Erdogan går efter præsidentposten

Oppositionen i Tyrkiet stiller med en modkandidat med både religiøst og akademisk tække

Under en forsamling af mere end 4.000 partifæller i AKP annoncerede Recep Tayyip Erdogan i går, at han stiller op til præsidenvalget til august.
Under en forsamling af mere end 4.000 partifæller i AKP annoncerede Recep Tayyip Erdogan i går, at han stiller op til præsidenvalget til august. Foto: Mustafa Kaya.

Mange i Tyrkiet har længe haft det på fornemmelsen, og i går blev det endelig bekræftet: Landets premierminister Recep Tayyip Erdogan stiller op som kandidat ved landets præsidentvalg i august.

”Vi gik ind i politik for Gud, vi gik ind i politik for folket,” sagde Erdogan ved offentliggørelsesceremonien i går.

Erdogan og hans parti, AKP, har haft regeringsmagten i Tyrkiet siden 2002. Erdogan kommer fra et religiøst hjem og har inden sin regeringstid siddet i fængsel for at have oplæst et religiøst digt, da han var borgmester i Istanbul. Erdogan har stor støtte i den konservative og religiøse del af befolkningen, som ikke har følt sig hørt under tidligere, mindre religiøse regeringsledere.

”De kaldte os tilbagestående, fordi vi sagde vores bønner,” sagde Erdogan i går.

I sin tid som premierminister har han blandt andet ophævet et forbud mod at bære hovedtørklæde på universiteter og i jobs inden for det offentlige.

Det er første gang i den tyrkiske republiks historie, at præsidenten skal findes ved en direkte afstemning. Præsidenten har officielt ikke udøvende magt, men der er dog visse fortolkningsmuligheder. Skulle Erdogan vinde valget, forventer flere tyrkiske kommentatorer, at præsidentembedets rolle vil komme under forandring.

Navnet på Erdogans største konkurrent til posten er Ekmeleddin Ihsanoglu. De to største oppositionspartier, CHP og MHP, er gået sammen om at indstille ham til posten. Ihsanoglu var indtil januar i år generalsekretær i Organisationen for Islamisk Samarbejde, OIC, en organisation med 57 medlemslande, men Ihsanoglu har ikke erfaring som tyrkisk politiker.

-årige Ihsanoglu bliver af mere regeringsskeptiske analytikere i Tyrkiet set som et fornuftigt bud på en modkandidat til Erdogan.

Han er veluddannet og har en international akademisk og diplomatisk karriere bag sig, hvilket kan appellere til Erdogans modstandere. Samtidig er Ihsanoglu troende sunnimuslim og anerkendt for sin indsats som generalsekretær hos den islamiske organisation OIC, og det kan muligvis tiltrække nogle af Erdogans vælgere. Faktisk bakkede regeringspartiet AKP Ihsanoglu op, da han i 2005 blev valgt som generalsekretær for OIC.

Det mindre parti HDP, som har stort fokus på det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet, har også annonceret en kandidat til præsidentvalget, nemlig parties medformand Selahattin Demirtas. Han forventes dog ikke at kunne udfordre Erdogan og Ihsanoglu.