Erdogans kondolence får blandet modtagelse

I Armenien er begejstringen over tyrkisk premierministers udtalelse om armensk folkemord til at overse

Armenians take part in a gathering to commemorate the 99th anniversary of the Ottoman Turkish genocide against the Armenian people, in the Lebanese capital Beirut on April 23, 2014. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan offered condolences over the massacre of Armenians almost 100 years ago, describing the events of World War I as "our shared pain". AFP PHOTO/ANWAR AMRO
Armenians take part in a gathering to commemorate the 99th anniversary of the Ottoman Turkish genocide against the Armenian people, in the Lebanese capital Beirut on April 23, 2014. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan offered condolences over the massacre of Armenians almost 100 years ago, describing the events of World War I as "our shared pain". AFP PHOTO/ANWAR AMRO. Foto: ANWAR AMRO/ Denmark.

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogans, udtalelse i forbindelse med årsdagen for det armenske folkemord i går, hvor han udtrykte sin kondolence til ofrene og deres efterkommere, har vakt stor international opmærksomhed.

Begivenhederne under Første Verdenskrig er vores fælles smerte, lød det fra Erdogan i anledning af 99-årsdagen for 24. april 1915 den dato, der markerer begyndelsen på de begivenheder, hvor anslået op mod 1,5 millioner mennesker mistede livet under deportationer fra Det Osmanniske Rige. Tyrkiet, efterfølgeren til Det Osmanniske Rige, har siden nægtet at anerkende begivenhederne som et folkemord, og det har skabt betydelige spændinger imellem Tyrkiet og Armenien.

Kondolencen fra Erdogan er derfor fra flere sider blevet set som nye toner, der måske kan være et skridt i retning af at forbedre forholdet mellem Tyrkiet og Armenien.

LÆS OGSÅ: Det armenske folkemord spøger stadig

Udtalelsen var uventet, fordi Erdogan er blevet set som den største hindring i forsoningsprocessen med Armenien. Denne udtalelse er nærmest som en olivengren, siger Richard Giragosian, leder af den armenske tænketank Regional Studies Center, til den tyrkiske avis Hürriyet Daily News.

Op til 100-årsdagen for folkemordet, som falder næste år, er presset på Tyrkiet steget for at imødekomme Armeniens krav om at anerkende begivenhederne som et folkemord. Fra officiel armensk hold er der ikke begejstring at spore over Erdogans kondolence og tilsyneladende mere forsonende tone. Den armenske præsident, Sersj Sarkisian, sagde i sin tale på årsdagen i går, at Tyrkiet fortsat benægter folkemordet.

Kun anerkendelse og fordømmelse kan forhindre gentagelsen af sådanne forbrydelser i fremtiden, lyder det i en skriftlig udgave af den armenske præsidents tale offentliggjort forud for selve talen. Præsidenten understregede desuden, at Armenien ikke ser det tyrkiske folk i sig selv som en fjende.

Den armenske diaspora spiller en væsentlig rolle, når det handler om at lægge pres på Tyrkiet for anerkendelse af folkemordet. Hos den amerikanske, politiske organisation Armensk National Komite i Amerika (ANCA) er der heller ingen begejstring for Erdogans udtalelser. Tværtimod kalder ANCAs direktør, Aram Hamparian, Erdogans udtalelser for benægtelse i ny emballage.

Erdogans kondolence har derimod fået stor ros fra USA, hvor Udenrigsministeriet kalder udtalelserne historiske.

Vi byder premierminister Erdogans historiske, offentlige anerkendelse af de lidelser, armenierne oplevede i 1915, velkommen, udtaler Jen Psaki, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Også EUs udvidelseskommissær Stefan Füle byder udtalelserne velkommen og peger i en skriftlig kommentar på, at forsoning er en central værdi i EU. Forhandlinger mellem Tyrkiet og EU om optagelse i unionen begyndte i 2005, men er siden gået i stå, og Tyrkiet har i den senere tid fået stærk international kritik for reformer, som bliver set som udemokratiske.

Hos den politiske opposition i Tyrkiet bliver Erdogans udtalelser set på med vidt forskellige briller. Det nationalistiske parti MHP lægger klart afstand til enhver form for indrømmelser, mens det største oppositionsparti CHP har budt den mere forsonende tone velkommen.

DEBAT SIDE 20