De sydamerikanske befolkninger løber med VM-guldet

En ny middelklasse er vokset frem i Sydamerika. Mange har nu råd til at rejse, og hundredtusinder af sydamerikanere er strømmet til VM i Brasilien

Tusindvis af sydamerikanere har taget turen til Brasilien under verdensmesterskaberne i fodbold. For mange er det første gang, de er i udlandet. Her er det en columbiansk fan, der ser kampene på en af de mange storskærme i den brasilianske storby Rio de Janeiro.
Tusindvis af sydamerikanere har taget turen til Brasilien under verdensmesterskaberne i fodbold. For mange er det første gang, de er i udlandet. Her er det en columbiansk fan, der ser kampene på en af de mange storskærme i den brasilianske storby Rio de Janeiro. . Foto: Nicson Olivier.

Argentinske kampråb, colombiansk folkemusik og chilensk dans. Turister og fans fra hele Sydamerika har sat deres præg på de brasilianske værtsbyer under verdensmesterskaberne i fodbold. Omkring 300.000 sydamerikanere er rejst til Brasilien for at støtte deres hold og opleve den særlige atmosfære ved den store sportsbegivenhed.

34-årige Juan Domingos har for første gang forladt Argentina sammen med sin kone og søn for at være en del af folkefesten i Brasiliens største by, Sao Paulo.

”Det er helt fantastisk at være her. Og selvom Brasilien er meget forskelligt fra Argentina, er det næsten som at være på hjemmebane med de mange argentinere, som er rejst hertil,” siger Juan Domingos.

Han har været mekaniker de seneste 20 år og ikke tidligere haft råd til at rejse. Men efter hans kone begyndte at arbejde som sekretær i 2011, har familien haft et større økonomisk råderum. Og det vil familien blandt andet bruge på at rejse. Her var VM i Brasilien oplagt som familiens første rejsemål uden for Argentina, fortæller Juan Domingos.

”Det har længe været en drøm for os at overvære VM helt tæt på. Derfor har vi sparet op igennem et par år. Det er 36 år siden, at VM senest blev holdt i Sydamerika. Så spørgsmålet er, om vi vil få chancen igen.”

Familien Domingos er en af mange familier, der i løbet af det seneste årti har haft en betydelig privatøkonomisk fremgang.

Ifølge den Amerikanske Udviklingsbank er den sydamerikanske middelklasse vokset med 59 millioner personer siden 2003. En del af baggrunden for udviklingen er en markant stigning i gennemsnitslønnen, der i samme periode er steget med 5,1 procent pr. år. Samtidig er mange kvinder kommet ud på arbejdsmarkedet, hvilket har sat gang i forbruget og de sydamerikanske økonomier, fortæller Carlo Magalhaes, der er historiker ved Sao Paulo Universitet.

”Sydamerika er på 15 år gået fra at være et fattigt kontinent til at huse en stor middelklasse med drømme om det gode liv. Og en af drømmene er at rejse ud, hvilket nu er blevet muligt for mange,” siger han.

Ifølge Carlo Magalhaes har den voksende velstand og udlængsel sat gang i en bølge af kulturudvekslinger, som kontinentet ikke tidligere har set. Desuden rejser flere sydamerikanere til både USA, Europa og Asien og tager viden og erfaringer med sig hjem. Sydamerika er længere det isolerede kontinent, som det historisk set har været. Statslederne vil have indflydelse på den internationale arena, og befolkningerne er sultne efter at udforske nabolandene og de øvrige verdensdele, mener Carlo Magalhaes.

For familien Domingos har det været en stor oplevelse at se Brasilien og møde personer fra andre kulturer.

”Vi har set et helt nyt land og mødt turister fra hele verden. For et par dage siden spiste vi sammen med en engelsk familie, som vi håber en dag at besøge i London. Og i aften har en brasiliansk familie inviteret os til en sambakoncert,” siger Juan Domingos.

Tusindvis af sydamerikanere har taget turen til Brasilien under verdensmesterskaberne i fodbold. For mange er det første gang, de er i udlandet. Her er det argentinske fans, der er samlet foran en af de mange storskærme i den brasilianske storby Sao Paulo.
Tusindvis af sydamerikanere har taget turen til Brasilien under verdensmesterskaberne i fodbold. For mange er det første gang, de er i udlandet. Her er det argentinske fans, der er samlet foran en af de mange storskærme i den brasilianske storby Sao Paulo. Foto: Jonas Fruensgaard