Analyse: Syrien-krigen har skabt hundredvis af ensomme ulve

Dansk politi peger på, at det kan være en såkaldt ensom ulv, der stod bag attentatforsøget mod Lars Hedegaard. De seneste 13 års kamp mod terror og krigen i Syrien skaber hundredvis af slagsen

Lars Hedegaard stopper som formand for trykkefrihedsselskabet.- ARKIVFOTO Lars Hedegaard Jensen,       historiker,       journalist og forfatter. Lars Hedegaard er formand for Trykkefrihedsselskabet af 2004 og er ivrig deltager i debatten om ytringsfrihed. I februar 2013 blev han forsøgt skudt i døren til sit hjem på Frederiksberg. Gerningsmanden blev aldrig pågrebet.
Lars Hedegaard stopper som formand for trykkefrihedsselskabet.- ARKIVFOTO Lars Hedegaard Jensen, historiker, journalist og forfatter. Lars Hedegaard er formand for Trykkefrihedsselskabet af 2004 og er ivrig deltager i debatten om ytringsfrihed. I februar 2013 blev han forsøgt skudt i døren til sit hjem på Frederiksberg. Gerningsmanden blev aldrig pågrebet. Foto: Bax Lindhardt/ Denmark.

For at trænge ind i Afghanistans bjerge og blive medlem af al-Qaedas inderste terrorkreds skulle der et netværk til. Både før og efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001.

I dag, hvor al-Qaeda i langt mindre grad er en topstyret organisation, er den mere en inspirationskilde til såkaldte ensomme ulve, der ofte holder sig under efterretningstjenesternes radar, fordi de ikke er medlemmer af organisationer og derfor mindsker risikoen for at blive infiltreret af fjenden.

Dansk politi antydede på pressekonferencen i går, at den anholdte 26-årige mand, der formodes at stå bag attentatforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard, handlede alene.

LÆS OGSÅ: Politiet undersøger religiøst motiv bag Hedegaard-attentat

Sagen er langtfra bragt til ende, og motivet er stadig uklart. Men skulle det vise sig, at gerningsmanden er den 26-årige mand, og at han handlede alene, er det et mønstereksempel på, hvordan al-Qaedas fundamentalistiske ideologi 13 år efter 11. september-angrebene har rodfæstet sig hos ekstremister, der udøver terrorhandlinger på egen hånd.

På den måde er al-Qaeda mere et inspirationsgrundlag, end det er en organisation i dag. Krigen i Syrien er med til at skabe denne nye slags terrorister. Det er i modsætning til Afghanistan let at rejse ind og ud. Det er en forholdsvis smal sag at få erfaring med bombefremstilling og omgang med håndvåben. Især de seneste to år har Sy-rien været slagmarken, hvor ligesindede mødes for at få denne kamptræning. En ekspertise, der i Syrien rettes mod præsident Bashar al-Assad, men samtidig en viden, der let kan rettes mod andre fjender. Nogle gange på hjemmefronten.

Blandt de mange europæiske statsborgere, der rejser til Syrien for at tage del i kampene, bliver fællesnævneren ofte fundamentalistisk islam. De fundamentalistiske grupper i Syrien er de eneste, der har taget folk udefra. Også fra miljøer, der ikke anses for at være rettroende, som for eksempel bandemiljøer.

Langt størstedelen af de danske statsborgere, der er blevet dræbt i krigen i Syrien, har kæmpet for fundamentalistiske grupper.