Israels højesteret i strid med rabbinere

Rabbinerdomstol, der vil tvinge kvinde til at få søn omskåret, underkendt af Højesteret

Chefrabbiner Yitzhak Yosef, som på billedet møder pave Frans, opfordrer højesteret til at genoptage sagen, hvor der dømtes, at rabbinere ikke kan tvinge en forælder til at omskære sit barn.
Chefrabbiner Yitzhak Yosef, som på billedet møder pave Frans, opfordrer højesteret til at genoptage sagen, hvor der dømtes, at rabbinere ikke kan tvinge en forælder til at omskære sit barn. Foto: Ammar Awad.

Rabbinere kan ikke tvinge en forælder til at få sit barn omskåret.

Det har den israelske højesteret netop slået fast i en dom, der går direkte imod en afgørelse hos landets religiøse rabbinerdomstol.

Sagen handler om et israelsk ægtepar, der for et år siden fik en søn. Normalt bliver jødiske drenge i Israel omskåret på ottendedagen, men da drengen var for tidligt født og derfor for svag, var det ikke på tale. Parret er siden blevet skilt og er nu kommet ud i en større strid om, hvorvidt barnet skal omskæres.

Faderen holder på, at de skal følge den jødiske tradition, men moderen afviser. Hun mener, at der er for stor sundhedsfare ved indgrebet på drengen, der i dag er over et år.

Begge forældre mener, at modparten udelukkende bruger spørgsmålet om omskæring som et trick til at komme til at stå bedre i skilsmissesagen.

I første omgang besluttede en byret, at manden havde krav på at få sin søn omskåret. Den afgørelse indklagede moderen til landets rabbinerdomstol, som er den instans, der blandt andet behandler sager om skilsmisse i Israel.

Omskæring bliver set som et af jødedommens vigtigste ritualer og symboliserer pagten mellem Gud og det jødiske folk. Man har dog ikke som israelsk jøde juridisk pligt til at få sit drengebarn omskåret. Alligevel afviste rabbinerne kvindens klage og idømte hende samtidig dagbøder på knap 800 kroner for hver dag, der gik, hvor drengen ikke var omskåret.

Parrets omskæringsstrid er siden endt i Højesteret, som i søndags underkendte rabbinerne. Spørgsmålet om et barns omskæring må nemlig aldrig blive en del af en skilsmissesag, men skal altid handle om barnets velbefindende, lød Højesterets udtalelse. Her blev der samtidig lagt vægt på religionsfrihed.

Det har fået landets rabbinerdomstol til at rette en skarp kritik mod Højesteret. Dommen er en skandale, der viser en tiltagende tendens til at begrænse den religiøse domstols autoritet, lyder det fra chefrabbiner Yitzhak Yosef ifølge avisen Haaretz: ”Som retspræsident opfordrer jeg Højesteret til tage sagen op igen og omstøde denne problematiske afgørelse og samtidig stoppe undermineringen af den jødiske domstols magt.”