Kristen sudansk kvinde løsladt igen

Mariam Yahya Ibrahim sidder med sit barn på bagsædet af en bil kort efter hun er blevet løsladt i Khartoum
Mariam Yahya Ibrahim sidder med sit barn på bagsædet af en bil kort efter hun er blevet løsladt i Khartoum.

Der bliver i disse dage tilføjet et nyt kapitel i sagen om den kristne sudanske kvinde Mariam Yahya Ibrahim, der fortsat er i centrum for en sag om religionsfrihed og menneskerettigheder, der er gået verden rundt.

Den 27-årige kvinde blev i tirsdags endnu en gang tilbageholdt af de sudanesiske myndigheder, da hun forsøgte at rejse ud af Sudan sammen med sin mand og deres to børn. Hun er nu sat på fri fod igen, men Sudans myndigheder insisterer ifølge nyhedsbureauet Reuters fortsat på, at hun ikke må forlade landet.

Normalt ville tilbageholdelsen af en sudansk kvinde ikke trække overskrifter i medier verden over. Når tilbageholdelsen af Mariam Yahya Ibrahim alligevel gør det, er det, fordi hun få dage forinden efter et voldsomt internationalt pres fra såvel regeringer som menneskerettighedsorganisationer var blevet løsladt fra et sudanesisk fængsel.

Der havde den på daværende tidspunkt højgravide kvinde siddet fængslet i månedsvis sammen med sin 20 måneder gamle søn efter at være blevet dømt til døden ved hængning for ulovligt at have fraskrevet sig at være muslim.

I Sudan er apostasi, eller det at fraskrive sig sin oprindelige tro, fortsat ulovligt.

Mariam Yahya Ibrahim giftede sig i 2011 med sin sudanesisk-amerikanske kristne mand, og sagen mod hende tog sin begyndelse, da et af hendes muslimske familiemedlemmer efterfølgende beskyldte hende for at have skiftet tro i forbindelse med indgåelsen af ægteskabet.

Ifølge det pågældende familiemedlem voksede Mariam Yahya Ibrahim op som muslim. Selv har hun hele tiden holdt fast i, at hun er opdraget som kristen af sin ligeledes kristne mor, efter at hendes muslimske far forlod familien, da Mariam Yahya Ibrahim var seks år gammel.

Forklaringen gjorde ikke indtryk på de sudanesiske myndigheder, der dømte hende til døden. Og da en muslimsk kvinde ikke må gifte sig med en kristen mand, blev dødsstraffen suppleret med en tillægsstraf på 100 piskeslag for såkaldt utroskab.