledes tarmflora," siger en af studiets forfattere, Tine Rask Licht, som er professor på Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.
 
Læs mere: Følg pillens vej gennem tarmen 

Faktisk finder forskerne, at transittiden er den mest betydningsfulde faktor for sammensætningen af tarmbakterier og for hvilke nedbrydningsprodukter, som findes i urinen.
 
"Jo længere transittiden er, des færre får vi af de stoffer, som vi gerne vil have, og jo flere får vi af dem, vi ikke vil have," siger professoren, som dog understreger, at det gælder til en vis grænse, da det naturligvis heller ikke er sundt at være plaget af galoperende diarré.

Læs mere: Danske forskere bruger stamceller til at lappe tarmene 

Når tarmbakterier nedbryder vores mad, begynder de med at spise de næringsstoffer, som er lette for dem at omsætte. Det betyder, at bakterierne begynder med kulhydraterne, hvis nedbrydningsprodukter regnes for at være sunde for immunsystemet og tarmen.

Er maden dog lang tid om at finde vej gennem maven og til toilettet, vil bakterierne formentlig løbe tør for kulhydrater at mæske sig i.

Derfor begynder tarmbakterierne at omsætte proteiner, og det er her, det begynder at blive problematisk.

Læs mere: Fire bakterier i dine tarme kan afsløre, om du bliver fed 

"Mennesker, som har en lang transittid i tarmen, har flere stoffer i deres urin, som hidrører fra bakteriers omsætning af proteiner. Det er relevant, fordi stoffer, som kommer fra omsætning af proteiner, meget ofte tilhører en gruppe, som er mistænkt for at give øget risiko for cancer og andre sygdomme," siger Tine Rask Licht og fortsætter:
 
»Overordnet set bliver de stoffer, som bakterierne producerer, mere gavnlige, hvis man har en kort transittid og mere skadelige, hvis man har en lang transittid.«
 
Læs mere om, hvad du skal spise for at sikre, at maden når hurtigt igennem din krop