Boko Haram vil skræmme pigerne ud af skolen

Der er protester verden over efter den nigerianske terrorgruppes bortførelse af 223 skolepiger og trusler om at sælge dem som slaver eller tvangsgifte dem

Over hele verden protesteres der mod den nigerianske terrorgruppe Boko Haram.
Over hele verden protesteres der mod den nigerianske terrorgruppe Boko Haram. . Foto: Scanpix.

Den nigerianske terrorgruppe Boko Haram har indledt en veritabel terroroffensiv mod skolepiger i den hensigt at terrorisere befolkningen og skræmme pigerne fra at gå i skole.

Efter bortførelsen af 223 skolepiger i Borno-regionen i det nordlige Nigeria den 14. april er yderligere otte piger blevet bortført, ifølge den britiske nyhedsstation BBC.

Den nye bortførelse kommer, dagen efter at Boko Harams leder i mandags indrømmede at stå bag bortførelsen af de 223 piger. Det skete på en video-optagelse, som er blevet offentliggjort af det franske nyhedsbureau AFP.

”Jeg har bortført pigerne. Jeg vil sælge dem på markedet i Allahs navn. Jeg har sagt, at den vestlige undervisning skal standse. Pigerne skal ud af skolen og giftes,” siger Boko Harams leder, Abubakar Shekau i en 53 minutter lang video, hvor han også angriber demokratiet, Vesten og enhver, der ikke er muslim.

Shekau udtrykker sig på haussa, arabisk og engelsk og siger også, at han har beholdt nogle af pigerne som slaver.

De 223 skolepiger, hvor af de yngste er omkring 12 år, blev bortført fra en kostskole i byen Chibok af militærklædte mænd, der gennede dem op i lastvogne og kørte dem bort, hvorefter de satte ild til skolen.

Yderligere et halvt hundrede piger havde held til at flygte. Talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Marie Harf, har erklæret, at nogle af pigerne formentlig allerede er blevet fragtet over grænsen til nabolandene Cameroun og Tchad, hvor de ifølge ubekræftede forlydender sælges for 90 kroner.

Det er ikke første gang, at Boko Haram, der kræver en islamisk stat med sharia og forbud mod skolegang for piger, forsøger at skræmme piger ud af skolen.

Adskillige skoleelever er blevet dræbt under angreb på kostskoler, og skolerne er efterfølgende blevet brændt ned.

Gruppen har også bortført helt unge skolepiger, som er blevet tvangsgift med gruppens medlemmer. Boko Haram står desuden bag overfald på kristne i den overvejende muslimske del af det nordlige Nigeria.

I sidste uge demonstrerede forældrene til de kidnappede piger i den udbrændte skole med krav til Nigerias præsident, Jonathan Goodluck, om at bede om hjælp i udlandet til at bekæmpe Boko Haram, som har terroriseret overvejende kristne, men også muslimske befolkningsgrupper siden 2009.

I mandags erklærede præsidenten, at han har bedt nabolandene, men også vestlige lande om hjælp.

”Vi er i kontakt med lande, som vi beder om hjælp og især med USA,” har præsident Goodluck sagt.

USAs udenrigsminister John Kerry har tilbudt at sende et hold eksperter til at finde pigerne. Det omfatter både politi- og militærfolk.

Befolkningen i Borno-provinsen og flere andre steder i landet kritiserer den nigerianske præsident for ikke at vise tilstrækkelig handlekraft over for Boko Haram. I hovedstaden, Abuja, og i den økonomiske mest betydende by, Lagos, har befolkningen demonstreret mod myndighedernes magtesløshed over for terrorgruppen, der er skyld i flere tusinde dødsfald og menes at stå i forbindelse med den islamistiske terrornetværk al-Qaeda.

Andre demonstrationer har fundet sted i New York, London og Paris, og en Facebook-side er blevet åbnet med titlen ”Giv os vore piger tilbage”.

”Sammenlignet med Boko Haram er andre vestafrikanske terrorgrupper, som al-Qaeda i Islamisk Maghreb og Ansar Dine i Mali, de rene lam,” vurderer den franske sikkerhedsekspert Bertrand Monnet.WWSammenlignet med Boko Haram er andre vestafrikanske terrorgrupper de rene lam," vurderer den franske sikkerhedsekspert Bertrand Monnet.