Hævntørsten vælter frem i Israel

En bølge af racisme ruller ind over det israelske samfund efter fundet af de tre dræbte teenagere på Vestbredden

Begravelsen af tre jødiske teenagere i Jerusalem. Sorgen har nu forvandlet sig til hævntørst.
Begravelsen af tre jødiske teenagere i Jerusalem. Sorgen har nu forvandlet sig til hævntørst. . Foto: Marco Bottelli/Pacific Press/Scanpix.

”Død over arabere.” Sådan har budskabet lydt i Jerusalems gader og på adskillige internetfora i Israel de seneste dage.

Drabet på tre jødiske teenagere, der blev taget som gidsler for tre uger siden på Vestbredden, har fået en synlig racisme og et udtrykt ønske om hævn til at skylle ind over Israel.

Hundredvis af højreradikale israelere har demonstreret i centrum af Jerusalem og overfaldet tilfældige arabere på gaderne. Store styrker af kampklædt politi har arbejdet hårdt for at befri de arabere, der er faldet i kløerne på demonstranterne

Samtidig er der blevet oprettet en række Facebook-sider med opfordringer til hævn. En af dem fik på få timer godt 35.000 tilhængere. Medlemmer af gruppen lagde billeder op af dem selv med skilte med racistiske budskaber som ”Had til arabere er ikke racisme. Det er moral.” Flere af billederne var af bevæbnede israelske soldater, der opfordrede til hævn.

Meget tyder på, at hævntørsten nåede sit hidtidige højdepunkt natten til i onsdags, hvor en 16-årig palæstinensisk dreng blev bortført i Jerusalem og senere fundet død og brændt i en skov.

Politiet er endnu ikke sikre på gerningsmændene og motivet bag drabet, men blandt palæstinenserne i Østjerusalem blev det tolket entydigt som et jødisk hævndrab. Det har ført til nogle af de voldsommeste uroligheder i Østjerusalem i flere år, hvor store grupper af palæstinensere og politi stødte sammen.

De seneste dages reaktioner i Israel på drabet på gidslerne har fået journalisten Chemi Shalev til i en kommentar på forsiden af den israelske avis Haaretz at sammenligne situationen med 1930'ernes Europa, hvor tilfældige jøder blev jagtet og banket på gaderne af antisemitter.

Chemi Shalev beretter, at de scener, man nu ser udspille sig i Israel, ikke er enkeltstående tilfælde af ukontrolleret had og racisme på baggrund af drabet på de tre gidsler.

”Det ekstreme had eksisterer ikke i et vakuum i samfundet. Det er holdninger, der hele tiden er til stede, og som vinder opbakning dag for dag og omfatter stadig større segmenter af samfundet,” skriver han.

Sammenligningen med det nazistiske Tyskland er dog urimelig, mener Sammy Smooha, professor i sociologi ved Haifa Universitet med speciale i konflikten mellem jøder og arabere i dag. En grundlæggende forskel er, mener han, at racismen i Israel i dag ikke er en udtrykt del af staten, som den var i Tyskland.

Selvom racismen ikke er bundet op på staten, er det stadig vigtigt at forstå, hvor dybe rødder den har i Israel, og at den kan findes hos en betydelig del af befolkningen, mener Sammy Smooha.

”Det er holdninger, der er blevet opbygget over mange år i denne lange konflikt. De bunder grundlæggende i en følelse af håbløshed over situationen og en oplevelse af at være truet på eksistensen. Det er en ægte og meget dybtfølt frygt. Hos op mod en fjerdedel af befolkningen kan man støde på ekstreme holdninger om, at man helst vil slippe helt af med araberne,” siger han.

Mens dele af befolkningen råber på hævn, er det stadig uklart, hvad den politiske reaktion på drabet på gidslerne bliver.

Premierminister Netanyahu har sagt, at Hamas kommer til at bøde for de døde teenagere, men efter en række møder i sikkerhedskabinetet er der stadig ingen meldinger om, hvad det konkret betyder.

Israel har entydigt givet Hamas skylden for drabene, selvom Hamas nægter at have ansvar. Flere kommentatorer peger på, at hverken Hamas eller Israel er interesseret i, at situationen skal eskalere i en voldsspiral, men at begge parter står i dilemmaet, at deres bagland kræver en hård reaktion mod modpartens eventuelle angreb.

Der har de seneste dage været en eskalering i bomberegnen ved Gaza. Der er dagligt blevet skudt op mod 20 raketter ind i Israel, mens Israels luftvåben også på daglig basis har beskudt Hamas-stillinger i Gaza. Hvis Hamas fortsætter med at sende raketter ind i Israel, tyder meget på, at der inden længe vil komme et større israelsk angreb i Gaza.