Hvad gør terroren ved os? Her er fem artikler, der kan gøre dig klogere

Læs eller genlæs her fem tankevækkende artikler om terrorens væsen, og hvad det betyder, at den er kommet tættere på os. Mød også nogle tanker om, hvordan terror bedst kan bekæmpes

Disse seks mennesker har alle gjort sig tanker om terror. Øverst fra venstre ses biskop Tine Lindhardt, kronprins Frederik, tidligere chefredaktør Herbert Pundik, mellemøstkender og politiker Naser Khader (K), Tysklands kansler Angela Merkel og sognepræst Kathrine Lilleør. -
Disse seks mennesker har alle gjort sig tanker om terror. Øverst fra venstre ses biskop Tine Lindhardt, kronprins Frederik, tidligere chefredaktør Herbert Pundik, mellemøstkender og politiker Naser Khader (K), Tysklands kansler Angela Merkel og sognepræst Kathrine Lilleør. -. Foto: Leif Tuxen, Cæciliie Philipa Vibe Pedersen, Scanpix.

Kronprins Frederik, kansler Angela Merkel og biskop Tine Lindhardt har alle sagt kloge ord om terror efter weekendens terror i Frankrigs hovedstad, Paris. I artiklerne nedenfor kan du læse om deres tanker og også møde mellemøstkenderne Herbert Pundik og Naser Khader (K) samt biskop Tine Lindhardt og sognepræst Kathrine Lilleør.

De forholder sig blandt andet til, at ud over at have kostet mindst 129 mennesker livet, er terrorangrebene også et angreb på den helt grundlæggende tillid, som er mellem mennesker. For vi tror for det meste som udgangspunkt, at andre vil os det godt, men den indstilling er blevet udfordret af den ondskab, som terrorister repræsenterer.

Efter at terroren nåede til Danmark i februar i år, er frygten også rykket tættere på vores hverdag.

Med den øgede terror er helt grundlæggende vestlige værdier som frihed og åbenhed igen kommet under pres. Det kan for eksempel betyde tab af borgerrettigheder og en øget tendens til overvågningssamfund. Diskussionen kan fremover let komme til at handle om, hvad der vejer tungest: sikkerhed eller frihed.

Her har vi samlet fem af de bedste artikler, som kan gøre dig klogere på terroren og dens væsen:
 

Frygten for terror er den største fjende

Foto: Reuters/Scanpix

”I dag har vi fået det indtryk, at terror udspringer af islam. Men terrorisme er et globalt, universelt og tidløst fænomen, og det er vigtigt, at vi bevarer et historisk perspektiv på terror som krigsførelse," siger den belgiskfødte terrorekspert Gérard Chaliand.

"Vi skelner som regel mellem krig og terror, som var der tale om to forskellige fænomener, der kun optræder samtidig ved rene tilfælde. Men historisk set er terror og krig tæt forbundet. Islamisk Stat fører krig ved at benytte sig af terror,” siger Gérard Chaliand.

Han er sikkerhedspolitisk rådgiver ved det franske udenrigsministerium og tidligere lektor ved det franske militærakademi, Ecole Supérieure de Guerre. I 30 år har han studeret væbnede organisationer i både Latinamerika, Afrika og Asien...

Læs eller genlæs hele artiklen her 
 

Terror er et angreb på tilliden til næsten

Det åbne danske samfund er under forandring på grund af terror. Navnlig unge muslimske mænd vil opleve øget mistro, men den generelle tillid i Danmark er intakt, og den skal vi blive ved med at holde fast i, siger biskop Tine Lindhardt.

Et højt tillidsniveau er et adelsmærke for Danmark. Flere kilder, Kristeligt Dagblad har talt med, mener, at danskerne fortsat stoler på hinanden trods terrortrusler og skærpede sikkerhedsforanstaltninger mange steder.

Samtidig frygter de, at terrorangreb som det i Paris kan medføre en øget dæmonisering og mistænkeliggørelse af muslimer...

Læs eller genlæs hele artiklen her 
 

Det åbne samfund er døende efter terror i Paris

Foto: Yoan Valat/Scanpix

”Vi skal fortsætte vores måde at leve på, være frie i tankerne og se lyst på tingene.”

Det erklærede kronprins Frederik i går efter en højtidelighed i Fransk Reformert Kirke i København til minde om ofrene for terrorangrebene i Paris fredag aften, hvor mindst 129 mennesker mistede livet.

Kronprinsens udtalelse er i tråd med flere andre officielle udmeldinger efter massakren i den franske hovedstad. Politiske ledere og fremtrædende debattører insisterer på, at terroren ikke må undergrave det åbne samfunds frihedsrettigheder, og at vi skal bekæmpe de radikaliserede ideologier og terroranslag i Frankrig og Danmark med netop åbenhed, dialog og det åbne samfunds metoder.

”Vi skal ikke tvinges til at forlade vores værdier,” lyder reaktionen eksempelvis fra den tyske kansler Angela Merkel...

Læs eller genlæs hele artiklen her 
 

Terror får os til at afgive frihed for sikkerhed, men er handlen prisen værd?

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Overalt i Europa taler politikerne nu om øget overvågning, øget grænsekontrol, øgede beføjelser til politi og efterretningstjenester og begrænset ytrings- og forsamlingsfrihed for ekstreme, muslimske grupper.

Ligesom det skete efter især terroren i New York, Madrid og London.

Dermed er helt grundlæggende værdier som frihed og åbenhed igen under pres, men de nye stramninger vil givetvis blive gennemført uden nævneværdige, folkelige protester. Og uden større, politisk reflektion, vurderer to terror- og sikkerhedseksperter...

Læs eller genlæs hele artiklen her
 

Islams indbyggede vold kan ikke længere skjules

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

De, som benægter, at den seneste tids voldsterror har med islam at gøre, lyver for sig selv. Islam har en voldelig side, og det er på tide at tage et opgør med den, skriver folketingsmedlem og mellemøstkender Naser Khader i denne kronik.

Men så længe de toneangivende muslimske teologer ikke siger og argumenterer teologisk for, at disse ord ikke længere gælder, så længe vil fanatikere blive ved med at terrorisere i islams navn...

Læs eller genlæs hele artiklen her