Religiøse arbejdsgivere vinder sejr i USA

USA's højesteret anerkender for første gang virksomheders religiøse rettigheder

Butikskæden Hobby Lobby har vundet en sag ved USA's højesteret om retten til at nægte at betale for den del af deres ansattes forsikringspolicer, der angår prævention.
Butikskæden Hobby Lobby har vundet en sag ved USA's højesteret om retten til at nægte at betale for den del af deres ansattes forsikringspolicer, der angår prævention. Foto: Joe Raedle/Getty.

Private virksomheder har med henvisning til deres religionsfrihed ret til at nægte at betale for den del af deres ansattes forsikringspolicer, der dækker prævention. Det afgjorde et 5-4-flertal i USA's højesteret i går i en skelsættende sag, der omhandler en omstridt bestemmelse i præsident Barack Obamas store sundhedsreform.

Dommen omstøder ikke hele sundhedsreformen, men den udgør den hidtil største juridiske sejr for dens modstandere og er et nederlag for Obama-regeringen. Det er første gang, at højesteret anerkender private selskabers ret til at påberåbe sig religiøse rettigheder, og afgørelsen kan åbne for andre religiøst betingede indsigelser mod bestemmelser i såvel sundhedsreformen som i andre amerikanske love.

Den ventes også at genantænde en national værdidebat om kvinders adgang til prævention og kan få indflydelse på efterårets midtvejsvalg, hvor kandidater til Kongressen vil blive tvunget til at redegøre for deres holdning til det følelsesladede emne.

Sagen var bragt for højesteret af hobbybutikkæden Hobby Lobby og det mennonit-ejede møbelsnedkerfirma Conestoga Wood Specialties. Begge virksomheder opponerede særligt imod udsigten til indirekte at støtte kvindelige medarbejderes brug af fortrydelsespiller, som forhindrer befrugtede æg i at sætte sig fast i kvindens livmoder, og som nogle kristne sidestiller med abort.

Højesterets kendelse viser, at amerikanere ”ikke behøver at afstå deres frihed, når de åbner en virksomhed”, siger direktøren for Conestoga Wood Specialties, Anthony Hahn, i en udtalelse.

”Alle amerikanere, heriblandt familievirksomhedsejere, må have frihed til at arbejde og leve i overensstemmelse med deres tro, uden frygt for myndighedernes straf,” siger han.

Kvindegrupper mener derimod, at kendelsen er del af en ”krig mod kvinder”.

”Dette er en dybt skuffende og bekymrende kendelse, der vil forhindre nogle kvinder, især de, der timelønnes og kæmper med at få enderne til at mødes, fra at få prævention,” siger Cecile Richards, der er formand for familieplanlægningsgruppen Planned Parenthood Fund i en udtalelse.