Tyrkiske protester har skabt grobund for nye fælleskaber

Den tyrkiske regerings reaktion på fredelige demonstrationer har skabt nye fællesskaber blandt grupper, som alle demonstrerer for bedre rettigheder

Nye fælleskaber mellem tyrkere og kurdere opstår i kølvandet på politiets hårhændende rydning af Taksim-pladsen og Gezi Park. På billedet: Tusinder af tyrkere demonstrerer på Taksim-pladsen i Istanbul mod det tyrkiske politisk nedskydning af en ung kurdisk mand, da han demonstrerede mod opbygningen af en militærbase i den tyrkiske by Lice.
Nye fælleskaber mellem tyrkere og kurdere opstår i kølvandet på politiets hårhændende rydning af Taksim-pladsen og Gezi Park. På billedet: Tusinder af tyrkere demonstrerer på Taksim-pladsen i Istanbul mod det tyrkiske politisk nedskydning af en ung kurdisk mand, da han demonstrerede mod opbygningen af en militærbase i den tyrkiske by Lice. . Foto: Miguel Carminati Demotix Denmark.

Den årlige parade for homo- og transseksuelle, som fandt sted i søndags i Istanbul, var i år større end tidligere. Mange demonstranter fra den senere tids regeringskritiske demonstrationer var nemlig mødt op for at støtte de homo- og transseksuelles kamp for bedre vilkår i Tyrkiet. En af dem var Oze Akbulut, som til daglig studerer historie. Efter at have demonstreret for demokratiske rettigheder og frihed i en måned så hun det som naturligt at støtte de homoseksuelles krav om netop samme rettigheder.

Her er et miks af alle mulige mennesker, som føler sig undertrykt. I dag er det homoseksuelle, i går demonstrerede folk for kurderne. Vi er bare grundlæggende imod, at nogen bliver undertrykt, siger Oze Akbulut.

Hun havde medbragt et skilt, som netop illustrerer koblingen mellem den homoseksuelle parade og den senere tids protester mod regeringen: Alle de flotte mænd er homoseksuelle. Er det også et plot fra de udenlandske kræfter? en reference til, at den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, gennem protesterne har fastholdt, at udenlandske interessenter stod bag opstanden mod regeringen og ham selv.

Mesut Yegen, professor i sociologi ved Sehir Universitetet i Istanbul, mener, at den senere tids demonstrationer har været en øjenåbner for mange tyrkere, som har opdaget, at mange forskellige grupper kæmper for det samme, men først nu gør det sammen.

Mange er begyndt at tænke over, at de ikke vidste, at regeringen var så hård, og derfor forstår de nu bedre, hvordan for eksempel kurderne i lang tid har lidt under det, siger Mesut Yegen.

LÆS OGSÅ:Tyrkiet kigges igen efter i sømmene af EU

I fredags blev Medeni Yildirim, en 18-årig kurdisk indbygger i byen Lice, skudt og dræbt af militæret under en demonstration mod et byggeri af en ny militærbase uden for byen. Billeder af den unge mand og skilte på både tyrkisk og kurdisk vajede i lørdags over en demonstration i Istanbul, som på kort tid gik fra at være endnu en i rækken af regeringskritiske protester til nu at have den unge kurder og kurdernes forhold i centrum. Mange på pladsen kunne nemlig identificere sig med den unge mand, som mistede livet under en demonstration mod myndigheder. En af dem er Kivilcim Karabacak. Hun har taget del i Gezipark-demonstrationerne fra begyndelsen, men i lørdags var første gang, hun demonstrerede i sympati med kurderne,

Folk uden våben er blevet dræbt bare for at demonstrere. Jeg kan bedre sympatisere med det kurdiske folk nu, og det er sundt. Jeg tror, at de fleste her har det sådan, siger Kivilcim Karabacak.

Efter at have set medier og politikere omtale den senere tids demonstranter som terrorister er hun nu blevet mere kritisk over for fremstillingen af kurderne i medierne.

"Vi har alle sammen indset, at vi har set nyheder fra de her medier indtil nu. Og nu kan jeg se, hvor uretfærdige de har været over for de kurdiske folk. Fra nu af kan jeg ikke stole på medierne, Kivilcim Karabacak.

Hassan Cetinkaya er selv kurder og var også mødt op for at demonstrere. Han havde ikke deltaget i protesterne før, men følte under demonstrationen et fællesskab med de andre demonstranter.

Det her har ændret tyrkernes syn på kurdere. Her betyder det ikke noget, om jeg er kurdisk eller tyrkisk. Alle er venlige og har det rart sammen, og der er både kampråb på kurdisk og tyrkiske flag. Protesterne er blevet samlet nu, siger Hassan Cetinkaya.

Hvor stor betydning det nyvundne fællesskab vil kunne få politisk er dog usikkert, mener Mesut Yegen fra Sehir Universitetet.

Jeg har min tvivl om, hvorvidt de her folk fuldstændig har ændret syn på det kurdiske spørgsmål. Men på den anden side er der nu åbnet en ny vej, som kan forbinde den kurdiske bevægelse og den sekulære bevægelse, siger Mesut Yegen.