Afrikas vækst kaster alt for få jobs af sig

Afrikas efterhånden langvarige økonomiske vækst er blevet kaldt for en ”velsignelse, der er længe undervejs”. Byggeri i Maputo i Mozambique.
Afrikas efterhånden langvarige økonomiske vækst er blevet kaldt for en ”velsignelse, der er længe undervejs”. Byggeri i Maputo i Mozambique. .

Afrikas efterhånden langvarige økonomiske vækst er blevet kaldt for en ”velsignelse, der er længe undervejs”. Det henviser til, at langt størstedelen af kontinentets indbyggere fortsat kæmper med fattigdom og arbejdsløshed i næsten lige så høj grad, som før den imponerende økonomiske vækst tog fart.

Dermed er Afrika endnu en gang leveringsdygtig i et af de mange paradokser, der kendetegner udviklingen på kontinentet i disse år. For hvordan lader det sig gøre, at brutto-nationalproduktet skyder i vejret i en hel række afrikanske lande, sideløbende med at de selvsamme landes befolkninger klager over ikke at mærke noget til landenes øgede indtjening?

Svaret er, ifølge Carlos Lopes der er generalsekretær i Den Økonomiske Kommission for Afrika, der hører ind under FN's Økonomiske og Sociale Råd, Ecosoc at jobskabelsen og velfærden i bekymrende grad halter bagefter den økonomiske vækst på nationalt plan. Det efterlader den brede befolkning forholdsvis upåvirket af den øgede internationale efterspørgsel og indtjening på det enkelte lands eksportvarer.

”Vejen frem er industrialisering, der altid har været forbundet med modernisering af lande og en øget levestandard. Men realiteten er, at vi i stedet for at bevæge os fremad bevæger os baglæns, når det gælder produktion og værdiforøgelse (af en eksportvare, eksempelvis ved at eksportere malet og emballeret kaffe frem for eksport 'kun' af kaffebønner, red.)”, siger han i et interview med den østafrikanske ugeavis The East African.

Forklaringen på dét fænomen er blandt andet at finde i den voldsomme befolkningstilvækst i Afrika ifølge assisterende professor ved Copenhagen Business School Thilde Langevang, der forsker i ungdomsarbejdsløshed og iværksætteri i udviklingslande med særligt fokus på Afrika.

Hun peger på, at væksten i lande, der ikke har store mineral- eller olieforekomster, typisk er baseret på en kombination af stigende forbrug, en voksende servicesektor samt en øget eksport af uforarbejdede landbrugsprodukter som kaffe, te, kakao, jordnødder og bomuld. Men tilsammen resulterer denne type økonomisk vækst kun i en lille stigning i antallet af arbejdspladser.

”Der bliver langt fra skabt nok jobs til de millioner af unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet hvert år. I Uganda er for eksempel 78 procent af befolkningen under 30 år. Her kommer cirka 400.000 nye jobsøgere på arbejdsmarkedet hvert år, hvor de konkurrerer om kun 9000 formelle jobs. Ungdomsarbejdsløshed er derfor blevet en af hovedudfordringerne på kontinentet,” siger hun.