Kidnappede skolepiger i Nigeria er blot toppen af isbjerget

Den islamistiske terrorgruppe Boko Haram har stået bag kidnapninger i årevis og der er ingen nem løsning på gruppens hærgen

Nigeria har udlovet en stor dusør for oplysninger, der fører til pågribelsen af Boko Haram-leder Abubakar Shekau - uden resultat. Den islamistiske terror gruppe har tværtimod optrappet angrebene mod civile i landet.
Nigeria har udlovet en stor dusør for oplysninger, der fører til pågribelsen af Boko Haram-leder Abubakar Shekau - uden resultat. Den islamistiske terror gruppe har tværtimod optrappet angrebene mod civile i landet. Foto: Tim Cocks/Reuters/Scanpix.

Boko Harams bortførelse af flere end 200 skolepiger fra byen Chibok i det nordøstlige Nigeria er den islamistiske terrorgruppes mest opsigtsvækkende kidnapning til dato. Men langtfra den eneste. Vestlige efterretningskilder i Nigeria anslår, at Boko Haram allerede før Chibok holdt 200-300 piger og unge kvinder fanget, både kristne og muslimske, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

”Vi har hørt om kidnapninger i flere år. Pigerne bliver både kidnappet i grupper og enkeltvis,” bekræfter Niels Kastfelt, lektor ved afdeling for kirkehistorie ved Københavns Universitet med speciale i religion og politik i Nigeria.

Den australske anglikanske præst Stephen Davis har rådgivet tre nigerianske præsidenter og hjulpet med at skabe fred med oprørerne i Niger-deltaet. Han forsøger i øjeblikket at forhandle med Boko Haram for at få Chibok-pigerne frigivet, men ved, at gruppen udnytter kidnapninger til det yderste.

”Der er mange, mange, mange andre (kidnappede kvinder, red.) end Chibok-pigerne. Det her er foregået i lang tid,” siger han til den statsejede britiske nyhedsstation Channel 4.

Ifølge Niels Kastfelt har der været flere sager, hvor én til to kristne piger bortføres og anbringes i huset hos muslimske familier for at ”omvende” dem, men hovedparten af de kidnappede piger og kvinder må følge med Boko Harams oprørsgrupper, mens de bevæger sig rundt i deres tørre, underudviklede bagland, delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria.

”Kvindernes vigtigste funktion er at være en form for skjold over for myndighederne. De kan bruges til at forhandle sig frem med, og de kan måske forhindre større angreb,” siger han.

Den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch beskrev i en detaljeret rapport kort før jul sidste år, hvordan de piger og kvinder, der bliver tvunget med rundt, bliver voldtaget med det resultatet, at nogle af dem bliver gravide, og nogle af dem smittes med hiv.

Der er talrige beretninger om piger, der har haft held til at stikke af eller er blevet reddet som er blevet sendt væk af deres familier, fordi det var for skamfuldt, at de var blevet voldtaget eller havde fået barn uden for ægteskab.

”Taget i betragtning, at det er en gruppe, der hævder at være religiøs, er Boko Harams fremgangsmåde noget af det mest bespottelige, man kan forestille sig,” siger Daniel Bekele, Afrika-direktør i Human Rights Watch.

”Drabene og mishandlingen af almindelige nigerianere, bortførelserne og voldtægterne af piger og kvinder, og brugen af børn som soldater er gruopvækkende menneskerettighedskrænkelser.”

Boko Haram blev grundlagt for 12 år siden på ønsket om at indføre en islamistisk stat, men det er især de seneste fem år, at de ekstremt voldelige metoder er taget i brug. Niels Kastfelt mener, at den eneste holdbare måde at bekæmpe Boko Haram på er at underminere deres lokale tilslutning i det fattige nordøstlige hjørne af landet. Her frygter indbyggerne ganske vist Boko Haram, men de nærer også dyb mistillid til de nigerianske myndigheder, som intet gør for at udvikle deres region. Samtidig begår militæret i sin jagt på terroristerne lige så grove overgreb på civilbefolkningen som Boko Haram.

”Den eneste løsning er at skabe alternativer. I øjeblikket har de unge mænd hverken uddannelse eller job, og det gør dem lette at hverve til Boko Haram, som lokker med både penge og våben. De er en stor, flydende gruppe, der kan hyres til mange ting,” siger Niels Kastfelt.

Givet er det, mener den britiske Nigeria-kender Antony Goldman fra konsulentfirmaet PM Consulting, der fokuserer på Afrika, at Nigeria står med en udfordring, der er langt større end at finde de bortførte skolepiger.

”Problemet er, at selv hvis pigerne bliver løsladt, vil Nigeria stå tilbage med lige så mange problemer med Boko Haram, som inden de forsvandt,” siger han til Channel 4.

”Det her er ikke bare en kidnapningssag.”