Det gavner at læse med dit barn hver dag

Det gavner alle børn – især børn af lavtuddannede og indvandrere – at læse hver dag sammen med deres forældre, viser ny dansk forskning

De simple råd er eksempelvis, at forældre skal snakke med deres børn om bøgerne både før, under og efter læsningen om blandt andet handlingen og svære ord.
De simple råd er eksempelvis, at forældre skal snakke med deres børn om bøgerne både før, under og efter læsningen om blandt andet handlingen og svære ord. . Foto: Polfoto.

Mange børn har problemer med at lære at læse, og selv om skolerne råder forældre til at læse med deres børn hver dag, sker det alligevel ikke altid. Resultatet kan være, at børnene kommer bagud i forhold til at læse, og det kan præge resten af deres skoletid.
 
Nu viser et nyt dansk forskningsprojekt, hvordan man på en meget nem og billig måde kan få børn til at læse bedre ved at engagere forældrene og få dem til at forstå, at selv om de måske tror, at deres børn har medfødte vanskeligheder i forhold til at lære at læse, så hjælper det alligevel gevaldigt at læse med dem hver dag.

Det skriver Videnskab.dk. 
 

Det nye forskningsprojekt er lavet på 1.587 børn i 2. klasse i samarbejde med Børn og Unge i Aarhus Kommune, og studiet er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

"Vores forskning viser meget klart, at man ved nogle helt håndgribelige råd kan få forældrene til at læse med deres børn på en måde, som markant forbedrer børnenes evner til at læse og forstå, hvad de læser. Specielt børn af forældre, som har en idé om, at deres børn er medfødt dårlige til at læse, har gavn af det her," fortæller en af forskerne bag det nye studie, professor Simon Calmar Andersen fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og Trygfondens Børneforskningscenter.
 
Læs også : Sådan lærer dit barn hurtigere at tælle 

For at give forældrene noget håndgribeligt at støtte sig op ad i læsetræningen med deres børn designede forskerne et meget simpelt sæt værktøjer og råd, som børnene fik med sig hjem i en lille taske med dertilhørende bøger.
 
De simple råd er eksempelvis, at forældre skal snakke med deres børn om bøgerne både før, under og efter læsningen om blandt andet handlingen og svære ord.
 
De 1.587 børn, der deltog i forsøget, blev ved lodtrækning inddelt i to grupper, hvor forældrene til den ene gruppe elever fik den almindelige vejledning fra børnenes lærere, mens den anden gruppe fik den pakke af vejledning og bøger, som forskerne havde sammensat.
 
Læs også: Hvorfor er læsning så søvndyssende? 

Resultaterne af forsøget viste, at den gruppe, der havde modtaget forskernes vejledning, efter to måneder havde forbedret sig markant i forhold til den anden gruppe.

Specifikt havde gruppen opnået et læseniveau, den anden gruppe først nåede efter fire måneder. Efter syv måneder var gruppen stadig foran den anden gruppe, dog kun med én måned.
Forskningen viste også, at specielt drenge havde gavn af de nye tiltag. Det samme gjaldt børn af lavtuddannede og indvandrerforældre.
 
" Alle børnene havde gavn af de her tiltag, men nogle grupper forbedrede sig markant i forhold til de andre. Desuden kunne vi se, at børn af forældre med det mest låste mindset omkring deres børns manglende evne til at lære at læse faktisk var dem, som fik mest ud af tiltagene," fortæller Simon Calmar Andersen.