Verden vil redde de vilde dyr

Krybskytterne skal bekæmpes, inden de udrydder næsehorn og elefanter for elfenbens skyld. Repræsentanter fra 180 lande mødes i næste uge i Genevé for at diskutere miljøkriminalitet

Stødtænder fra elefanter fremvises i Togo. Krybskyttere skal bekæmpes, inden de udrydder næsehorn og elefanter for elfenbens skyld. For kriminelle er der masser af guld at hente i de grønne skove. FN's Miljøprogram, UNEP, og Interpol anslår i en ny rapport, at udbyttet fra miljøkriminalitet årligt kan løbe op i 213 milliarder dollar, cirka 1165 milliarder kroner. Heraf udgør krybskytteri og ulovlig handel af planter og dyr 126 milliarder kroner. Netop beskyttelse af vilde og truede dyr skal 7. til 11. juli diskuteres på et møde i Genéve i næste uge.
Stødtænder fra elefanter fremvises i Togo. Krybskyttere skal bekæmpes, inden de udrydder næsehorn og elefanter for elfenbens skyld. For kriminelle er der masser af guld at hente i de grønne skove. FN's Miljøprogram, UNEP, og Interpol anslår i en ny rapport, at udbyttet fra miljøkriminalitet årligt kan løbe op i 213 milliarder dollar, cirka 1165 milliarder kroner. Heraf udgør krybskytteri og ulovlig handel af planter og dyr 126 milliarder kroner. Netop beskyttelse af vilde og truede dyr skal 7. til 11. juli diskuteres på et møde i Genéve i næste uge. . Foto: Emile Kouton/AFP.

For kriminelle er der masser af guld at hente i de grønne skove.

FN's Miljøprogram, UNEP, og Interpol anslår i en ny rapport, at udbyttet fra miljøkriminalitet årligt kan løbe op i 213 milliarder dollars, cirka 1165 milliarder kroner. Heraf udgør krybskytteri og ulovlig handel med planter og dyr 126 milliarder kroner.

Netop beskyttelse af vilde og truede dyr skal fra den 7. til 11. juli diskuteres på et Cites-møde i Geneve.

Cites arbejder for at sikre bevarelsen af dyr og planter, der er truet af handel. Det gælder for eksempel elefanter, næsehorn og tigre.

Repræsentanter fra de 180 lande, som har underskrevet Cites-konventionen, også kendt som Washington-konventionen, vil være til stede i Geneve. Her udtaler EU-landene sig samlet.

Danmark er repræsenteret ved mødet med biolog Maj Friis Munk fra Naturstyrelsen. Hun forklarer, at EU skal kigge de andre lande over skulderen for at se, om de arbejder videre med den plan, som blev lagt på sidste års møde i Thailand.

”Der skal indrapporteres de oplysninger, som der er krav på, og så skal vi tjekke, om det enkelte lands lovgivning er i overensstemmelse med det, der står i Cites-konventionen,” siger Maj Friis Munk.

Ved mødet i Thailand blev de enkelte lande pålagt at lave en handlingsplan for at bekæmpe ulovligt salg af elfenben. Det hvide guld har nemlig en stor værdi. Næsehornshorn kan ifølge organisationen Born Free USA indbringe op til 60.000 dollars, knap 330.000 kroner, pr. kilo, og det frister krybskytterne.

Det ser man blandt andet i Sydafrika, hvor krybskytteri af næsehorn ifølge UNEP og Interpols rapport er steget fra under 50 i 2007 til over 1000 dyr sidste år.

Hvert år bliver 20.000-25.000 elefanter dræbt i Afrika, hvor bestanden i perioden 2002-2011 er faldet med 62 procent.

De udviklinger bekymrer Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF, Verdensnaturfonden, Danmark.

”WWF har i mange år været bekymret over stigningen i krybskytteri mod nogle af verdens mest ikoniske dyrearter. Hvis ikke snart verdenssamfundet gør noget drastisk, kan vi helt miste arter som tigeren og næsehornet. Vi håber, at mødet i Cites fører til endnu flere konkrete handlinger fra verdens regeringer,” siger hun.

Handlen med elfenben og truede dyr er også et sikkerhedspolitisk problem. Ifølge FN er blandt andet Somalias al-Shabaab-islamister og Sudans berygtede Janjaweed-militser medfinansieret af krybskytteri.

På et topmøde afholdt af Storbritanniens premierminister, David Cameron, i februar blev dette emne diskuteret af statsoverhoveder og ministre fra 46 lande, der alle har en nøglerolle som leverandør eller modtager af ulovlige produkter fra truede dyr.

Midt i al det negative har møderne dog også banet vej for fremskridt, påpeger Gitte Seeberg.

”Nepal har lige oplevet et år helt uden krybskytteri på tigre og elefanter og en stribe lande heriblandt Kina, der er en af hovedaftagerne af de ulovlige produkter har destrueret store mængder af beslaglagt elfenben for at vise, at man ikke tolererer den slags ulovligheder.”