Spaniens nye konge mødes af nye udfordringer

Felipe VI, der i dag overtager stafetten efter sin far, kommer på en hård prøvelse med at holde Spanien samlet og forhindre, at catalanerne og baskerne bryder ud af fællesskabet

En spansk kvinde med et flag foran det royale palads i Madrid. Flaget afbilleder den nye konge Felipe VI og dronning Letizia.
En spansk kvinde med et flag foran det royale palads i Madrid. Flaget afbilleder den nye konge Felipe VI og dronning Letizia. Foto: Juan Carlos Cardenas.

Hverken den afgående spanske konge, Juan Carlos, eller udenlandske gæster fra de europæiske kongehuse er til stede, når kronprins Felipe i dag sværger troskab til forfatningen og bliver indsat som Spaniens nye konge.

Juan Carlos holder sig væk, fordi han, som han siger, vil overlade hovedrollen til sin søn, der dog ledsages af sin hustru den kommende dronning Letizia af sin mor, dronning Sofia, og sine to døtre, men kun af den ene af sine søstre, prinsesse Elena. Den anden søster, prinsesse Cristina, har siden 2011 ikke deltaget i kongefamiliens officielle ceremonier, fordi hendes mand, Inaki Urdan-garin, er sigtet i en korrup-tionsskandale.

Den kommende monark har ønsket en enkel og ikke for kostbar ceremoni uden nær den samme festivitas og ståhej, som det skete i Holland sidste år, da Willem-Alexander overtog tronen efter sin mor.

Da stat og kirke er adskilt i Spanien, har kronprinsen heller ikke ønsket, at der står et krucifiks på bordet foran ham, når han sværger til forfatningen, ligesom han heller ikke, som hans far gjorde det, da han blev indsat, vil deltage i en kirkelig messe efter kåringen.

Størst forventning er der til den nye konges trontale, for den vil kunne afsløre, hvad Felipe VI har tænkt sig at gøre for at holde sammen på sit kongerige. Han står over for en stor udfordring, fordi den catalanske nationalistregering har sagt, at den allerede til efteråret vil holde en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Selvom kongens funktion på papiret kun er repræsentativ, kan han måske komme til at spille en afgørende rolle som mægler mellem den borgerlige regering, der afviser en folkeafstemning, og de catalanske nationalister, der ikke vil forspilde chancen for at få deres egen stat.

Sagen er meget øm, for slipper Catalonien af sted med at holde en folkeafstemning, vil Baskerlandet givetvis forsøge det samme så hurtigt som muligt. Og dermed kan Spanien gå endnu mere op i sømmene.

”Den nye konge må straks vise, at han kan blive en impuls for en grundlovsændring med en ny territorial fordeling af rettigheder og pligter, fordi det vil øge accepten af ham blandt de nye generationer, der ikke har stemt for monarkiet og ikke føler, at han er én af deres egne,” som Guillem Lopez Casanovas, økonomiprofessor ved det catalanske universitet Pompeu Fabra, udtrykker det over for netavisen Economia Digital.

Stort set hver dag, siden kong Juan Carlos for nogle uger siden meddelte, at han træder tilbage, har republikanere været på gaden for at kræve en folkeafstemning om, hvorvidt Spanien skal være en republik eller fortsætte som monarki. Der er da også anmeldt en demonstration på Madrids centrale plads Puerta del Sol, når Felipe VI indsættes.

Det er dog tvivlsomt, om regeringen og bystyret vil tillade, at demonstrationen afholdes med den begrundelse, at den vil kunne udgøre en sikkerhedsrisiko, når den nyudnævnte konge og dronning kører i en åben Rolls Royce fra Kongressen til Kongepaladset. Her vil parret træde ud på balkonen og lade sig hylde sammen med Juan Carlos og Sofia, der i øvrigt på livstid bevarer deres titler af konge og dronning.