Optøjer efter begravelse i Jerusalem

Vrede palæstinensere stødte sammen med israelske politifolk

Optøjer efter begravelse i Jerusalem

Det kom i går atter til optøjer i Jerusalem, hvor stemningen i dagevis har været anspændt.

”Med vore sjæle og vort blod vil vi hævne dig, martyr,” råbte hundredvis af sørgende palæstinensere ved begravelsen af den 16-årige Mohammed Abu Khudair, der ifølge palæstinenserne er blevet myrdet af israelere.

Situationen er kogt over i kølvandet på fundet af tre israelske teenagere i mandags. De blev fundet myrdet, efter at de forsvandt ved Hebron på Vestbredden den 12. juni.

Efter fundet har der været vrede i den israelske offentlighed, hvor mange råber på hævn.

Siden er liget af den 16-årige palæstinenser fundet.

Det var frygtet, at dagen i går ville blive en meget voldsom dag i Jerusalem, da det var den første fredagsbøn i den muslimske fastemåned, ramadan.

Men israelerne forsøgte at tage brodden af de værste problemer. Dels ved at udkommandere store styrker af politifolk og soldater i den hellige by, dels ved at for-byde alle mænd under 50 år at gå til fredagsbøn i al-Aqsa-moskéen på Tempelbjerget i Jerusalem, islams tredjehelligste sted.

Båren med den myrdede palæstinenser blev transporteret gennem det arabiske Jerusalem, og her kastede unge mænd sten og andet kasteskyts efter politi og soldater, der svarede igen med tåregas og chokgranater.

Ved Gaza, hvor den militante gruppe Hamas har kontrollen, var situationen også spændt. Israels ledelse giver Hamas skylden for drabet på de tre israelere, og Israels hær har sendt ekstra styrker til grænsen til Gaza. Samtidig har israelske fly gengældt raketbeskydning fra Gaza.

Ifølge Israel blev der i går affyret mindst tre raketter og to runder mortergranater mod Israel.

Egyptens regering forsøgte i går at tale situationen ned med mægling, men foreløbig synes der ikke at være nogle aftaler, der kan tæmme spændingerne.

Hamas har hverken be- eller afkræftet at være involveret i sagen om de tre israelske teenagere.

En Hamas-talsmand siger også, at Hamas ikke er interesseret i en ny konfrontation med Israel.