Kritik af indsats mod æresdrab

Mellem 1996 og 2005 skete der alene i Tyskland 55 forsøg på æresdrab. Tallet skal sammenholdes med, at FN skønner, at der på verdensplan begås omkring 5000 af de såkaldte æresdrab. Og indvandreradvokater og -politikere i EU-formandslandet Tyskland råber nu vagt i gevær: EU-landene gør for lidt for at beskytte kvinder mod æresdrab.

-- Disse kvinder har brug for større retsbeskyttelse. EU og Tyskland hjælper kvinder, som er tvunget til prostitution og ramt af menneskesmugling. Men man gør ikke rigtigt noget for at beskytte kvinderne mod æresdrab, siger advokat Canan Bayram.

Evrim Baba, som sidder i Berlins bystyre for venstrefløjspartiet Die Linke, mener, at det tyske samfunds håndtering af æresdrabene er resultatet af fortidens manglende integrationspolitik og halvhjertede forsøg på dialog med de muslimske lokalsamfund.

-- I årtier fandtes der ingen integrationspolitik, så der opstod parallelsamfund, siger Evrim Baba, som selv er kurder og kom til Tyskland, da hun var 11 år.

-- Mange unge piger i indvandrersamfundene er fanget i rigide, patriarkalske strukturer og lever i frygt for deres familie.

Da frygten for en radikalisering af desillusionerede, unge muslimer for et par år siden fik politikerne i gang med at styrke integrationen og dialogen med islamiske grupper, blev æresdrab nærmest ikke nævnt.

-- Det er vanvittigt, at regeringen ikke vil diskutere disse mord. De ødelægger fremtiden for tusinder af piger, siger Arzu Toker fra Eks-muslimernes Centralråd.

Æresdrab fordømmes af mange islamiske ledere, som ser drabene som forårsaget af kulturelle, traditionalistiske forestillinger om familiens ry. FN-organisationer vurderer, at omkring 5000 kvinder verden over myrdes i æresdrab hvert år. Et meget større antal begår selvmord for at undslippe familiens forfølgelse. Langt størstedelen af mordene finder sted i Pakistan og dele af Mellemøsten. Drabene krydser både grænser og religioner, men springer oftest ud af en patriarkalsk tradition og livsopfattelse.

/Reuters/

Oversat af Sara Høyrup

udland@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under udland