Britiske aviser er splittede efter hacker-sag

Rebekah Brooks var en af Londons mest glamourøse journalister, der ifølge sin forsvarer blev udsat for en heksejagt. Måske venter fremtiden i USA

Rebekah Brooks' forsvarer, Jonathan Laidlaw, sagde under retssagen, at anklagemyndigheden ikke havde nogen “rygende pistol” i bevismaterialet mod Brooks, og han kaldte hende den “mest bagvaskede kvinde i Storbritannien” et offer for en moderne “heksejagt”.
Rebekah Brooks' forsvarer, Jonathan Laidlaw, sagde under retssagen, at anklagemyndigheden ikke havde nogen “rygende pistol” i bevismaterialet mod Brooks, og han kaldte hende den “mest bagvaskede kvinde i Storbritannien” et offer for en moderne “heksejagt”. Foto: .

Den britiske presse er splittet i vurderingerne af udfaldet af retssagen i kølvandet på skandalen om telefonhacking på den lukkede Rupert Murdoch-avis News of the World.

De medier, der er ejet af Murdoch, taler om en sejr efter frifindelsen af tidligere chefredaktør Rebekah Brooks, mens andre medier har fokus på, at den anden af sagens hovedpersoner, Andy Coulson, er fundet skyldig.

Murdochs The Sun siger, at det var en stor dag for britisk presse, da der blev afsagt dom.

”Efter en otte måneder lang retssag, der har kostet op mod 280 millioner kroner, blev fem af syv tiltalte pure frikendt,” skriver avisen.

Men The Guardian, der afslørede meget af sagen, siger, at retssagen har efterladt et indtryk af udbredt kriminalitet på den lukkede tabloidavis.

The Financial Times fremhæver, at der er tale om en “meget dyr sejr til Murdoch”, og at hele sagen har rejst mange principielle spørgsmål for de britiske medier i almindelighed.

I medierne er der samtidig stor fokus på premierminister David Cameron, som “stadig står over mange spørgsmål om, at han antog en pressechef, der er fundet skyldig i sagen om telefonhacking.

Rebekah Brooks' forsvarer, Jonathan Laidlaw, sagde under retssagen, at anklagemyndigheden ikke havde nogen “rygende pistol” i bevismaterialet mod Brooks, og han kaldte hende den “mest bagvaskede kvinde i Storbritannien” et offer for en moderne “heksejagt”.

Brooks, der inden skandalen var en af de mest glamourøse journalister i London, er enebarn og datter af en gartner. I Daresbury i det nordvestlige England husker hendes barndomskammerater, at “hun skrev fantastisk gode historier, som fik alle til at bide negle af spænding.”

Hun kom i 1989 til News of the World og selskabet News Corp, der ledes af den 83-årige Rupert Murdoch. Hun stod for en aggressiv journalistik og steg over 14 år i graderne fra den laveste position til stillingen som den første kvindelige chefredaktør af tabloidavisen The Sun. Hun var kun 34 år.

”Hun var både datter, muse og personlig hjælper for mediemogulen Murdoch, når han var i London,” siger en kilde hos News Corp til Reuters.

Brooks blev i 2009 gjort til ledende chef i Murdochs News International, hvormed hun var en af de mest indflydelsesrige kvinder i London. Hun omgikkes først Tony Blair og dennes kone, derefter efterfølgeren Gordon Brown og så David Cameron.

Da Brooks i 2003 gik til The Sun, blev hendes job på News of the World overtaget af Coulson. Under hans ledelse blev tusindvis af mobiltelefoner udsat for hacking.

”Under Brooks var der kun 12 bekræftede tilfælde af hacking, og hun kendte intet til dem,” siger hendes advokat.

Det belastede imidlertid også Brooks, at hun havde et forhold til Coulson, som senere blev pressechef hos David Cameron. Affæren varede fra 1998 til 2007, og anklagemyndigheden mente, at Brooks må have vidst alt, hvad Coulson vidste.

Men de to hovedpersoner i sagen siger, at de holdt deres personlige og professionelle liv helt adskilt.

Efter sin frifindelse kan Brooks muligvis rejse til USA og arbejde for Murdoch der.