Fredeligt VM vil sikre Dilma genvalg

Fortsætter VM-festlighederne i Brasilien, kan præsident Dilma Rousseff se frem til en ny valgperiode som landets leder, fastslår flere eksperter

Brasiliens præsident Dilma Rouseff med VM-trofæet under en ceremoni i hovedstaden Brasilia inden åbningen på VM.
Brasiliens præsident Dilma Rouseff med VM-trofæet under en ceremoni i hovedstaden Brasilia inden åbningen på VM. . Foto: Scanpix.

Hvis verdensmesterskaberne i fodbold fortsætter som hidtil, vil landets præsident Dilma Rousseff genvinde posten til oktober. VM-slutrunden er nemlig forløbet langt mere fredeligt og problemfrit end ventet. Og det indtryk vil sidde dybt i vælgernes baghoved, siger professor i statskundskab ved Sao Paulo Universitet, Alvaro Sclazi.

”Med under to måneder fra afslutningen af VM til vælgerne skal sættes deres kryds, vil afviklingen af VM blive afgørende. Og fortsætter festlighederne, vil Brasiliens mange problemer glide i baggrunden, og det vil gøre Dilma Rousseff til storfavorit til at fortsætte som præsident,” siger han.

Alvaro Sclazi bliver bakket op af en række politiske kommentatorer i forskellige brasilianske aviser. Optakten til verdensmesterskaberne har ellers været et langt mareridt for regeringen med alvorlige forsinkelser, dødsulykker, korruption og tvangsforflytninger. De omfattende problemer fik modstanden mod værtskabet af VM til at stige kraftigt i de forgående måneder, samtidig med at opbakningen til Dilma Rousseff styrtdykkede.

Et VM plaget af skandaler og uro ville derfor kunne spille magten over på oppositionens hænder for første gang i et årti. Men uden de forventede massedemonstrationer, generalstrejker og problemer med kriminalitet, er der sandsynligvis ikke nogen kandidater, som for alvor kan true præsidenten.

”Til trods for tilbagegang op til VM ligger Dilma Rousseff stadig solidt i meningsmålingerne. Og meget skal gå galt under den resterende del af VM, hvis det samlede indtryk af hende for alvor skal ændre sig før valget,” siger Alvaro Sclazi.

Regeringen har dog ikke været helt forskånet for problemer under VM. I millionbyen Recife i Nordøstbrasilien angreb politiet i sidste uge en teltlejr, hvor tvangsforflyttede og fattige brasilianere har taget ophold i protest mod deres vilkår. Flere af aktivisterne kom alvorligt til skade, og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har kritiseret politiet for unødig brutalitet.

Samtidig har der været store problemer med landets infrastruktur. Flere faggrupper i transportsektoren har strejket, og ikke alle lufthavne har kunnet håndtere trykket fra de mange turister, som er valfartet til Brasilien. Resultatet har været store forsinkelser. En del fans er derfor ikke nået frem til deres destinationer, hvilket har medført tomme sæder på de forskellige stadioner.

Det var dog ventet, at afviklingen af VM ville koste arrangørerne langt flere panderynker. For et år siden gik en million brasilianere på gaden under opvarmningsturneringen til VM, Confederations Cup, i protest mod Brasiliens værtskab og landets sociale problemer. Men demonstrationerne under VM har kun talt få tusinde personer. Og det kommer bag på Joao Sales, der forsker i politiske bevægelser ved Ahnhemi Institut. Ifølge ham har festlighederne overtaget den nationale stemning.

”Brasiliens passion for fodbold har klart overtaget stemningsbilledet. Viljen til at protestere er forstummet hos mange brasilianere, som ellers er utilfredse med de enorme omkostninger til VM. Dog hænger de manglende protester også sammen befolkningens frygt for politiet,” siger han.

Regeringen har under VM givet politiet vidtgående beføjelser til at opløse enhver form for uro, herunder folkelige protester, selvom det strider mod forfatningen. Politiet har slået hårdt ned på ethvert tilløb til demonstrationer og har ofte opløst dem med tåregas og gummikugler, før de er kommet i gang, fortæller Joao Sales.

Ifølge forskeren har politiets brutalitet og udvidede magt afholdt mange fra at protestere. Han mener dog, at det er alt for tidligt at afskrive, at der vil komme massedemonstrationer og uroligheder under VM.

”Der er stadig tre uger tilbage af VM. Og hvis Brasiliens landshold ryger ud før finalen, kan stemningen hurtigt vende, og utilfredsheden med værtskabet af VM bryde ud igen. Og så er Dilmas formodede valgsejr ikke længere så sikker,” siger Joao Sales.